În vâltoarea Europenelor de la Budapesta vor plonja de azi și înotătorii români. Printre ei, Dragoș Agache (26 de ani), cel mai în vogă tricolor al momentului, omul care în urmă cu două luni, la etapa circuitului Mare Nostrum de la Canet (Franța), câștiga cursa de 50 m bras (27,93), învingându-l chiar și pe recordmenul mondial al probei, sud-africanul Cameron van der Burgh (aur la CM 2009).
Cu o zi înaintea plecării spre Ungaria, Gina Handrea, antrenoarea lui Dragoș, face marș forțat de-a lungul și de-a latul bazinului din Complexul „Lia Manoliu”. Driblează puștii care tocmai părăsesc piscina și se mai împiedică de un părinte curios să-și vadă fiul în apă. Cu alte cuvinte, un ocol la nesfârșit pentru a puncta timpii elevului său și pentru a-i comunica acestuia indicații precise, pentru că zarva declanșată de corul de copii creează o acustică infernală. Într-o țară în care componenții lotului național împart bazinul de antrenament cu puștii dați la inițiere! Într-un asfel de cadru își realizează ultimele retușuri și Agache, constănțeanul care la doar 19 ani dădea România pentru visul american.
A fost și șofer „La început mi-a fost greu. În România se înota în metri, acolo în yarzi, dar mi-au prins foarte bine cei patru ani petrecuți la Universitatea din Iowa, pentru că, dacă aș mai fi rămas în Constanța, m-aș fi lăsat. Am plecat cu bursă și mă trezeam la 5 dimineața pentru a duce la bun sfârșit și studiile, și antrenamentele. Un an și jumătate chiar am și muncit în interiorul facultății, la depozitul de cărți și de echipament sportiv, și din când în când mai jucam și rolul de șofer. Nu m-a tentat niciodată să rămân acolo”, ne povestește sportivul de la Farul, privind spre bazinul suprapopulat.
„Ca-n România” Întors în țară, Dragoș a dat ochii cu vechile metehne ale sportului românesc, dar s-a acomodat treptat. „În Statele Unite, Universitatea beneficia de un singur bazin, dar niciodată nu puteam spune că apa nu e curată. În România, de multe ori nici nu se vede fundul piscinei”, continuă Dragoș, recordmen național la 50 m bras – 27,92 – timpul cu care a obținut și calificarea la CE. În această dimineață însă, constănțeanul va lua startul în seria a șaptea a probei duble, 100 m bras (probă olimpică), sesiunea de seară urmând a programa semifinalele și finala. Dacă în specialitatea de azi obiectivul îl constituie finala, pe distanța scurtă ținta e un loc pe podium.
„Pot să afirm că Dragoș e cel mai bun brasist din istoria României”, Octavian Tileagă, antrenor federal
„Când m-am dus pentru prima dată la înot, nu mi-a plăcut, pentru că profesorul îmi dădea cu bățul peste picioare. După șase luni, m-am apucat din nou”, Dragoș Agache, (26 de ani)
Handrea: „Brasul, ca un vals” Antrenoarea Gina Handrea a explicat pe „limba” lui Johann Strauss mecanismul stilului bras: „Poate fi comparat cu un vals. Un-doi-trei, un-doi-trei, pașii fiind: împingerea din picior, alunecarea pe apă și tracțiunea”. Mai explicit, un înot pe burtă, în care brațele și picioarele împing corpul înainte prin mișcări largi și simultane.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER