Handbalul a devenit în timp un sport de contact, fiind una dintre disciplinele cu risc mare de accidentare. Și nu mai reprezintă o noutate acest aspect. Dar când se poate ajunge chiar și în situația de a-ți pierde un rinichi, atunci chiar se poate vorbi de o dramă. Este cazul Andreei Cruceanu, handbalista de la CSM București, care de joia trecută a rămas fără unul dintre rinichi.
În ultimii doi-trei ani, jucătoarea de 24 de ani a fost transformată de bagheta lui Vasile Mărgulescu într-o promisiune pentru handbalul românesc, neșansa „stângacei” de a se impune și la echipa națională fiind concurența creată de nume precum Vărzaru sau Farcău. În toamna anului 2010, Cruceanu se afla chiar în lotul lărgit pentru participarea la Campionatul European, unde România a obținut medalia de bronz. Ascensiunea ei s-a oprit însă brusc, într-un banal meci de campionat. „Problemele au apărut la o partidă cu Oțelul sau Craiova. Nici nu mai țin minte. Am aruncat mingea la poartă și am fost lovită în abdomen. M-am prăbușit, iar durerile au fost îngrozitoare. Când am încercat să mă ridic, m-a apucat o criză, n-am mai putut sta pe picioare”, povestește handbalista șocul pe care l-a trăit în octombrie anul trecut.
„Viața mea intră în normal”
Andreea Cruceanu a avut pietre la rinichi, iar în momentul impactului una s-a deplasat, i-a blocat un canal și i-a provocat dureri violente. „A fost un adevărat calvar. Mi-au trecut prin minte tot felul de lucruri în această perioadă neagră. Mai ales că eu n-am avut niciodată probleme legate de accidentări”, spune Andreea, care a stat foarte mult prin spitale în ultimele luni, suferind și câteva operații, până când medicii i-au spus că singura șansă de a depăși situația critică este extirparea rinichiului stâng, cel afectat. Pusă în fața faptului împlinit, jucătoarea a fost nevoită să accepte verdictul și să se tonifice cu doza de optimism necesară, singura care-i putea asigura un viitor în sportul pe care îl îndrăgește atât de mult. „Mi-a fost foarte greu, dar am simțit permanent susținerea colegelor, m-au ajutat foarte mult să trec peste această perioadă. Abia am așteptat ziua asta (n.r. – ziua de joi, când i-a fost extirpat rinchiul la Cluj), să zâmbesc, să simt că toate durerile au dispărut. Viața mea intră acum din nou în normal”, spune plină de speranță în suflet extrema-interului dreapta.
„Peste două luni vin la antrenamente”
Handbalul rămâne marea pasiune a vieții sale, astfel că nici nu concepe ca viitorul să nu-i călăuzească pașii la cel mai înalt nivel. „Medicii mi-au spus că voi putea juca în continuare. Peste două luni voi fi la antrenament. Această situație m-a ambiționat și vreau să arăt că am multe de spus în handbal. Nu port ranchiună nimănui, drept dovadă că nici nu m-am interesat cine m-a lovit. Vreau doar să joc handbal, visez din nou la echipa națională”, mai spune Cruceanu, care are totuși un regret, că nu a fost pe teren pentru a-și lua în primire prima medalie din carieră, bronzul cucerit cu CSM București în Liga Națională, chiar în primul an de promovare.
4 selecții a adunat Cruceanu în echipa națională, pentru care a înscris și șapte goluri
Fosta mare glorie Dumitru Popescu Colibași a făcut sport de performanță, iar mai apoi a antrenat ani buni fără a avea un rinichi
Andreea Cruceanu s-a consacrat la Rapid București, fiind propulsată pe prima scenă de Vasile Mărgulescu. În momentul în care antrenorul a preluat CSM București, jucătoarea l-a urmat la această grupare
Program Cupa României (Bacău) – azi, sferturi (1) CSM București – Dunărea Brăila (ora 14:00) (2) „U” Jolidon Cluj – Oțelul Galați (ora 16:00) (3) HC Zalău – HCM Roman (ora 18:00) (4) Oltchim – HCM Baia Mare (ora 20:00) ª Semifinalele se vor juca vineri, de la orele 18:00, respectiv 20:00, împerecherea urmând să se facă astfel: 1 cu 2 și 3 cu 4 ª Finala se va disputa sâmbătă, de la ora 13:15
„Performanță pe responsabilitate proprie”
Andreea Cruceanu a scăpat de perioada de calvar, însă va mai putea juca ea handbal, care ar fi randamentul ei? Medicii i-au transmis că ea ar putea fi pe teren din toamnă, însă nu garantează că randamentul ar putea fi același. „Poate să-și vadă normal de activitate, însă jucătoarea trebuie ținută sub control permanent, în condițiile în care tot ce se metabolizează, ce se filtrează trece printr-un singur rinichi. Sport de performanță se face numai pe responsabilitatea handbalistei. Iar la cea mai mică problemă trebuie oprită. Are un singur rinichi, iar dacă și acesta va fi afectat, atunci singura șansă va fi un transplant renal”, ne-a precizat un medic.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER