UPDATE: Rusia va organiza ediția din 2018 a turneului final al Cupei Mondiale de fotbal, potrivit votului exprimat, joi, la Zurich, de cei 22 de membri ai Comitetului Executiv al FIFA.
Celelalte candidate pentru organizarea turneului final al CM din 2018 erau Olanda/Belgia, /Spania/Portugalia și Anglia.
Anunțul a fost făcut de președintele FIFA, Joseph Blatter.
Qatar va organiza ediția din 2022 a turneului final al Cupei Mondiale de fotbal, potrivit votului membrilor CEx FIFA.
Celelalte candidate pentru găzduirea turneului final al CM din 2022 erau SUA, Australia, Japonia și Coreea de Sud.
În premieră, gazdele a două Mondiale succesive vor fi anunțate în aceeași zi. Astăzi, în jurul orei 18:00, de la sediul FIFA, din Zürich, Sepp Blatter va anunța cine va organiza CM din 2018 și pe cel din 2022. Pentru 2018 se luptă Rusia, Anglia și Spania/Portugalia, în timp ce gazda competiției din 2022 se va alege dintre Australia, Coreea de Sud, SUA, Japonia și Qatar.
În 2014, crema fotbalului mondial la nivel de naționale se va reuni în Brazilia. Astăzi vom afla cine va organiza și următoarele două mondiale. O decizie luată în 2008 de Blatter, regretată ulterior. Pentru că desemnarea în aceeași zi a două gazde de CM a lăsat loc alianțelor, jocurilor de culise, dar și acuzelor de corupție către membrii Comitetului Executiv al FIFA, care au cărțile în mână. Luați la țintă în ultimele luni și reduși, ca număr, după dezvăluirile din presa engleză. Un joc cu miză mare, în care fiecare competitor încearcă să răstoarne pronosticurile pe final, pentru că țara/țările care câștigă organizarea pun(e) mâna și pe potul cel mare. În 2006, Germania a câștigat 10 miliarde de euro de pe urma CM.
Rusia a atacat Anglia, Spania s-a dat cu Qatarul
Început în ianuarie 2009, când au fost acceptate dosarele, procesul se încheie astăzi. În această perioadă au fost validate anumite candidaturi, iar altele au fost respinse. Au existat și țări care s-au retras din cursă (Mexic), care au fost respinse din cauză că nu îndeplineau criteriile (Indonezia), dar și cazuri în care unele s-au repliat și s-au concentrat pe un Mondial, deși inițial își depuseseră candidaturile pentru ambele (cazurile Japoniei, Australiei și SUA). Motive pentru speculații și jocuri de culise. S-a scris că Spania și Qatarul și-ar fi promis sprijin reciproc în acordarea voturilor, iar rușii i-au acuzat pe englezi de anumite iregularități și i-au lovit sub centură. „Nu este un secret pentru nimeni că Londra este orașul cu cea mai mare rată a criminalității din Europa și cu cel mai mare consum de alcool în rândul tinerilor”, a spus la un moment dat Andrei Sorokin, responsabilul candidaturii Rusiei, încălcând regulamentul FIFA, care le interzice candidaților să-și comenteze rivalii.
Corupția, boală grea
Cum decizia va fi luată de membrii Comitetului Executiv al FIFA, nu e de mirare că în ultimele luni aceștia au fost luați la ochi și „încercați”. La sfârșitul lunii octombrie, Amos Adamu și Reybald Temarii au fost suspendați, ca urmare a unei anchete efectuate de publicația Sunday Times, care a dezvăluit că cei doi membri ai CEx au solicitat bani în schimbul voturilor lor pentru atribuirea organizării CM 2018 și 2022. Mai mult, luni, cu doar trei zile înainte de vot, BBC i-a acuzat pe alți oficiali FIFA de corupție! Ricardo Teixeira, șeful fotbalului brazilian, Issa Hayatou, șeful confederației africane, și Nicolas Leoz, conducătorul fotbalului latino-american, ar fi primit în anii 90 bani necuveniți de pe urma unei firme care avea exclusivitatea FIFA în ceea ce privește organizarea CM. FIFA a anunțat că acest caz a fost clasat de autorități, dar suspiciunile au rămas. Blatter poate decide totul
E ultima sută de metri, timp pentru ultimul lobby și prezentările finale. Ieri au început țările care luptă pentru CM 2022, astăzi e rândul celor care speră la CM 2018. Și tot astăzi, în jurul orei 18:00, în urma votului Comitetului Executiv, se vor afla câștigătorii. După dezvăluirile din Sunday Times, din cei 24 de membri ai CEx au rămas doar 22 de votanți (președintele Blatter, șapte vicepreședinți și 14 membri ai CEx). Votul e secret, iar pentru a câștiga o candidatură, e nevoie de majoritate absolută (12 voturi). Candidaturile cu cele mai puține voturi într-un tur sunt eliminate și se votează până la atingerea majorității. În caz de egalitate (11 la 11), decide Blatter.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER