Trei persoane au fost arestate la Nicosia după ce fani ciprioți au aruncat cu diverse obiecte înspre jucătorii echipei turce de baschet Pinar Karsiyaka, la meciul de marți seară din FIBA Eurochallenge, dispututat cu formația locală Apoel, informează AFP, citând un comunicat la poliției.
Trei tineri în vârstă de 15 ani au fost reținuți după actele de vandalism, soldate cu răniri ușoare, din Eleftheria Arena, după meciul Apoel-Pinar, scor 82-80. Poliția a fost nevoită să facă uz de gaze lacrimogene pentru a opri violențele.
„La finalul meciului, o parte a suporterilor lui Apoel a început să arunce cu diverse obiecte spre jucătorii turci”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției locale, Michalis Katsounotos, agenției cipriote CNA, precizând că nimic nu a provocat atacul în timpul meciului, disputat într-o „ambianță sportivă”.
„Baschetbaliștii turci au fost escortați la vestiare fără să fie cineva rănit”, în timp ce „fanii lui Apoel au încercat să forțeze accesul la cabine”, a adăugat Katsounotos.
Apoi cei 500 de fani s-au răfuit cu forțele de ordine, aruncând cu pietre și vandalizând arena.
Hakan Demir, antrenorul oaspeților, a declarat presei turce că scenele au fost înspăimântătoare: „O mie de suporteri au coborât pe parchet și au început să ne alerge până la vestiare cu bâte, bastoane și pietre. Au aruncat și fumigene. Poliția a fost depășită de situație”.
Purtătorul de cuvânt al clubului turc s-a ales cu un deget fracturat.
Ambasadorul Turciei, Kaya Turkmen, a sesizat forța ONU din Cipru, cerându-i acesteia să asigure securitatea jucătorilor și oficialilor echipei din Karsiyaka.
Mai multe zeci de persoane, printre care responsabili guvernamentali, flutârând drapelul turc, au întâmpinat echipa la sosirea la Izmir.
Ministrul turc însărcinat cu negocierile de aderare la Uniunea Europeană, Egemen Bagis, a catalogat atacul ca unul „inuman” și a afirmat că țara sa va urmări procedurile judicare în acest caz, cerând, totodată, pedespe severe pentru cei vinovați.
„Aceste atacuri ale ciprioților-greci amenință perspectivele de pace în Cipru. Cum putem spera că turcii și greci ar putea trăi împreună în această țară?”, s-a întrebat ministrul.
Întâlnirile sportive între echipe turce și greco-cipriote nu sunt prea frecvente. Turcia a ocupat nordul insulei după ce a invadat Ciprul în 1974, ca răspuns la o lovitură de stat a naționaliștilor greco-ciprioți, susținuți de Atena, ce viza atașarea țării Greciei.
Niciodată violențele nu a atins nivelul de marți seară, în timpul rarelor întâlniri sportive dintre cele două țări, dar huliganismul este des întâlnit pe stadioanele din Cipru, mai ales cel al ultrașilor echipei Apoel, recunoscuți pentru naționalismul lor.
Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER