După ce multe milioane de români au fost privați de plăcerea de a vedea la televizor succesul prin KO al puglistului român Lucian Bute împotriva americanului Jesse Brinkley, multe dintre acuzații s-au îndreptat către televiziunile din România. De asemenea, în semn de protest, Bute a anunțat că nu va acorda nici un interviu și nu va participa la nici o emisiune tocmai din această cauză.
Televiziunea Română a emis astăzi un comunicat în care explică de ce nu a plătit banii pentru televizarea partidei, aproximativ 100.000 de euro.
Poziția TVR vizavi de subiectul de presă Bute-Brinkley
În ultima săptămână, Televiziunea Română a fost ținta mai multor acuzații în contextul desfășurării meciului de box profesionist dintre Lucian Bute și Jesse Brinkley. Date fiind amploarea pe care a luat-o subiectul nedifuzării meciului de către TVR – atât în presă, cât și în Parlamentul României -, dar și unele neadevăruri rostite la adresa conducerii TVR, vă aducem la cunoștință următoarele:
ABSENȚA NEGOCIERILOR: TVR nu a primit nicio ofertă în scris pentru meciul Bute – Brinkley și, în consecință, nu s-a purtat nicio negociere într-un cadru oficial. Dacă Federația Română de Box (FRB), cunoscând faptul că nicio televiziune nu poate face profit din această transmisiune, ar fi dorit să ofere posibilitatea amatorilor de box din România să-l vadă pe Bute în acest meci, putea ceda drepturile pentru transmisiune oricărui post Tv, inclusiv TVR, condiționând eventual ca toate încasările din publicitate aferente respectivului meci să îi revină FRB. Nu a făcut acest lucru.
LIPSA UNUI PRECEDENT. TVR nu a cumpărat până acum niciunul dintre cele șapte meciuri disputate de Lucian Bute pentru titlul IBF. Totuși, a transmis unul dintre ele (în noiembrie 2009), meci oferit de Federația Română de Box, care, după cum s-a vehiculat în presă, a primit în schimb 150.000 de dolari de la un grup de oameni de afaceri, coordonat de primarul orașului Bușteni.
ACHIZIȚIE RISCANTĂ‚. Boxul profesionist este o achiziție riscantă pentru orice televiziune: un K.O. poate încheia în câteva minute o transmisiune scumpă. Meciul Bute – Andrade, din noiembrie 2009 – pentru care TVR a cheltuit peste 20.000 de dolari (costuri de transmisiune) – s-a încheiat în runda a patra. Nici măcar posturile de televiziune specializate, de sport, nu s-au arătat interesate de acest meci. Pe de altă parte, clienții de publicitate evită să se asocieze cu boxul profesionist, motiv pentru care televiziunile sunt atente când e vorba de achizițiile scumpe de drepturi Tv în acest sport. Mai ales în climatul economic actual: investițiile de publicitate în media aproape s-au înjumătățit din 2008 până în prezent. ALT TIP DE CONSUM. Nu ar trebui să i se impute TVR că nu transmite meciuri de box profesionist, din moment ce nici alte televiziuni publice nu pun pe lista de priorități astfel de evenimente sportive. De obicei, boxul profesionist de calitate se transmite în sistem pay-per-view sau pe canale plătite separat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER