Rareș Jurcă (foto), românul care continuă parcursul în Liga Campionilor cu elvețienii de la Kadetten, este aproape de o ispravă asemănătoare celei din 2010, când România șoca lumea prin eliminarea Rusiei în barajul pentru CM. Acum, interul dreapta își poate adăuga în CV o calificare istorică în sferturile Ligii, în fața lui Montpellier și a „galacticului” Karabatic.
Kadetten Schaffhausen, echipă la care evoluează și Jurcă, a furnizat surpriza optimilor de finală, cel puțin după prima manșă, câștigând cu 31‑26 partida cu Montpellier, în cadrul căreia activează și Nikola Karabatic. „Victoria putea fi și mai clară. Cu zece minute înainte de final am avut zece goluri avans, 29-19. Nici nouă nu ne-a venit să credem, dar până la final francezii au mai redus din diferență”, povestește Rareș Jurcă. Dar ce înseamnă să joci împotriva celui mai bun handbalist din lume? Explică Rareș, care a câștigat pentru prima dată în fața lui după alte câteva tentative cu naționala României și cu Goppingen, în campionatul Germaniei: „Este un handbalist tare de tot. Clar, te pune în gardă și acorzi mai multă atenție unui asemenea jucător, încerci să-l ții la distanță. Karabatic este un jucător care poate face diferența într-un meci, dar acum l-am avut în mână 50 de minute”.
Visează la „Final four”
După 31-26 în tur, românul și compania speră să reziste presiunii în returul la Montpellier și să urce cât mai sus, unde ar ajunge în premieră la cei 28 de ani: „Ne gândim la sferturi, dar în handbalul de azi cinci goluri nu înseamnă mare lucru. Oricum, șansele au crescut înainte de partida tur. Cine știe, poate ajungem și în «Final Four» dacă avem șansă sau noroc la o viitoare tragere la sorți, unde putem înfrunta și o echipă mai abordabilă, precum Flensburg”.
Pentru a reda mai clar diferența dintre cele două combatante, trebuie spus că elvețienii de la Kadetten au un buget cu puțin peste cel al echipei HCM Constanța, în jurul a 2,5-3 milioane de euro, și de vreo trei ori mai mic decât cel al francezilor de la Montpellier. „Nu ne putem compara cu primele echipe din Europa, dar avem liniște și siguranța financiară”, a punctat Jurcă.
Cine este Karabatic
Francezul, considerat cel mai bun handbalist din lume, a câștigat nu mai puțin de cinci turnee finale, dar și în două rânduri Liga Campionilor, cu Montpellier și Kiel. Este și cel mai bine plătit jucător din lume, cu un milion de euro
80 de meciuri poate strânge Rareș Jurcă în acest sezon (Liga Campionilor, campionat, Cupă în Elveția și națională)
Optimi Champions League
Kadetten (Elveția) – Montpellier (Franța) 31-26 Kolding (Danemarca) – Kiel (Germania) 29-36 Chambery (Franța) – Ciudad Real (Spania) 24-27 HC Bosna (Bosnia) – Chehovskie (Rusia) 22-31 Pick Szeged (Ungaria) – Flensburg (Germania) 26-27 Barcelona (Spania) – Veszprem (Ungaria) 28-21 Croația Zagreb (Croația) – Rhein Neckar (Germania) 28-31 Hamburg (Germania) – Valladolid (Spania) 28-22 *Meciurile retur se dispută în intervalul 31 martie – 3 aprilie
„Cum să joci când îți taie banii?”
Dacă la club Rareș Jurcă are numai motive de satisfacție, interul dreapta devine îngrijorat când vine vorba de echipa națională și de handbalul românesc. „Este foarte greu să ai rezultate atât timp cât nu există liniște. După Mondiale, multă lume ne-a blamat, dar e greu să ataci o competiție când ești conștient că acasă nu știi la ce club evoluezi, când ți se taie din bani. Am avut la Mondiale mai mulți colegi care nu știau dacă își vor mai încasa restanțele, la ce echipă vor evolua. Vrei, nu vrei, e clar că îți fuge mintea și la aceste lucruri”, a susținut Rareș.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER