Johannesburgul nu are doar tenebre. Subteranele acestui oraș sunt la fel de recunoscute în întreaga lume. Africa de Sud înseamnă și zăcăminte neprețuite. Extracțiile de aur și diamant fac din această țară un veritabil El Dorado. Nu poți spune că ai cunoscut și ai înțeles oamenii și locurile dacă nu cobori în subteran. E o parte importantă a istoriei Africii de Sud. Febra aurului începută acum două secole, mai exact în 1886, a dus la apariția Johannesburgului și a contribuit decisiv la dezvoltarea lui. De altfel, în dialectul zulu denumirea acestui oraș este și Egoli, ceea ce se traduce prin „orașul aurului”. Africa de Sud este țara care deține aproximativ 40 la sută din resursele planetei în ceea ce privește cel mai prețios metal. Acestea sunt estimate la 40.000 de tone. În mai mult de 100 de ani au fost extrase aproximativ 41.000 de tone.
4.000 de metri sub oraș Mineritul reprezintă principala industrie existentă aici, iar performanțele în acest domeniu sunt impresionante. S-a ajuns să se coboare în pământ, pentru a extrage aurul, până la aproape 4.000 de metri adâncime. „Gold Reef City” este una dintre principalele mine ale Johannesburgului și este situată în imediata vecinătate a Stadionului Soccer City. Printre atracțiile turistice ale acestui oraș se numără și posibilitatea vizitării respectivei mine, la primul nivel. Adică la o adâncime de aproximativ 400 de metri. Chiar și așa, totul este impresionant. Practic, în subteranele Johannesburgului se află un întreg oraș, cu nenumărate pasaje și galerii. Condițiile în care se lucrează par teribile și azi, când tehnologizarea a adus metode care, în comparație cu munca depusă acum zeci de ani, par mult mai umane.
Drumul aurului Incursiunea în adâncuri îți taie respirația, iar povestirile ghidului sunt deopotrivă fascinante și înspăimântătoare. Refaci în gând drumul aurului din cele mai vechi timpuri și realizezi câtă muncă, câte sacrificii, ce jertfe au cerut bucățile sau firicelele acelea în jurul cărora se învârte o întreagă planetă. Șirul gândurilor este întrerupt de un sunet îngrozitor ce reverberează în subteran. Unul dintre turiștii Mondialului a adus până aici simbolul sonor al unui trofeu construit, cine știe, cu grame extrase din pământurile care dau aproape jumătate din producția de aur a Terrei.
Istorie și distracție Mina de aur de la „Gold Reef City” nu este singurul obiectiv de vizitat în zonă. În același loc se află și Muzeul Apartheidului, în interiorul căruia, prin imagini și documente, faci o incursiune în perioada în care negrii nu aveau voie să stea în același loc cu albii. Totul este dominat de figura lui Nelson Mandela, omul care a făcut posibilă stoparea acestei „separări”, traducerea din afrkaans a cuvântului apartheid care a făcut mii de victime. În fine, parcă pentru a sublinia metafora lumii și a civilizației: afacerea mineritului, istorie și apartheid, un impresionant parc de distracții care primește zilnic mii și mii de vizitatori.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER