Combinația cifrelor de la mobilul lui Susic te duce cu gândul la vedetele mioritice. Atitudinea, disponibilitatea și spusele indică altceva. Preț de câteva minute, cât a durat convorbirea, selecționerul Bosniei ni se înfățișează prin intermediul unei voci răgușite, dar prietenoasă, ca un tip relaxat, stăpân pe sine și pe situație. Evită elegant să dea verdicte și nu acceptă ideea că meciul de la Zenica e capital. Are un cult pentru Franța și francezi. Explicabil, a jucat, a trăit și s-a format acolo. Plus că le vorbește limba cu un pronunțat accent de parizian. A împrumutat și ceva din superioritatea lor nativă. În acest context nu are cum să ne mire prietenia declarată cu francofilul nostru, Loți Bölöni.
Domnule Susic, vă sunăm din România ca să discutăm despre ceea ce, pentru noi cel puțin, este meciul primăverii. Sigur, cu plăcere. De altfel sunt pe subiect, pot spune. Vă dați seama că numai despre asta vorbesc și eu în această perioadă.
Și? Vorbiți de rău sau de bine despre români? Respect foarte mult fotbalul românesc și nu o spun din complezență, să știți. Aveți, prin tradiție, jucători foarte buni și sunteți capabili de meciuri foarte, foarte bune. România, în zi bună, poate surprinde orice adversar. Deci, așteptăm meciul cu nerăbdare. Nu ne temem de voi, dar vă respectăm.
Vă referiți la actuala echipă națională sau e o remarcă generală? Eu am tot revăzut un meci jucat, dacă nu mă înșel, în urmă cu patru luni. 1-1 cu Italia e un rezultat bun pentru orice echipă. Cu atât mai mult dacă vine după o evoluție cum a fost cea de atunci. Deci, da, mă refer la echipa de acum.
„Doar Franța s-a desprins”
În România, jocul de la sfârșitul lunii este privit ca fiind unul de totul sau nimic. În sensul că, dacă nu câștigă, selecționata noastră va trebui să se recunoască ieșită din calculele calificării. Eu văd lucrurile altfel. Mai sunt 21 de puncte rămase în joc și cred că orice e posibil, indiferent de rezultatul meciului din 26 martie. În afară de Franța, care pare că s-a desprins, și de Luxemburg, care nu poate emite pretenții, restul echipelor au șanse aproximativ egale și au tot dreptul să spere la retrogradare. Și, până la urmă, s-a dovedit că nici Franța nu e invincibilă. Teoretic, e favorita, dar e prematur să dăm verdicte.
La noi se vorbește despre schimbarea selecționerului, dacă nu vă bate la Zenica. Hm. Nu știu ce să zic… Sunt două meciuri directe, totuși. Plus celelalte… În fine, fiecare cu calculele lui. Chiar nu am cum să îl ajut pe selecționerul vostru, dacă depinde de meciul cu noi. Logic, vom face și noi tot ce putem ca să învingem.
Aveți avantajul terenului propriu și știm că mai ales în spațiul ex-iugoslav nu e de ignorat acest aspect. Va fi iad la Zenica? Acum, chiar iad?! Avem un public foarte, foarte cald, care știe să creeze o atmosferă de vis. Stadionul nu este foarte mare, dar tribunele sunt aproape și, din informațiile mele, biletele sunt deja epuizate. Va fi atmosferă de meci mare, asta e clar.
„Cu sau fără Mutu, va fi la fel de greu”
Adrian Mutu, vedeta României, nu a mai fost convocat de la meciul cu Serbia, din campania trecută, dar ar putea reapărea acum. Sunt la curent cu ce s-a întâmplat, dar nu mă pot pronunța. E treaba staffului naționalei din România ce va face. Cu sau fără Mutu, partida va fi una foarte echilibrată și va fi la fel de greu pentru noi să învingem. Avem și noi problemele noastre. De exemplu, Misimovici a avut probleme cu antrenorul la Galatasaray.
Nu cu orice antrenor… Știu ce înseamnă Hagi pentru voi, dar eu privesc problema strict din punctul meu de vedere. Ne-a cam pus în dificultate faptul că Misimovici nu a mai jucat.
Aveți, în schimb, jucători de top care evoluează la echipe cu nume în Europa, iar Dzeko a devenit anul acesta cel mai scump fotbalist din această zonă. Edin este un fotbalist pe care orice antrenor ar vrea să îl aibă. Poate face diferența, e adevărat, dar fotbalul e un joc colectiv. Se pierde și se câștigă în 11, 12 până la 14 jucători.
Prieten bun cu Loți Bölöni
Nu pot să nu vă întreb despre amintirile legate de confruntările cu echipele românești, care vă sunt plăcute. Așa este. Nu pot uita meciul acela de la București când v-am bătut cu Iugoslavia 6-4. Am dat trei goluri atunci și a fost o victorie mare pentru noi. Mi-aș dori să repet performanța și ca antrenor.
Noi, nu. Vă înțeleg. Ne vedem pe 26…
Încă o întrebare… Ultima, promitem. Aveți prieteni în fotbalul românesc? Da, cum să nu? Ladislau Bölöni este unul dintre oamenii din fotbal cu care mă înțeleg foarte, foarte bine.
85 de goluri a marcat pentru PSG în 343 de meciuri
SAFET SUSIC
Data și locul nașterii: 13.04.1955 (Zavidovic) Post: mijlocaș ofensiv / atacant Palmares: golgheter în prima ligă iugoslavă (1980), câștigător al Cupei Franței cu PSG (1983), cel mai bun fotbalist străin din Franța (1983), campion al Franței cu PSG (1986) A jucat la: FK Sarajevo, PSG Meciuri / goluri în naționala Iugoslaviei: 54 / 21 A antrenat: Cannes, Istanbulspor, Al Hilal, Konyaspor, Ankaragucu, Rizespor, Ankaraspor
Hat-trick cu România
Susic a marcat pentru prima reprezentativă trei hat-trickuri, dintre care unul la București pe 13.11.1977, în meciul de pomină România – Iugoslavia 4-6, în preliminariile Cupei Mondiale. Celelalte în două amicale. Unul împotriva Italiei (1979, 4-1) și unul împotriva Argentinei (4-2, 1978, amical, când a marcat în minutele 9, 10 și 11)!
A evoluat pentru Iugoslavia la trei turnee finale: Cupa Mondială (1982 și 1990) și Campionatul European (1984)
Fanii lui PSG l-au ales anul trecut cel mai bun fotbalist din istoria clubului. Ancheta a fost făcută la inițiativa publicației France Football, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea celor de la PSG, dar pe site-ul oficial al lui PSG figurează abia pe locul 18!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER