Mircea Sandu, președintele FRF, a făcut deja mai multe demersuri, tatonând terenul în zona investitorilor străini, la potențialii parteneri maghiari, și luând legătura cu premierul Emil Boc. Pe acesta îl va întâlni în aceste zile pentru a discuta despre cât e de dispus guvernul să susțină organizarea Europenelor din 2024 în România și Ungaria.
E realist să ne gândim că putem organiza un turneu final al Europenelor?
E realizabil. Țineți cont că vorbim despre 2024, adică 13 ani de acum înainte, timp în care să construim infrastructura. Fără implicarea politicului, indiferent cine e la putere, nu e însă posibil. Voi avea o discuție cu premierul Emil Boc despre această problemă.
Când?
L-am contactat deja. Aștept un semn de la cabinetul său pentru a fi primit în audiență. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a răspuns deja favorabil unei candidaturi comune cu România.
Întâlnire cu Boc și apoi audit
Care ar fi efortul financiar din partea țării?
După un prim calcul al meu, e vorba de aproximativ 25 de miliarde de euro. Pare mult, dar sunt investiții făcute în elemente de infrastructură care rămân României. Autostrăzi, aeroporturi, stadioane…
Acest efort financiar trebuie susținut de guvern.
Da, dar trebuie ca România să știe să atragă fonduri europene. Apoi, mai sunt autoritățile locale, sponsorii…
Care ar fi orașele capabile să organizeze meciuri la Euro?
Pe lângă București și Cluj, unde avem deja stadioane, ar putea fi luate în calcul Timișoara, Brașov, Craiova, Constanța sau Iași. Niște concluzii exacte putem trage după efectuarea unui audit de către o firmă specializată.
„Am restarta economia României”
În afara întâlnirii programate cu Emil Boc, președintele FRF a contactat potențiali investitori și sponsori din sectorul privat. „Am discutat cu cei de la Enel și Holcim, care și-au exprimat interesul în a susține candidatura României, urmând să se implice în execuția lucrărilor necesare sau ca sponsori”, ne-a dezvăluit Mircea Sandu. „Nașul” s-a întâlnit și cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini în România.
Sandu spune că a pus la punct, împreună cu acest organism, o strategie de atragere de fonduri și efectuare de lobby pe lângă planul politic pentru sprijinirea candidaturii româno-ungare la organizarea Euro 2024. „E vorba despre companii multinaționale care pot genera emulația economică necesară. Un astfel de eveniment ar declanșa și restartarea economiei României”, a explicat Mircea Sandu.
„Pentru încă patru stadioane la standardele cerute de UEFA ar fi necesară o investiție de aproximativ 500 de milioane de euro” Mircea Sandu, președinte FRF
„Turcii au ajuns la concluzia că au nevoie de 20 de miliarde de euro pentru organizarea Europenelor din 2020 și, ca infrastructură, sunt înaintea noastră” Mircea Sandu, președinte FRF
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER