Bruno Grandi, președintele Federației Internaționale de Gimnastică a transmis prin intermediul mass -media un mesaj experților care au adoptat noul cod de punctaj din gimnastica artistică, cerându-le să revizuiască sistemul după care se acordă puncte. „Gândit inițial să ajute la dezvoltarea sportului nostru, Codul s-a transformat într-o bombă cu ceas pe care suntem nu mai sunt în stare să o controlăm”, a scris Grandi.
Ca urmare a scandalurilor privind acordarea notelor la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, șeful FIG-ului a insistat pe necesitatea schimbării codului de punctaj. Începând din 2006, forul internațional a renunțat la nota 10 și a optat pentru un cod de punctaj deschis, care nu limitează nota de concurs. „Codul de punctaj de acum este o capcană pentru arbitri și pentru gimnaști deopotrivă, și creează situații adesea de necontrolat. Avem nevoie de un Cod, un sistem de referință, care să ofere o bază notărilor făcute de arbitrii. Trebuie să acceptăm faptul că la partea artistică punctajul este mai mult subiectiv și depinde de fiecare arbitru în parte, decât obiectiv. Aceasta este variabila în ecuația noastră”, a spus Grandi.
Președintele FIG nu a precizat însă dacă optează pentru un nou cod de punctaj care să mai reducă din creșterea continuă a nivelului dificultății exercițiilor, lucru ce solicită intens organismul sportivilor. Astăzi, sistemul de punctaj din gimnastica artistică se face pe baza a două brigăzi, brigada A, cea care stabilește nota tehnică (se contabilizează elementele din exercițiu, fiecare având o anumită valoare stabilită de Codul de punctaj) și brigada B, cea care punctează la execuție.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER