În plină isterie legată de transferul lui Moraes ori de situația fugarilor Găman și Bărboianu – asta ca să nu mai spunem de dilema lunii: va folosi sau nu Pițurcă a treia dezlegare? -, televizorul din spatele meu s-a încăpățânat să rămână pe Eurosport, post care a difuzat semifinalele de la Cupa Asiei. Recunosc că, în mare parte, mi-a atras atenția și comentariul lui Manolo Terzian, așa că am rămas conectat la Coreea de Sud – Japonia.
A fost unul dintre cele mai frumoase meciuri văzute în ultimul timp, rivalizând cu multe jocuri de la Campionatul Mondial de astă-vară. O partidă teribil de disputată, cu răsturnări de situație. Spiritul acela asiatic dus la extrem. Ofensivi la limita autodistrugerii atât unii, cât și ceilalți, riscând totul într-un fotbal naiv și frumos. Fotbal pentru fotbal. La final, vorba comentatorului, îți venea să spui că uneori ar trebui să existe remiză și la meciuri eliminatorii.
A condus Coreea dintr-un penalty inventat, a egalat Japonia și, purtat de la o poartă la alta, meciul s-a dus în prelungiri. Japonezii au marcat rapid și norocos, în urma unui unsprezece metri mutat aiurea în careu de un arbitru depășit de ritm și ratat de Honda, dar coreenii s-au prăvălit peste adversar, egalând în minutul 120. Penalty-uri și o lecție de filosofie japoneză predată cu ajutorul unui italian. Asta în ciuda faptului că, teoretic, coreenii veneau din urmă cu un moral dat de nesperata egalare. Selecționerul niponilor, Alberto Zaccheroni, l-a trimis să bată primul pe omul care ratase cu câteva minute înainte. Honda i-a descătușat pe samurai și Japonia merge în finală, acolo unde o așteaptă… Australia, care a zdrobit Uzbekistanul. Numai din Asia nu e Australia, da” nu mai contează, atât timp cât ediția viitoare a competiției asiatice se va juca în Oceania, gazde fiind tocmai australienii. Asta da globalizare.
Veniți din 2005 să joace în această competiție, cangurii sunt omologii Israelului, o formație care se laudă cu participarea în preliminariile mondiale pe trei continente: Asia, Oceania și, acum, Europa. De altfel, în 1964 ei câștigau competiția a cărei finală, în 2011, o vor juca Japonia și Australia. Până atunci vom afla și noi ce face Moraes și dacă Dănănae fuge de la Craiova.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER