Adrian Porumboiu a rupt tăcerea, dezvăluind ieri-dimineață la Sport.ro că mai mulți fotbaliști străini din lotul moldovenilor ar fi implicați în mafia pariurilor. Unul dintre meciurile suspectate este cel pe care galben-verzii l-au pierdut la Buzău, cu 1-4, în primăvara lui 2009, iar gazdele se aflau pe ultimul loc.
Totul a plecat de la „dezertarea” lui Pouga, coroborată cu pretențiile lui Genchev, jucător care nu s-a mai prezentat la echipă pe motiv că nu și-a primit anumite sume de bani.
„S-au câștigat mulți bani prin Singapore!” Porumboiu a început prin a ataca impresarii fotbaliștilor, pe care îi consideră vinovați de tot ce există rău în fotbal. Inclusiv în flagelul pariurilor. „Există o mafie a agenților, jucătorii îi ascultă orbește, ar fi în stare să se arunce în cap de pe cea mai înaltă clădire, dacă li se cere acest lucru. Cred că au existat și influențe în ceea ce privește evoluțiile mai slabe ale unora dintre fotbaliști”, a spus în primă instanță finanțatorul moldovenilor. După care s-a dezlănțuit: „De fapt, chiar sunt ferm convins de acest lucru, pentru că după meciul nostru de la Buzău s-au câștigat mulți bani prin Singapore pe înfrângerea noastră cu 4-1. Jucătorii sunt teleghidați de ei, majoritatea agenți sârbi. Sunt împânziți bine prin Europa, se zice că ei câștigă toate procesele de la instanțele sportive”, a spus Porumboiu la Sport.ro.
Povestea unui blat bănuit, dar nedovedit ProSport a mers pe firul declarațiilor lui Adrian Porumboiu și a discutat cu mai multe persoane din fotbal pentru a reconstitui tabloul evenimentelor petrecute pe 29 mai 2009, în partida de la Buzău. Gloria din localitate a învins pe FC Vaslui (4-1), golurile desprinderii fiind marcate după minutul 78! Surse autorizate au povestit că, la final, Viorel Moldovan a intrat în vestiar și i-a acuzat pe mai mulți jucători că nu au vrut să joace. „Cred că unii dintre voi nu au dat totul pe teren! Ori ați vrut să mă lucrați ori a e altceva la mijloc”, ar fi fost reacția antrenorului. Apoi, acesta nu a mers cu echipa la Vaslui, ci s-a deplasat la București, revenind abia luni dimineață, când a avut o discuție dură cu Adrian Porumboiu. Întâlnirea dintre cei doi s-a lăsat cu vorbe grele, iar la final, Moldovan a fost nevoit să părăsească gruparea moldoveană, locul său pe bancă fiind luat de Emil Săndoi. „Este greu de demonstrat așa ceva, dar la vremea respectivă evoluția unor jucători mi-a dat de gândit. Îmi pare rău că nu am gestionat cum trebuie întâlnirea pe care am avut-o cu Adrian Porumboiu, dar totul a fost din cauza frustrărilor pe care le-am simțit după înfrângerea de la Buzău”, a declarat ieri Viorel Moldovan.
„Ai prea mulți sârbi în echipă” În una dintre discuțiile pe care le-a avut cu Porumboiu, Viorel Moldovan i-ar fi reproșat fostului arbitru că a adus prea mulți jucători de origine sârbă în lot și că aceștia sunt greu de controlat. „Dacă vrei să ai liniște în lot, trebuie să ai mai puțini jucători sârbi. Scapă de ei!”, a fost sfatul tehnicianului pentru Porumboiu. Sezonul următor, finanțatorul vasluienilor l-a ascultat pe Moldovan și a început să facă curățenie în echipă. Principalul vizat a fost Marco Ljubinkovic, care avea un cuvânt greu de spus în vestiarul moldovenilor. De altfel, chiar dacă s-a ferit să o spună clar, Moldovan l-a bănuit de lucruri necurate în acel meci, mai ales că l-a și schimbat la pauză cu Zmeu. Un alt jucător de origine sârbă, Pavlovic, a fost și el înlocuit, însă, se pare, nu din același motiv ca Ljubinkovic.
7 jucători din fosta Iugoslavie erau în lotului lui FC Vaslui în sezonul 2008 – 2009: Petar Jovanovic, Kirovski, Ljubinkovic, Markovic, Nemanja Jovanovic, Milisavljevic, Pavlovic
3 jucători sârbi mai sunt în lotul lui FC Vaslui în acest moment: Petar Jovanovic, Pavlovic, Milisavijevic
„La acea vreme, eu l-am suspectat pe Ljubinkovic și m-am certat cu antrenorul de atunci, dar regretele sunt tardive”, Adrian Porumboiu, patron FC Vaslui
„Vă pot spune că eu nu am simțit nimic necurat. Îmi amintesc că am dat un penalty Vasluiului, din care au egalat, și că după pauză au jucat foarte slab, dar nu mi s-a părut nimic suspect în asta”, Sebastian Colțescu, arbitrul partidei
Cazuri celebre de meciuri trucate în Europa
-în 2004, UEFA a deschis o anchetă asupra meciului Panionios – Dinamo Tbilisi 5-2, din Cupa UEFA, după ce la pauză, la scorul de 1-0 pentru oaspeți, s-au pariat sume foarte mari pe scorul care s-a înregistrat la final; -la începutul lui 2005, un scandal uriaș a zguduit Germania. Arbitrul Robert Hoyzer a fost arestat după ce s-a dovedit că a pariat pe mai multe meciuri pe care le-a condus la centru -în 2008 au existat voci care au acuzat de blat la pariuri partida Zenit – Bayern 4-0, din semifinalele UEFA, dar, din lipsă de probe, nu s-a pornit nicio anchetă; -la pauza meciului din 2008, câștigat de Derby County în fața lui Norwich, s-au pariat sume uriașe la pauză la multe case de pariuri din Asia; -poliția germană a arestat în 2009 mai mulți suspecți care ar fi participat la trucarea a peste 200 de meciuri în nouă țări (Austria, Bosnia, Croația, Ungaria, Germania, Elveția, Slovenia, Turcia și Belgia); -acum aproximativ o lună, a izbucnit în Italia un scandal al meciurilor trucate, care l-a avut printre protagoniști pe fostul golgheter al lui Lazio, Giuseppe Signori.
Știți un blat?! Sunați la 0800.895.238! Chiar dacă nu răspunde nimeni! În România, practica de acest gen a dus la o concluzie tristă: de fiecare dată când presa semnala un posibil meci aranjat între cluburi ori de anumiți jucători, oamenii cu decizie din fotbalul nostru cereau dovezi. „Fără dovezi clare nu putem acționa în niciun fel!”, obișnuiesc să spună un Dragomir ori Mircea Sandu.
UEFA a încercat să rezolve problema publicând pe site-ul https://uefa.integrityline.org niște numere de telefon la care microbiștii să poată suna atunci când au informații despre un posibil blat! ProSport a încercat să folosească ieri atât numărul valabil pentru țara noastră, cât și pe cel de la nivelul UE, însă niciunul nu putea fi folosit! De fapt, nici măcar nu se conecta apelul! Respectivul site conține mai multe procedee prin care poți anunța un posibil aranjament, însă numerele de telefon nu merg. Pe viitor, vom testa și celelalte mijloace de care dispune portalul UEFA. Pe de altă parte, la nivelul Europei există mult mai multe voci care susțin că reacția forului european este mai mult una de suprafață și că, de fapt, totul este controlat chiar de marii responsabili de la UEFA!
Numărul de semnalare a unui blat pentru România 0800.895.238
Numărul pentru Europa: + 800 0001 0002
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER