Diseară, Barcelona va susține împotriva Șahtiorului prima manșă dintr-o dispută pentru un loc în semifinalele cele mai tari competiții din lume rezervate echipelor de club. Deși la prima vedere echipa lui Lucescu nu este creditată cu foarte multe șanse, Pep Guardiola și jucătorii săi par destul de îngrijorați de această întâlnire, cel puțin la nivel declarativ.
Și au și motive. Pe lângă parcursul impecabil reușit de „mineri” în acest sezon de Champions League, istoria consemnează mai multe bătălii între catalani și echipe estul Europei, încheiate cu succesul celor din urmă. Printre ele, și Steaua, în celebra finală de la Sevilla 1986.
Iată câteva meciuri spinoase derulate de-a lungul timpului între Barcelona și echipe din estul Europei, consemnate de site-ul francez sofoot.com. 1. FC Barcelona – ȚSKA Mocova, sezonul 1992-1993 (1-1, 2-3) Cu un an în urmă, catalanii reușeau să-și treacă în palmares Cupa Campionilor, în dauna Sampdoriei, printr-un gol reușit din lovitură liberă de Ronald Koeman. Acum, Cupa Campionilor cunoștea un nou format și, după ce Barca a trecut de norvegienii de la Viking Stavanger, au dat în runda a patra peste ȚSKA Moscova. În Rusia a fost 1-1, un scor liniștitor pentru returul din Spania. O gravă eroare însă. ȚSKA a dat dovadă de mult curaj pe Camp Nou și s-a impus cu 3-2. A fost una dintre cele mai mari decepții ale marelului Cruyff 2. FC Barcelona – Dinamo Kiev (0-3, 0-4), sezonul 1997-1998 A fost cea mai mare umilință a Barcelonei în fața unei echipe din fostul bloc comunist. Cu o echipă de aur, în care se regăseau Shevchenko și Sergei Rebrov, Dinamo Kiev s-a impus fără drept de apel în ambele manșe. 3. FC Barcelona – Șahtior Donețk, sezonul 2004-2005 (3-0, 0-2) În tur, catalanii s-au impus cu un lejer 3-0, grație golurile semnate de Deco, Eto’o și Ronaldinho. În retur însă, Șahtiorul a reușit o surpriză uriașă, reușind să câștige cu 2-0. „Minerii” au terminat însă grupa pe locul 3, cu șase puncte, primele două poziții fiind ocupate de AC Milan și FC Barcelona 4. FC Barcelona – Șahtior (2-1, 2-3), sezonul 2008-2009 (2-1, 2-3) O altă confruntare istorică. Cele două echipe s-au întâlnit în faza grupelor, iar confruntările directe au fost cât se poate de disputate. La Donețk, catalanii au reușit să învingă cu 2-1, după ce Ilsinho deschisese scorul pentru gruparea antrenată de Mircea Lucescu. De ciudă, „minerii” au promis atunci că se vor răzbuna în partida retur. Și au reușit. Barcelona-Șahtior 2-3, însă echipa din Ucraina a terminat atunci grupa pe poziția a treia, în vreme ce Barcelona și-a disputat finala cu Manchester United. 5. FC Barcelona – Rubin Kazan, sezonul 2009-2010 (1-2, 0-0) O altă dublă cu o echipă din est, tot în faza grupelor. Vizita surprinzătoarei Rubin Kazan pe Nou Camp părea o nouă defilare a catalanilor, aflați în plină formă. O impresie greșită însă. „Tătarii” au reușit să uimească Europa cu un 2-1 cât se poate de spectaculos. Nici în partida retur Barca nu s-a descurcat mai bine. În frigul din Rusia, Barcelona a reușit doar un 0-0
Și în fazele finale, Barcelona a avut serioase probleme cu echipele din estul Europei. Iată câteva meciuri de referință: 21 mai 1969, Slovan Bratislava – FC Barcelona 3-2, finala Cupei Cupelor Cu două luni mai devreme, Neil Armstrong devenea primul om care pășea pe lună, însă același an a consemnat și o un evenimennt sportiv care a intrat în istoria fotbalului din fost Cehoslovacie. Slovan a reușit să câștige trofeul în fața Barcelonei, după un 3-2 entuziasmant.
7 mai 1986, Steaua – Barcelona 0-0 (2-0 d.p.), finala Cupei Campionilor Din nou, Barcelona era favorită, mai ales că finala era pe pământ spaniol. Însă jucătorii antrenați de Emeric Ienei a reușit să-i țină în șah pe catalani în timp regulamentar, iar ce s-a întâmplat la loviturile de departajare e istorie. Duckadam a parat toate loviturile, iar Steaua și-a trecut în palmares cel mai important trofeu european.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER