Naționala de polo a României, condusă de ungurul Istvan Kovacs, pleacă în această dimineață din Oradea spre Zagreb, locul disputării Campionatului European. Cu autocarul. Durata drumului: 10 ore. În geantă: papuci, cască, șlapi, cărți, i-pod etc. În bagajul afectiv: nebunie, fanatism, ambiție, tupeu – trăsăturile specifice unor români de succes pentru care lipsa bazinelor… Dar nu ne mai întoarcem la clișee, pentru că băieții au duminică dimineață prima bătălie din Grupa A, cu Turcia (ora 11:00).
În bazin poartă două accesorii: slipi și cască. În afara lui, vestimentația e lejeră. De regulă în bermude până sub genunchi, șlapi și tricouri viu colorate. „Sunt comozi și relaxanți papucii ăștia, piciorul respiră și de câte ori ne îmbrăcăm și dezbrăcăm noi…Nu e o modă, dar ne simțim bine așa, ca și înotătorii”, ne spune unul dintre băieți. Unul dintre aceia căliți de mici în apele tulburi din Floreasca sau în limpezimea bazinelor de lângă Criș. Un tip parte a României care din 2005 formează cea mai bună selecționată tricoloră masculină. Ultima ispravă? S-au calificat în urmă cu o lună la Mondialul de anul viitor și au primit răsplată 1.000 de lei de om!
Tolea încearcă marea cu degetul
„Zilele trecute ne-a mai dat federația încă 1.000 de lei și ni s-a mai promis încă pe atât”, ne dezvăluie unul dintre jucători, în timp ce o sursă din federație ne deconspiră replica președintelui FRP. „Vă dau și eu cât pot! Dacă aș avea, v-aș da și 100 de milioane, poate fac rost și vă dau… în rate. Dar acum, nu avem mai mult”, ar fi returnat Anatolie Grințescu. A, uitasem… băieții mai iau câte 750 de lei indemnizație lunară. Cât numără spaniolii în trimestrul de vară? Între 10.000 și 30.000 de euro. Cât îi arată unui croat bancomatul când vrea să-și vadă totalul lunar? 1.400 de euro. Greci, italieni… cam toți se învârt pe-acolo. Deși capitolul victorii, în ultimul timp, e invers proporțional cu banii câștigați. Băieții și sacii de box din apă
Pentru că tipii vânjoși cu ROM pe cască își varsă și ultima picătură de energie în apă și uneori n-au nici după ce bea apă. Exagerând un pic. Pentru că poloiștii sunt plătiți mizerabil, în comparație cu prințișorii cu portofele groase din alte sporturi. Doar că ei dau totul pentru spectacolul acvatic, recepționând coate nemiloase ce le mutilează pentru totdeauna analizatorul olfactiv, genunchi violenți în testicule, „neveuri” parșive în stern sau mușcături patentate de Mike Tyson. Cam așa arată în câteva rânduri naționala de polo. Despre miracolele pe care le înfăptuiesc băieții, pe larg, în zilele următoare. Acum sunt în autocar, pe drum, în continua lor aventură. Pentru cât timp însă?
∞Duminică (ora 11:00) Turcia – România
∞Luni (12:30) Spania – România
∞Miercuri (19:00) România – Croația
∞Vineri (19:00) Italia – România
∞Duminică, 5 septembrie (19:00) România – Muntenegru
Bad Boys
În vârstă de 33 de ani, Andrei Iosep (primul din stânga) e veteranul naționalei. „Căluțul” a intrat în lotul lărgit al României în urmă cu 16 ani, înșurubându-se apoi titular de drept în 2001. Cotat drept unul dintre cei mai buni stângaci ai lumii, jucătorul echipei spaniole Pamplona a evoluat un sezon și la Mladost Zagreb, superechipa orașului care va găzdui CE.
În iulie, v-ați calificat la CM 2011, acum din nou în bazin… Am avut o vară cumplită, ne‑am concentrat pe Cupa Mondială pentru a ne califica la CM de anul viitor. E imposibil ca o echipă să aibă succese pe linie, mai apar și căderi, pentru că nu poți fi la același nivel mereu. La noi, a intervenit și o relaxare, având în vedere faptul că pregătirea premergătoare Cupei Mondiale a fost una foarte dură.
Se poate muri în bazin Și pe urmă v-ați antrenat și în cazanul în clocot din București. Da, în România poți să mori din cauza temperaturii ridicate a apei din zilele caniculare. În timpul unui antrenament, pulsul ajunge și la 200 de bătăi pe minut! Dar suntem sportivi și avem inima mai mare, deci nu are ce să ni se întâmple. Altora, în schimb….
Cu inima veți juca și în grupa de foc din Croația. Particip de un deceniu la asemenea competiții și pot să zic că asta e cea mai grea grupă. Croația și Muntenegru sunt greu de bătut, deci trebuie să învingem Spania, Italia și Turcia pentru a spera la sferturi.
Cum e atmosfera în Zagreb? E un oraș foarte cochet și foarte sigur. Nu vezi cerșetori, nu poliție și e mult mai curat decât în România. Cert e că ei trăiesc mult mai bine decât noi.
Și fanii croați sunt vulcanici. Suporterii fanatici sunt în Dubrovnik, nu în Zagreb. Dacă vor apărea acei fani, atunci va fi ca la fotbal. Inițial, competiția trebuia să aibă loc în complexul care a găzduit finala CM de handbal masculin 2009, dar n-au mai fost bani. Acolo ar fi intrat circa 15.000 de spectatori.
50 kune croate costă un bilet de intrare la meciurile din grupă, adică aproximativ șase euro
La CE va fi folosit Mikasa, cel mai colorat balon din sportul mondial. Despre accesoriul de 400 de grame, băieții spun că impresionează doar prin estetică. „Noi nu agreăm foarte mult acest model, pare așa… mai de circ! În timpul unui campionat, dacă stă foarte mult în soare, își pierde din aderență și nu mai avem priză. Din cauza asta, de multe ori o scăpăm din mână”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER