Fotbalul egiptean suferă și el de pe urma tensiunilor care țin cu sufletul la gură o planetă întreagă. După toate probabilitățile, sportul-rege nu va mai fi la fel, într-o țară care se poate lăuda cu nu mai puțin de șapte trofee ale Cupei Africii pe Națiuni. În mijlocul nebuniei se află și fostul tehnician al Universității, Mark Wotte, actualmente antrenorul lui Ismaily.
Fotbalul a avut un rol important în evenimentele din Egipt. De teamă ca stadioanele să nu devină un focar propice protestelor, oficialitățile au decis amânarea campionatului pe o perioadă nedeterminată și Armata a fost trimisă la toate cluburile, cu ordine precise, să nu permită nici efectuarea antrenamentelor. Totuși, de ce i-a fost frică lui Hosni Mubarak nu a scăpat.
Cum s-au implicat ultrașii în proteste
Unele dintre cele mai organizate grupuri care au protestat în Cairo împotriva președintelui egiptean au fost cele ale ultrașilor lui Al Ahly și Zamalek. Este de așteptat ca fotbalul să se schimbe și el odată cu conducerea țării, mai ales că unele cluburi au strânse legături cu ministere sau companii de stat, cum ar fi Petrojet, club care aparține companiei petroliere egiptene. Wotte face minuni la Ismaily
În mijlocul nebuniei egiptene se află și Mark Wotte, fostul antrenor al Universității. Din vara trecută, acesta este tehnicianul lui Ismaily, club care a terminat turul pe locul al doilea, la trei puncte în spatele liderului Zamalek, după o serie incredibilă de șase victorii și o remiză în ultimele șapte jocuri. După experiența nefastă de la Craiova, când s-a despărțit cu scandal de Universitatea, olandezul a picat, fără voia lui, în mijlocul unei revolte fără precedent în Egipt. Acolo de unde, anunță presa din toată lumea, scapă cine poate!
„E posibil ca în două săptămâni să se reia campionatul și sper să ne continuăm parcursul bun”, Mark Wotte, antrenor Ismaily
2 participări la campionatele mondiale a avut naționala Egiptului, în 1934 și 1990, ambele terminându-se în faza grupelor
ProSport a discutat cu fostul antrenor al Universității, Mark Wotte, care a povestit detalii incredibile despre situația de fapt din Egipt.
Cum au afectat problemele din Egipt fotbalul? În primul rând, startul returului a fost amânat pe 28 ianuarie, cu o zi înainte să înceapă meciurile, până la o dată ulterioară, care nu a fost stabilită. Am oprit antrenamentele, dar am vrea să le reluăm de mâine (n. r. – astăzi), să le arătăm oamenilor că trebuie să se întoarcă la muncă. Jucătorii dumneavoastră ce au făcut în aceste zile? Toți au trebuit să meargă acasă, să-și protejeze familiile și casele de grupuri de infractori care caută să fure și să devasteze orice.
„Nu am avut probleme”
V-ați gândit să plecați din Egipt? Nu vă este teamă de ce se întâmplă? Marile probleme au fost în Cairo și Alexandria. Au fost ceva probleme și aici, în Ismailia, dar nu foarte mari. Eu am fost întotdeauna în siguranță, am fost foarte bine protejat de oamenii de la club. Locuiesc într-un cartier rezidențial care nu a fost afectat. Nu am plecat, nu mi-a fost frică. Personal, nu ați fost afectat, dar viața egiptenilor a fost serios perturbată… Bineînțeles. Au fost închise fabricile, școlile, universitățile, tot. În majoritatea orașelor, oamenii au stat acasă și și-au protejat străzile și casele de hoți. Infractorii profită de haos și atacă civilii pe stradă pentru a-i jefui. Viața normală s-a oprit de săptămâna trecută. Oamenii rămân fără bani și fără mâncare. Toate bancomatele au fost închise din motive de siguranță.
Sperați ca situația să revină la normal în curând? Cred că 98 la sută dintre egipteni vor să revină la viața normală, doar o mică parte dintre ei, care profită de această situație, dorește să continue violențele. Sper ca situația să revină la normal în curând.
„Oficialii de la mine de la club cred că va fi nevoie de câteva luni până când această țară va deveni una mai democratică și mai bine organizată„, Mark Wotte, antrenor Ismaily
CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN EGIPT
ª Egiptul se confruntă de mai bine de o săptămână cu masive revolte de stradă, soldate cu numeroși morți și răniți. Egiptenii cer înlăturarea de la putere a președintelui Hosni Mubarak (în funcție de aproape 30 de ani) ª Armata a folosit tancuri, tunuri cu apă și gloanțe de cauciuc în încercarea de a dispersa manifestanții din Piața Centrală din Cairo ª Susținătorii și opozanții lui Hosni Mubarak s-au bătut cu pietre, bâte și cuțite pe străzile capitalei ª Mai mulți jurnaliști români trimiși să relateze despre evenimentele din Egipt au fost amenințați de protestatari sau luați pe sus și interogați de către poliție
DESPRE FOTBALUL DIN EGIPT
ª Naționala Egiptului este cea mai de succes echipă a Africii. A câștigat șapte cupe continentale, în 1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008 și 2010. De asemenea, mai are în palmares o finală, 1962, trei medalii de bronz, 1963, 1970, 1974, și trei locuri patru, 1976, 1980, 1984.
ª La nivel de selecționate au mai câștigat de două ori Cupa Palestinei, 1972, 1975, de patru ori jocurile Pan Arabe, 1953, 1965, 1992, 2007, de două ori Jocurile Africane, 1987, 1995, și o dată Turneul din Bazinul Nilului, 2011.
ª Prima Ligă a Egiptului este cea mai puternică de pe continentul african, iar Al Ahly este cea mai de succes echipă. Pe plan intern are în palmares 35 de titluri de campioană, 35 de Cupe, 6 Supercupe, cinci medalii de aur în Liga locală Cairo și 7 Cupe ale Sultanului Ismail.
ª Pe plan extern, Al Ahly a câștigat 6 Ligi ale Campionilor Africii, 7 titluri ale Cupei Cupelor Africii, 4 Supecupe ale Africii, 4 Supercupe CAF și două Supercupe ale Arabiei.
ª La distanță mare față de Al Ahly se situează Zamalek, cu 11 titluri de campioană a Egiptului, și Al Ismaily, cu doar trei titluri.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER