Ana Maria Brânză, Anca Măroiu, Simona Alexandru și Loredana Iordăchioiu au răpus aseară, după o finală halucinantă, echipa Germaniei (35-26), în finala probei de spadă pe echipe din cadrul CM din Paris. Teamul Anei Pascu obține astfel al treilea metal pentru România, iar scrima urcă pe podiumul sporturilor românești în 2010, alături de haltere și kaiac-canoe.
Pe Champs-Elysee, compatrioate tuciurii cu rochii înflorite întind mâna în stânga și-n dreapta, iarba de pe „Stade de France” păstrează și-acum sudoarea picată de pe fruntea lui Tamaș, dar într-un colț din Paris România iese cu fruntea sus din „amica” Franța. Și nu e apartamentul lui Ilie, pentru că Nasty tocmai și-a susținut iubita la Dansez pentru tine, e impresionantul Le Grand Palais! Arena clădită în 1900, una în care imnul României preia rapid ștafeta din glasul lui Mercury. E chiar „We are the champions”, imnul medaliaților cu aur, intonat cu voce tare și de reginele noastre.
Cinci ani s-au scurs de la ultima medalie mondială cucerită de fetele din România. Se întâmpla în 2005, la Leipzig, când Roxana Scarlat și colegele sale se înclinau în finala de la floretă. De-atunci, doar băieții, în frunte cu Rareș Dumitrescu, au înțepat constant.
NuÂmai medalii! E timpul ca fetele să iasă de la cutie, pentru că asiaticele din echipa Coreei de Sud tocmai au fost o pradă ușoară în semifinala (45-31) disputată cu doar 100 de minute înainte de lupta pentru aur. Heidemann, principala adversară, deține un nume cu rezonanțe înfricoșătoare. E tipa care i-a suflat cea mai strălucitoare medalie Anei în finala olimpică. Și meciul începe! Din spadele fetelor ies scântei, ne ținem cu dinții de nemțoaice, iar la finele asaltului de mijloc (Brânză – Heidemann 0-2, 8-9 la general), antrenorul Podeanu urlă ca din gură de șarpe. Fetele revarsă pe planșă indicațiile, iar în ultima bătălie, a noua (17-16), soarta finalei e în stânga vicecampioanei olimpice. Stelista uită de tot! De operația de anul trecut, de eșecul de la individual și de toate sincopele! Face tușă după tușă, se prăvălește pe planșă la o eschivă încheiată cu punct, suferă o entorsă la piciorul drept, umilind-o pe Duplitzer cu un incredibil 18-10! Un asalt care sintetizează perfect întregul parcurs al fetelor, un asalt model pentru toți sportivii din România!
„Ana are o entorsă ușoară la gleznă. La olimpiadă am spus că îmi vopsesc părul în roșu după finala Anei. Acum mi-aș rade și mustața, dar mă dă nevasta afară din casă”, Dan Podeanu, antrenor echipa de spadă.
5 medalii de aur a cucerit România în 2010 la Campionatele Mondiale: prin halterofilul Valeriu Calancea, canoiștii Mihalachi și Dumitrescu (2), gimnasta Ana Porgras și echipa feminină de spadă
România Germania scor general
Brânză Sozanska 1-0 1-0 Măroiu Duplitzer 3-3 4-3 Alexandru Heidemann 4-3 8-6 Măroiu Sozanska 0-1 8-7 Brânză Heidemann 0-2 8-9 Alexandru Duplitzer 5-3 13-12 Măroiu Heidemann 0-1 13-13 Alexandru Sozanska 4-3 17-16 Brânză Duplitzer 18-10 35-26
Președintele FR de Scrimă, Ana Pascu, a declarat, vineri, agenției MEDIAFAX, că medalia de aur obținută de echipa feminină de spadă a României la CM este cu atât mai valoroasă cu cât două dintre componentele echipei au avut probleme medicale și au reușit să învingă câștigătoarea Cupei Mondiale.
„A fost extraordinar, fetele s-au mobilizat foarte bine astăzi, iar eu am fost optimistă la începutul acestei zile, când am văzut atitudinea fetelor. În finală a fost foarte greu, pentru că întâlneam Germania, care o avea în lot și pe campioana olimpică de la Beijing. În vreme ce noi aveam două fete cu probleme foarte mari, însă doctorii le-au bandajat și au făcut minuni pentru ca ele să se poată urca pe planșă. Mă bucur că Ana Maria Brânză și-a revenit, pentru că a avut o perioadă foarte proastă după operație și chiar dacă la proba individuală nu a tras prea tare, la proba pe echipe le-am văzut pe fete că și-au dorit foarte mult să ajungă acolo sus”, a spus Ana Pascu.
Oficialul FR de Scrimă a adăugat că este mulțumită de rezultatele delegației României la CM de la Paris și că de la cele două discipline medaliate, sabia masculină și spada feminină, așteaptă medalii și la JO din 2012. „Sunt foarte mulțumită, pentru că suntem în top cu cele două arme la care excelăm. Sabia masculină și spada feminină sunt două discipline de la care vom avea pretenții la JO din 2012, de la Londra. Trebuie să avem grijă de acești sportivi, să nu ne înfumurăm, iar noi cei din federație trebuie să le oferim competiții puternice, pentru a ne menține la acest nivel”, a mai spus Pascu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER