De 25 de ani, locuitorii municipiului Bacău se bucură de unul dintre cele mai moderne bazine de înot din țară. Pe 1 mai 1986 a fost inaugurată baza sportivă, a cărei arhitectură este asemănătoare unei construcții din Calgary. Acoperișul are o formă rar întâlnită, de paraboloid hiperbolic!
În 1986 s-a deschis oficial bazinul de înot din Bacău, inspirat după patinoarul „Saddledome”, din Calgary (Canada), inaugurat cu trei ani mai devreme. Ineditul acestor edificii îl constituie forma acoperișului, care în termeni științifici poartă denumirea de paraboloid hiperbolic, dar, pentru o asociere mai familiară, o putem compara simplu cu o șa. De fapt, aspectul întregului bazin este influențat în mod decisiv de acoperișul a cărui structură de rezistență este constituită în mare parte din cabluri de oțel, care îl mențin suspendat. Chiar dacă design-ul piscinei a fost inspirat după cel canadian, specialiștii care au proiectat-o s-au documentat în prealabil și despre modul în care a fost ridicată copertina stadionului olimpic din Munchen. În 1972, aceasta devenise prima structură la scară mare, a cărei susținere se baza pe cabluri de oțel.
Patru ani în renovare
Bazinul a fost închis timp de patru ani pentru modernizări. Lucrările au început în aprilie 2004 și au vizat renovarea integrală a piscinei, exceptând structura de rezistență, asupra căreia nu s-a intervenit decât în mică măsură. Geamurile au fost înlocuite în totalitate cu tâmplărie PVC, iar faianța ce căptușea cuva bazinului a fost schimbată cu liner, un material mai rezistent și mai ușor de întreținut. „Întreaga operațiune de recondiționare a interiorului a fost inspirată după un plan conceput în Italia”, a declarat, pentru ProSport, directorul bazinului, Florin Turtă.
Deși teoretic trebuia să se redeschidă în mai 2007, lucrările au întârziat fix un an, timp în care cel mai mult au avut de pierdut tinerii înotători. „Perioada lungă în care bazinul nu a funcționat i-a afectat foarte mult pe copiii care practică natația la nivel de performanță. Practic, ei au trebuit să o ia de la zero”, ne-a spus instructorul Cătălin Neagu.
BAZIN ÎNOT
– 50 metri lungime – 25 metri lățime – opt culoare – adâncimea variază între 2,2 și 2,5 metri, de la capete spre mijloc
5 milioane de euro este suma aproximativă plătită pentru renovarea bazinului
Cel mai bun produs de până acum al bazinului din Bacău este înotătoarea Simona Păduraru, participantă la două Olimpiade (2000 și 2004)
Probleme cu instalația de încălzire
Singurul inconvenient major al bazinului este reprezentat de lipsa unei centrale proprii, fapt care duce uneori la absența apei calde. „Bazinul este modern, dar pe mine mă afectează problemele generate de întreruperea căldurii. Din păcate, trebuie să mă antrenez în orice condiții, pentru a nu-mi ieși din formă la concursuri”, a declarat pentru ProSport Norbert Trandafir, unul dintre cei mai promițători înotători români. Participant la Olimpiada din 2008, sportivul târgumureșean se pregătește în prezent la baza sportivă din Bacău.
Bonus pentru sărituri
Bazinul este dotat cu platforme pentru sărituri, în această situație mai aflându-se la nivel național doar unul din București și altul din Sibiu. Totuși, chiar dacă poate găzdui competiții europene și mondiale, nu îndeplinește un criteriu esențial, care îl împiedică să aibă statut olimpic: nu dispune de zece culoare pentru înot, ci doar de opt.
Baza sportivă are, printre facilități, și un bazin acoperit destinat săriturilor, adânc de 4,5 metri și dotat cu patru platforme situate la niveluri diferite. „În ciuda faptului că a fost închis patru ani, clubul din Bacău are o sportivă, Mara Aiacoboaie, care a cucerit în 2009 medalia de argint la campionatele europene de juniori”, ne-a declarat profesorul de natație Cătălin Neagu. Performanța este una incredibilă, dacă ne gândim că aceasta s-a antrenat mai mult pe saltele, fiindcă bazinele similare din București și Sibiu se află într-o stare deplorabilă, cel din Capitală fiind chiar închis până acum câteva luni. Atunci când a fost proiectat, edificiul băcăuan trebuia să fie unul olimpic, cu opt culoare. Proiectul a și fost finalizat astfel, numai că ulterior federația internațională de specialitate a preferat piscinele cu zece culoare pentru a organiza concursuri olimpice. „Din păcate, bazinul nu mai poate fi extins în prezent. Dacă nu s-a intervenit în momentul în care a fost renovat, este imposibil să se schimbe situația pe viitor”, a explicat Florin Turtă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER