Lucian Bute începe săptămâna cu patru kilograme în plus. În cinci zile, el trebuie să se încadreze în limitele categoriei supermijlocie (76,204 kg), fără ca acest lucru să-i afecteze potențialul fizic.
Se vorbește foarte mult de slăbirea boxerilor. Se știe că pugiliștii trec prin chinuri teribile pentru a se încadra în categorie, însă puțini realizează că acest lucru trebuie să fie foarte bine programat. Orice greșeală de strategie poate duce la rezultate catastrofale: fie boxerul ratează cântarul oficial (cum s-a întâmplat cu Doroftei în 2003), fie acesta ajunge pe ring stors ca o lămâie. Adică dinainte învins. Lucian Bute are o rețetă perfectă în acest sens. Luni (ziua 1) – 80 kg „La antrenamentul de dimineață trag tare. Dau între 1,5 și 2 kg jos. La prânz mănânc destul de bine, friptură, salată, beau o jumătate de litru de apă. După masă nu trebuie să am mai mult de 79,5 kg. Fac antrenament și chiar îmi mai permit să mai mănânc ceva ușor. Mă culc cu 79,5 kg, iar peste noapte dau jumătate de kilogram”.
Marți (ziua 2) – 79 kg „Încă nu îmi este greu. Reiau ciclul din ziua precedentă. Secretul e simplu: trebuie să mănânci și să bei mai puțin decât dai la antrenament. Mă pregătesc la mall, dar nu cred că pot da mai mult de un kilogram jos: 78 kg. Din această cauză, masa e mai săracă, dar nu sar peste ea. Nici peste apă. Seara mai fac o alergare și în funcție de kilograme, mai mănânc ceva lejer. Mă culc cu 78,5 kg”.
Miercuri (ziua 3) – 78 kg „Acum urmează partea cea mai chinuitoare. Mă antrenez înainte de conferința de presă. Din cauza slăbirii, dau din ce în ce mai puțin la antrenament. Trebuie să mă hidratez, dar beau puțină apă. Mănânc un piept de pui, poate o salată. Dacă seara, înainte de culcare, am 77,8 kg, e bine”.
Joi (ziua 4) – 77,5 kg „Sunt deja slăbit. Nu mai dau peste noapte mai mult de 300 de grame. Strâg șurubul și mai mult la mâncare, dar nu renunț de tot. Nici la apă. Antrenamentele sunt chinuitoare. Până seara trebuie să ajung la 77 kg. Deja încep să visez butoaie cu apă și fântâni arteziene”.
Vineri (ziua 5) – 76,5 KG „De obicei, înainte de cântar mai fac o alergare. Exact cât trebuie să mai scap și de ultimele sute de grame. Fac cântarul și apoi mă hidratez cât mai bine. Pentru că fac slăbirea bine, îmi revin foarte repede”.
Dezamăgit de Haye Lucian Bute a stat sâmbătă noapte cu ochii lipiți de televizor pentru a vedea lupta dintre ucraineanul Vladimir Klitschko și britanicul David Haye.
Disputat la Hamburg (Germania), meciul a fost câștigat la puncte, după 12 reprize, de Klitschko (117-109, 118-108, 116-110). Pe ring a fost însă mai mult circ decât box, iar modul în care s-au desfășurat ostilitățile l-a decepționat chiar și pe diplomatul Lucian Bute. „M-a dezamăgit în primul rând Haye. Și-a asumat prea puține riscuri. A stat departe, a fugit, s-a mai și aruncat de câteva ori pe jos. Nu înțeleg de ce se tot uita la arbitru”, a declarat Lucian. În urma acestui meci, care poate intra în topul disputelor de titlu cu cele mai puține lovituri schimbate, Vladimir Klitschko a unificat centurile IBF, WBA, WBO și IBO la „grea”. Cum și titlul de la WBC este deținut de fratele său, Vitali, frații Klitschko au pus monopol pe cea mai importantă categorie de la profesioniști.
Pițurcă e fan Bute Selecționerul naționalei de fotbal a acordat un interviu site-ului www.lucian-bute.ro, în care vorbește despre Lucian Bute. Victor Pițurcă și-a cumpărat bilet pentru gala de sâmbătă și spune că doar o acțiune a naționalei l-ar ține departe de Romexpo. „Lucian este un om extraordinar. Se observă foarte clar și din declarațiile lui că este un tip deosebit. Ca pugilist, este extrem de tehnic. Nu încasează pumni în timpul unui meci și aceasta este o mare calitate. De lovit, lovește extrem de puternic. Când dă upercutul de stânga, își termină adversarii. Este un mare campion. Sunt convins că va câștiga”, a spus Piți, care l-ar da exemplu pe Bute fotbaliștilor pe care îi antrenează la națională.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER