Eric Cantonna vrea să se ia la trântă cu băncile și, în general, cu atribuitele acaparatoare ale fenomenului globalizării. Iar noi nu trebuie să citim știrea în cheia miștocărelii locale, ci cu respectul pe care îl datorăm nu doar unui mare sportiv, ci unuia care-și ia în serios rolul de actor. De data asta, de actor social.
Dincolo de spiritul rebel care l-a făcut în trecut să năvălească direct cu crampoanele peste un spectator care-l supărase la o partidă a lui Manchester United, Cantonna demonstrează o capacitate specială de a înțelege ce se întâmplă în jurul său și de a acționa, în stilul propriu, pentru a schimba lumea. Da, omul este un vizionar pentru care stabilirea unei ținte utopice este doar condiția pentru realizarea unor obiective intermediare, inaccesibile de altfel mediocrilor. Cantonna este un model pe care și fotbaliștii români ar trebui să îl preia. Iar o modalitate concretă mi-a venit în minte recent, pe drumul spre Aeroportul Otopeni, petrecut alături de un om care a luat Premiul Nobel pentru Medicină, profesorul german Harald zur Hausen. La București, profesorul a vorbit, printre altele, despre importanța prevenirii unei forme de cancer la femei vaccinând bărbații împotriva unui virus, HPV, pe care-l pot transmite în timpul actului sexual. Iar un vehicul publicitar extrem de eficient ar putea fi fotbaliștii abonați la coperțile tabloidelor, pentru care promiscuitatea sexuală pare a fi parte a stilului de viață absolut deloc sportiv.
Vă imaginați cum ar arăta o reclamă la acest vaccin cu Prințu”, Briliantu” și blondele lor? Ar fi la fel de neașteptată, dar cu un bun potențial din perspectiva eficienței, ca și protestul anti-bancar al fostului șeptar francez.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER