Interacțiunile lui Adrian Păunescu cu fotbalul sunt multiple, iar faptul că oamenii din fenomen nu au decât cuvinte de laudă la adresa poetului este mai mult decât relevant. 1. I-a salvat cariera lui Halagian În 1985, Florin Halagian pleca de la Steaua pentru că l-a supărat pe Nicolae Ceaușescu. Dictatorul nu s-a oprit însă la a-l îndepărta din Ghencea. L-a interzis pur și simplu din fotbal și probabil că Halagian nu ar mai fi fost antrenorul longeviv și de succes de peste ani dacă nu era Adrian Păunescu. „Adrian s-a dus la Ceaușescu și i-a spus: «Tovarășe secretar general, publicul de fotbal e unul special. Dacă îl interziceți pe Halagian, s-ar putea să fiți contestat pe stadioane! Mai bine lăsați-l să meargă la Craiova. Garantez eu pentru el!»”, povestește protectorul Craiovei din perioada comunistă, fostul ministru de externe Ștefan Andrei. Halagian avea să antreneze la Craiova și apoi încă 13 echipe până în acest an. 2. Păzea Craiova de Dinamo! „Adrian Păunescu avea o atât de mare grijă de Universitatea Craiova, încât era atent la tot ce făcea… Dinamo! Odată, înainte de un meci cu Dinamo, ne-a sunat să ne avertizeze că echipa Ministerului de Interne se pregătea să ne fure cu arbitrii! Avea informații certe”, povestește Ștefan Andrei. Acesta, în urma avertismentului lansat de Adrian Păunescu, a făcut în așa fel încât la respectiva partidă Craiova să fie arbitrată corect!
3. Era talentat și la fotbal! Puțină lume își mai amintește că Adrian Păunescu avea talent și la fotbal. Juca frecvent în tinerețe, postul său favorit fiind cel de vârf de atac. „Am jucat odată la un cenaclu la Cluj. Ne-a uimit pe toți! Era foarte talentat și îi plăcea mult să joace. Nu a iubit fotbalul doar ca spectator. Apoi, era fascinant ca om. Puteai vorbi aproape orice cu dânsul. Se mula pe orice discuție”, își amintește Ion Crăciunescu.
4. L-a reinventat pe Sandu Boc Adrian Păunescu i-a întins o mână de ajutor lui Alexandru Boc, acesta ajungând la Universitatea într-un moment critic al carierei. Actualul vicepreședinte al LPF fusese implicat într-un scandal de proporții, fiind arestat din cauza unei aventuri cu soția lui Vasile Patilineț, numărul doi în Comitetul Central, după Ceaușescu. „Aceasta era una dintre marile calități ale «Maestrului»! Pe Sandu Boc l-a transferat la echipă când nu mai putea să joace pe nicăieri”, a povestit Aurică Țicleanu, fost component al Craiovei Maxima. La fel a fost și în cazul lui Beldeanu, care a fost adus la cererea poetului la echipă. 5. L-a făcut libero pe liderul Craiovei Maxima Într-unul dintre cantonamentele alb-albaștrilor, Adrian Păunescu i-a cerut antrenorului Constantin Teașcă să-l folosească pe Costică Ștefănescu pe postul de libero. „Nu avea condiție fizică, putea să joace doar o repriză. Atunci Păunescu i-a sugerat lui Teașcă să-l folosească pe acest post, unde Ștefănescu s-a și consacrat, ajungând căpitanul echipei”, a rememorat Ștefan Andrei, protectorul Universității Craiova din anii de glorie.
6. Primul telefon după demitere O întâmplare recentă, care îi are în centru pe Adrian Păunescu și Aurică Țicleanu. Ultimul povestește: „După meciul cu Astra din acest sezon, când am fost demis, primul telefon l-am primit de la „Maestru”. Mi-a transmis că e alături de mine. Vă dați seama cât a putut să însemne acest lucru?! Mă mai sunase după meciul cu CFR Cluj să mă felicite pentru jocul echipei. A fost o personalitate extraordinară!”. 7. A rezolvat transferul lui Dobrin la Știința Prima mutare pe care Păunescu a încercat să o realizeze la Universitatea a fost aducerea lui Nicolae Dobrin de la FC Argeș. Poetul s-a ocupat de toate detaliile transferului. „«Maestrul» a insistat ca «Gâscanul» să vină la Craiova, l-a mutat cu mobilă cu tot. Dar, în ciuda faptului că Păunescu a intervenit în cercuri înalte pentru realizarea acestui transfer, Dobrin nu a primit acceptul de a veni la Universitatea”, a explicat jurnalistul Ion Jianu.
8. Juca în echipa străzii cu Țicleanu Vecini în București pe strada Dionisie Lupu, poetul și Aurică Țicleanu au format o echipă de fotbal a străzii. „Jucam cu oamenii de rând. Eram acolo, în zonă, eu locuind vizavi de «Maestru». Treceam strada și ajungeam la el în casă”, a povestit fostul mijlocaș al alb-albaștrilor. De la Hagi, la Marian Cozma În primăvara lui 1999, Păunescu a reușit să-l readucă pe Gică Hagi la națională, printr-o emisiune maraton la Antena 1 care s-a întins până în zorii zilei. La trei dimineața, în fața postului se adunaseră sute de suporteri pentru a-i mulțumi. „Regele” a acceptat provocarea, iar câteva luni mai târziu învingea Ungaria, la Budapesta, cu 2-0 în preliminariile Euro 2000. Păunescu a mai făcut o noapte albă, în februarie 2009, când a însoțit din studioul Realitatea TV repatrierea corpului neînsuflețit al handbalistului Marian Cozma, ucis la Veszprem. Mișcat de drama familiei, poetul a făcut o adevărată demonstrație de forță, compunând și un poem în memoria jucătorului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER