Paul Codrea (30 de ani) a strâns 44 de selecții la națională și este la fel de sârguincios în viața de zi cu zi pe cât de harnic este pe terenul de fotbal. Spre deosebire de alți fotbaliști plecați de acasă de tineri, Codrea nu a spart banii în cluburi, ci i-a investit în folosul familiei.
Povestea fotbalistului profesionist Paul Codrea începe la mijlocul anilor 90. Era doar un copil, care însă a trebuit să se maturizeze foarte devreme, din cauza dispariției tatălui său. Un copil care și-a părăsit mama, sora și echipa pe care o îndrăgea pentru a asigura un viitor familiei. „Când am plecat la Dinamo, la 15 ani, am avut o discuție cu domnul Boiț, care era președinte la Poli, dar mi-a oferit foarte puțin. Eu aveam nevoie să îmi ajut familia, eram copil orfan și trebuia să devin bărbat la 15 ani. Atunci, varianta cea mai bună era Dinamo, care îmi oferea o mână de ajutor”, spune Codrea. Aflat în vacanță, la Timișoara, Codrea regretă că nu a prins amicalul cu Brazilia.
Joci de zece ani în Italia. Ce ai învățat acolo, atât fotbalistic, cât și în plan personal? Am învățat multe despre modul lor de a fi, despre alimentația fotbalistului, despre mentalitatea lor… Am colegi care au 36-37 de ani și arată impecabil. Am învățat ce înseamnă să lucrezi cu adevărat în sala de forță, ce exerciții să faci înainte și după antrenamente… Sunt lucruri care în România nu se practică. Dacă ai un comportament profesionist, cariera ta se prelungește automat, pentru că ai grijă de corpul tău.
Până la ce vârstă crezi că vei juca? Cred că până la 34-35 de ani voi reuși să rămân în prim-plan. Eu mă simt acum foarte bine, chiar dacă am 30 de ani.
Ai văzut meciurile cu Brazilia și Paraguay? Nu, am văzut doar rezumatele. Din păcate, am pierdut și am căzut în urna a patra valorică.
I-a cerut tricoul lui Ronaldo în timpul unui meci
Cine e de vină pentru asta? Toată lumea, și jucători, și antrenori, și conducători. Când rezultatele sunt proaste, înseamnă că nimic nu merge bine la nivelul echipei naționale.
Tu ai fi preferat să pleci în vacanță sau să joci cu Brazilia? Nu vreau să atac pe nimeni, mai ales că sunt colegii mei acolo, dar eu, dacă aș fi fost chemat, aș fi mers, mai ales că Ronaldo e idolul meu. Era meciul lui de retragere și probabil aș fi dat bani să joc în acel meci.
În Italia l-ai întâlnit de câteva ori… Da, și am făcut schimb de tricouri la final. Jucam cu Milan, iar la primul corner, când meciul era întrerupt, m-am dus direct la el și i-am zis: „Ești idolul meu, te rog să îmi dai tricoul după meci”. A surâs și a acceptat, a fost foarte de treabă. A ratat un transfer la Ajax
Ai vreun regret legat de perioada petrecută în Italia? Mai degrabă la începutul ei. A fost un moment de cumpănă când am plecat în Italia, pentru că era o discuție să merg la Ajax, unde mai erau și Chivu, și Lobonț. Nu știu de ce, dar transferul a căzut în ultimul moment. Mă simt extraordinar în Italia, dar asta mă roade puțin. Ajax era mai indicată atunci.
Cum e privit fotbalul românesc în Peninsulă? Italienii ne țin minte datorită „Generației de Aur”. Toată lumea știe de Hagi și Popescu. În momentul actual, nu prea îi interesează pe ei ce se întâmplă în România. Nu prea mă întreabă nimeni nimic. Înainte, când eram convocat la națională, mă mai întrebau despre rezultat, despre meci, etc.
PARADOX A jucat pentru Poli doar în „B” Codrea a fost polist de mic și încă susține că este fan al echipei alb-violete, însă a jucat pentru timișoreni un singur an. Dinamo l-a împrumutat la Poli când avea 18 ani, iar bănățenii jucau în Divizia B. Codrea își aduce aminte cum îi susținea pe poliști din tribună, când era mic: „Când bătea Titi Varga lovituri libere, știai că era gol. Era un fel de Roberto Carlos pe vremuri, dar nu știa lumea să îl mediatizeze așa mult. Mereu am ținut la Poli, dar nu am avut șansa să joc la Poli”. Are peste 200 de tricouri Cele mai de preț trofee ale lui Codrea sunt cele peste 200 de tricouri ale unor jucători celebri, împotriva cărora a jucat. Chivu, Mutu sau Contra „împart” sertarul cu Ronaldinho, Makelele, Sneijder, Trezeguet, Zola și cu foarte mulți fotbaliști ai lui AC Milan, echipa preferată a lui Codrea din Peninsulă. „E cel mai bun apărător din lume”, ne spune timișoreanul, ținând în mână tricoul în dungi roșii și negre al lui Thiago Silva (foto).
ALTE ȘTIRI DIN LIGA 1 TIMIȘOARA Alexa: „Mă voi întoarce!” Dan Alexa (foto) a susținut ieri ultima conferință de presă în calitate de căpitan al lui Poli. „Chirurgul” a purtat un tricou pe care era inscripționat mesajul „Prieteni mereu”, lângă o emblemă a orașului Timișoara. „E un tricou pe care mi l-au dăruit suporterii de ziua mea și îl port cu mare mândrie. Rapid e un club înfrățit cu Timișoara și poate e mai bine și pentru suporterii timișoreni”, a spus Alexa, care a precizat că Iancu i-a propus să devină antrenor la Timișoara în viitorul apropiat, dar el își dorește să mai joace doi ani la nivel înalt.
ȘANSĂ‚ City testează juniori de la Atletico Arad Mijlocașul Albert Stahl (13 ani), de la Atletico Arad, a participat cu echipa de juniori a clubului Manchester City la un turneu internațional. La două săptămâni după ce Manchester City a testat un alt junior de la Atletico Arad, Emanuel Vasi, din grupa de vârstă 1997, Albert Stahl a fost testat, în perioada 10-12 iunie, la un turneu organizat în Olanda, în care a întâlnit copii de la Sparta Praga, Anderlecht, Ajax Amsterdam și Feyenoord.
PANDURII Au luat un jucător din Liga a III-a Mijlocașul Olimpiu Bucur, în vârstă de 21 de ani, este primul jucător transferat de Pandurii Târgu Jiu pentru noul sezon, informează site-ul oficial al clubului gorjean. Jucătorul, care a fost monitorizat de reprezentanții clubului, evoluează ca mijlocaș dreapta și atacant și are 21 de ani. Acesta a efectuat junioratul la CFR și a evoluat o perioadă pentru CFR II și apoi la AS Feleacul, în ultimul sezon jucând doar pentru Minaur Zlatna (Liga a III-a), echipă al cărei golgheter a fost în sezonul recent încheiat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER