Universitatea Craiova, una dintre echipele mari din România, este în prag să fie desființată de haosul care a pus stăpânire pe club în ultima vreme. Știința este îngropată în datorii, Fiscul a pus sechestru pe acțiunile lui Adrian Mititelu, iar conturile au fost blocate din cauza datoriilor la stat. Clubul din Bănie figurează cu o datorie la stat de 1.8 milioane de euro, însă valoarea terenurilor sechestrate de Fisc se ridică undeva la 2.7 milioane de euro.
Totuși, este foarte greu ca Statul să poată scoate acești bani. Explică, pentru Gazeta de Sud, Eugen Călinoiu, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Dolj: „Nu am putut vinde bunurile la valoarea de evaluare pentru că nu s-a prezentat nimeni la prima licitație. Conform legii, la a doua licitație, valoarea de pornire este diminuată cu 25%, iar la a treia – cu 50%. Dacă nici la a treia licitație nu se vând, bunurile sunt reevaluate pentru a fi scoase din nou la licitație”
Pentru a se pune la adapost, Adrian Mititelu a trecut acțiunile clubului pe numele copiilor săi. Conform cotidianului Gazeta de Sud, Liana Gabriela deține 16.99% din acțiuni în nume personal și 17.46% prin intermediul Hotel New York SRL. Băiatul lui patronului Științei, Gigi-Adrian, se poate mândri și el că, la doar 13 ani, deține 35% din unul dintre cele mai iubite echipe din România.
Restul acțiunilor sunt împărțite astfel: Adrian Mititelu – 11%, Gigel Preoteasa – 13.99%, AS Știința Craiova – 2.67%, Asociația Asociația FPP Oltenia – 1,46%, Consiliul Local Craiova – 0,93%, restul de 0,39% aparținând unui grup de persoane fizice. Din Consiliul de Administrație, cel care l-a suspendat pe Pițurcă, fac parte Lucian Mitu, Sorin Joavină și Gigel Preoteasa. Însă, așa cum susține Gazeta de Sud, cei trei l-ar fi împuternicit pe Adrian Mititelu să-l ancheteze pe Victor Pițurcă pentru lipsă de disciplină, pe durata cercetării fiindu-i suspendat contractul. Ce riscă Știința? În primă fază, echipa ar putea fi mutată din nou la Turnu Severin. Mititelu a pierdut din nou sprijinul autorităților locale, nemulțumite de suspendarea lui Pițurcă, fostul selecționer fiind un element de legătură între echipă și oficialitățile locale.
Dar scenariul cel mai urât ar însemna retrogradarea, pierderea jucătorilor și declararea falimentului. Practic, dacă niciun colac de salvarea nu va fi aruncat, ar însemna moartea Științei. În primă fază, Universitatea nu va primi licența pentru noul sezon din cauza datoriilor. UEFA este din ce în ce mai strictă în acest sens, impunând norme tot mai drastice pentru a reuși să aplice Leagea Fair-Play-ului Financiar.
Neacordarea licenței echivalează cu retrogradarea. Știința ar putea rămâne și fără jucători. Neplătiți cu lunile, aceștia ar deveni liberi de contract în cazul în care și-ar depune memorii. O eventuală retrogradare ar fi un motiv în plus pentru jucători să se rupă de club. Puținii jucători care ar rămâne ar putea fi scoși la licitație de Fisc, în contul datoriei către bugetul de stat. Ultima fază ar fi declararea falimentului, mai multe procese pentru recuperarea datoriilor fiind pe rol în acest moment.
De unde ar putea veni salvarea? Echipa ar putea fi totuși salvată, dacă Adrian Mititelu va reuși să rezolve litigiul pentru mai multe terenuri asupra cărora are acțiuni la Fondul Proprietatea. În acest moment, calitatea de proprietatr al acestor terenuri este contestată în instanță de mai multe persoane care au revendicat acele terenuri. Dacă Mititelu va ieși învingător din aceste procese, Craiova are primi o imensă bulă de oxigen. Fondul Proprietatea urmează să fie listat la Bursă, iar acționarii își pot vinde hârtiile valorice începând cu data de 25 ianuarie.
Un asemena proces i-ar aduce în conturi lui Adrian Mititelu aproximativ 40 de milioane de euro, conform spuselor omului de afaceri. Alte variante ar mai fi despărțire de cei mai importanți jucători sau vinderea clubului unui om de afaceri în stare să acopere toate datoriile clubului.
Mai jos aveti documentul prin care Victor Pițurcă a fost suspendat
Sursa: Gazeta de Sud
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER