Oncescu a dormit 13 ore non-stop, a slăbit 500 de grame și a primit 670 de SMS-uri de felicitare. În România există sporturi care depășesc granițele anonimatului datorită unor exponenți, iar skandenbergul este unul dintre acestea. A luat amploare datorită cvintuplului campion mondial, Ion Oncescu, omul care a escaladat mai mulți versanți până în vârful fenomenului. A răpus arătări ce păreau de neclintit la competiții de pe toate meridianele și a luat startul în maratoane care-l plasează în Guiness Book.
Duminică, el a învins un lanț uman de 500 de adversari și după cum știam refacerea se desfășoară și prin mult… somn. Așa că l-am deranjat pe seară, după ora 19:00. Ne-a invitat la sală, dar rațiunile tipografice ne-au țintuit în redacție. Vorba aia – „trebuie să plece pagina”. Ruta Orange – Cosmote ne-a facilitat însă dialogul și sărim dintr-una în alta. Imposibil de bătut.
Felicitări, Ion! Pari fresh, ți-ai și revenit? Ce faci? Salut, mulțumesc. Oarecum. Acum sunt în drum spre sală pentru o mică relaxare. Între 2 și și 4 dimineața am făcut jogging pentru a preveni febra musculară de la picioare. Cea de la mâini e inevitabilă, pentru că am stat permanent în tensiune. Mulți adversari trag haotic, iar haotismul înseamnă pericol și e foarte incomod. Am adormit abia la 6 dimineața și m-am trezit acum vreo oră. Pe la 19:00.
Ai și slăbit la finele concursului? Nu m-am cântărit înainte și nici nu am mâncat, pentru că știam ce mă așteaptă, dar am pierdut probabil cam jumătate de kilogram. Am mâncat însă foarte mult după concurs, mai mult decât de obicei! Eram flămând, ca și prietenii mei, de fapt.
Maratoniștii susțin că pe la jumătatea cursei se izbesc parcă de un zid. Ai avut vreun moment în care ți-a fost teamă sau ai simțit că nu mai poți? Nu, pentru că eu nu folosesc aceleași grupe de mușchi. Îmi mai rămân niște rezerve pe care le folosesc și ai văzut că nu am făcut mereu aceeași mișcare… Dar pe la 430 am simțit că nu mai am aceeași viteză de reacție, însă mi-am revenit rapid. După numărul 470 am realizat că nu mai pot pierde.
Dar ți-a creat cineva probleme reale? Adversarul cu numărul… 498 (cred, dar sigur acesta e) a fost foarte tare. Mai venise și la „100” și la „300”, avea determinare, dorință, dar mă întreb cum de a nimerit acel număr… spre final!?
Finalul, dar și întreg concursul s-au desfășurat într-un vacarm de nedescris… Cum ai reușit să te concentrezi? Să-ți spun ceva! Eu nu aud niciodată nimic, decât vocile a trei prieteni: arbitrul Dragoș Corcoveanu, „Expertul” Florin Rizea și Mihai Șerban, împreună cu care am învățat skandenberg. Acum el este designer de microcipuri.
Câte SMS-uri de felicitare ai primit? 670! Pe unul dintre telefoane. Dar cel mai mult m-a impresionat un SMS primit de la o prietenă. Sună cam așa: „Ți-am văzut cupele în casă și nu știam ce e cu ele. Acum… am aflat ce sport faci”.
670… deci încă un record? Nu, nu, recordul la acest capitol e 1.300 de SMS-uri.
Când? Cu altă ocazie…
Te-a deranjat acel final cu Fachiru și Perversu? Nu, deloc, eu nu am orgolii de acest gen.
E adevărat că urmează 1.000? Da. Aștept să pierd, nu aștept să câștig!
Succes! Mulțumesc.
La 1.000 aștept să pierd, nu să câștig Ion Oncescu, cvintuplu campion mondial
Îl felicit pe Ion pentru tot ce face în sport Virgil Stănescu, baschetbalist Steaua Turabo
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER