Concurența dintre cele două echipe s-a aprins din nou abia după ce Arpad Paszkany a preluat CFR-ul
O înfrângere în meciul de mâine, cu Universitatea, poate duce CFR pe un loc retrogradabil, pentru prima dată după 34 de ani! „Șepcile roșii” n-au mai privit „ceferiștii” de sus în Liga I de 36 de ani. „Studenții” beneficiază acum de un neașteptat statut de favoriți.
Universitatea – CFR nu e nici pe departe un război vechi de câteva decenii, cum ar crede unii. O afirmă cei care au trăit și derby-uri lipsite de interes. „Înainte de ’90, meciurile cu CFR nu erau considerate speciale. Noi aveam derby-uri doar cu Dinamo și cu Steaua”, și-a amintit Remus Câmpeanu, fost jucător al lui „U” în anii ’60-’70. „Șepcile roșii” au avut mai mereu de partea lor rezultatele și au fost tot timpul echipa mai iubită în Cluj, iar CFR s-a mulțumit tacit cu locul 2. „Aveam suporteri peste tot pentru că peste tot existau foști studenți la Cluj. Jucam de multe ori de rușinea lor, pentru a nu-i dezamăgi”, povestește Câmpeanu.
Paszkany a fost alungat de la „U” de Funar
Istoria celor două echipe avea să sufere modificări după 2002. Arpad Paszkany s-a decis să investească în fotbal și a fost propus de fostul portar al Universității, Marcel Lăzăreanu, la „U”. Primarul de atunci, Gheorghe Funar, a refuzat ca un om de afaceri de cetățenie maghiară să preia echipa de la Consiliul Local. Paszkany s-a îndreptat astfel spre CFR, o echipă uitată undeva în Liga a III-a, și a început să clădească ascensiunea ceferiștilor într-o perioadă în care problemele financiare au răvășit Universitatea și au îndepărtat-o de fotbalul mare. Acum 10 ani, echipa din Gruia avea câteva zeci de fani, timp în care „Ion Moina” găzduia 20.000 de suporteri. Paszkany a investit masiv
Odată cu evoluția CFR-ului, realizată în urma investițiilor masive făcute de Paszkany în transferuri și stadion, a început să se formeze și o rivalitate între cele două echipe, la limite pe care Clujul nu le mai cunoscuse până atunci. La început lipsită de susținători, CFR a început să câștige suporteri fie veniți de la Universitatea, fie din rândul celor echidistanți până atunci. 2002-2003 și 2003-2004 au fost sezoanele primelor derby-uri adevărate între echipele clujene, ambele consumate în liga secundă. Venirea lui Walter= salvarea lui „U”
Trofeele câștigate pe bandă rulantă de CFR i-au obligat pe cei care se ocupau de Universitatea să forțeze o revenire în prim-plan a „șepcilor roșii”. După ultima retrogradare în liga secundă din 2008, Consiliul Local Cluj a încercat să se debaraseze de „U”. Echipa a fost cedată celor de la Oncos, societate care a renunțat la patronatul „studenților” după doar un an. Echipa a revenit la Consiliul Local și a fost aproape de retrogradarea în Liga a III-a. Problemele financiare ale lui „U” au dispărut, odată cu preluarea echipei de către Florian Walter. Acesta a achitat toate datoriile echipei și a investit până acum peste patru milioane de euro în achiziții și infrastructură. Peste 30 de jucători transferați de la preluarea echipei și o situație financiară lipsită de griji au făcut din „U” Cluj surpriza începutului de campionat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER