Prinși în familiaritățile de zi cu zi, suporterii din fotbalul românesc tind să uite că sportul rege nu se reduce doar la Steaua, Dinamo, Cavani sau Mititelu. De altminteri, trecutul oferă exemple dintre cele mai insipirate pentru a realiza că nimic nu este imposibil.
Ce cuvânt ar fi potrivit pentru a descrie performanța celor de la Club Atletic Oradea(CAO), care a jucat în campionatele din trei țări diferite, câștigând titlul în două dintre ele? Cu siguranță că este o realizare pe atât de neobișnuită pe atât de importantă.
Istoria celor de la CAO începe într-un imperiu. Chiar dacă se afla în perioada de declin, Austro-Ungaria era totuși, un imperiu. Pe acest fond, în Transilvania românească, la Oradea ia ființă CAO, în 1910. Nou-înființata echipă a jucat doar în competițiile regionale și nimic nu prevestea ce avea să urmeze. Astfel, în 1918, CAO schimbă țara, odată cu alipirea Transilvaniei la patria-mamă. Trei ani mai târziu, clubul orădean ia parte la campionatul românesc, iar trei ani mai târziu reușește prima performanță: ajunge în finala campionatului, unde pierde, totuși în fața Chinezului Timișoara.
Chiar dacă se menține în top, CAO nu mai reușește să se apropie de vârful piramidei decât peste 13 ani, când ajunge din nou vice-campioana României Întregite. Cu toate acestea, peste doar trei ani, CAO retrogradează, anul 1938 consemnând un regres greu de imaginat pentru orădeni.
Dar istoria nu s-a oprit aici și, în 1940, România este forțată să cedeze Ardealul de Nord, astfel că orădenii se trezesc în al treilea campionat din scurta lor existență. De altfel, CAO își schimbă și numele, maghiarinzându-se în Nagyvaradi Atletikai Club(NAC). Nu trece mult și echipa ce retrograda din campionatul românesc face performanță în țara vecină.
Locul 5 în 1942, locul 2 în 1943 și titlul de campioană în 1944. Incredibilă performanța orădenilor, care luaseră fața marilor puteri budapestane. Din fericire pentru marile puteri fotbalistice ale Ungariei, acestea vor scăpa de CAO anul următor,atunci când România va recupera Ardealul de Nord cedat prin Dictatul de la Viena.
Revenită în campionatul Românesc, CAO își schimbă numele, întâi în Libertatea și apoi în ICO(Întreprinderea Comunală Oradea), denumire sub care reușește să-și desăvârșească intrarea în legenda fotbalului românesc: titlul de campioană a țării, în sezonul 1948-1949.
Era al doilea titlu de campioană obținut de CAO, în două țări diferite, după ce s-a înființat în a treia.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER