A fost nevoie de 21 de ani pentru ca toate cele trei mari cluburi departamentale din București să se rupă definitiv de cordonul ombilical ce le-a ținut legate de ministerele care le-au subvenționat.
Rând pe rând au rămas de domeniul trecutului cotizațiile oprite cu forța din salariul polițiștilor, soldații aduși cu arcanul pe stadioane, la făcut sectoare sau la dat din palme, elicopterele ce zvântau terenul înainte de meciurile importante, pe combustibilul plătit de stat, sau înțelegerile mai mult sau mai puțin mutuale pe axa privat – stat. Din privilegiile vechi, blocate mai toate în timp de legi ferme, mai rămăseseră în ultimul timp câteva rămășițe, materializate în folosirea bazelor sportive; stadioane aflate în patrimoniul ministerelor-mamă, dar pentru care, exceptând Steaua, se plătea o chirie lunară simbolică, echivalentă cu a unui apartament cu trei-patru camere în centrul Capitalei. Însă nici aceste angajamente nu au fost respectate, acumulându‑se datorii uriașe…
„Ministerele-mamă” nu mai țin cont de tradiție: s-au săturat să primească bani cu țârâita de la patronii granzilor din București și vor să urce prețul chiriilor
Primiți cu Steaua? Primul meci, la Severin sau la Constanța Ministerul Apărării Naționale a făcut primul pas, rupând contractul cu Steaua până când gruparea lui Gigi Becali își va plăti restanțele. „După ce vor fi achitați toți banii, vom discuta de un alt contract”, a fost anunțul MApN. Steaua și-a căutat între timp o casă nouă, iar în dosarul de licențiere a trecut ca arenă-gazdă stadionul din Buzău. Cum roș-albaștrii au terenul suspendat o etapă, meciul cu CS Mioveni, din runda a doua, ar putea avea loc la Constanța, la Turnu Severin sau la Ploiești. „M-a sunat Vali Argăseală, care m-a întrebat dacă Steaua ar putea să dispute un joc la noi la Constanța. A rămas ca în cel mai scurt timp o delegație a lor să vină aici la noi să inspecteze gazonul”, a declarat pentru ProSport Marcel Lică, președintele echipei Farul Constanța. Mai mult, patronul Stelei ia în calcul ca echipa să joace primul meci de pe teren propriu la Turnu Severin, urmând să revină, din etapa a treia, la Buzău, deși finanțatorul ar dori să joace direct pe Național Arena. „Am primit asigurări de la Valeriu Argăseală că următorul joc considerat pe teren propriu, cel cu „U” Cluj, Steaua îl va juca la noi, în Crâng”, ne-a spus Dan Tulpan, președintele echipei Gloria Buzău.
SC Dinamo vrea să rupă asocierea cu FC Dinamo Ministerul Transporturilor a mutat, la rându-i, în relația contractuală cu FC Rapid, rupând înțelegerea cu echipa lui George Copos, iar ProSport a aflat că o situație asemănătoare se pregătește și în curtea „câinilor roșii”. Între CS Dinamo și FC Dinamo există un contract de asociere (nr. 2640/16.07.2002), bazat pe o Hotărâre de Guvern din 2000 (nr. 1086 din 09.11.2000). Prin această asociere, în care statul punea la bătaie terenuri, spații de birouri, terenuri de antrenament, vestiare, iar ceilalți veneau cu „personal calificat” și „experiență managerială”, Clubul Sportiv are mâinile legate: trebuie să accepte o chirie lunară de aproximativ 3.000 de euro și nu poate rupe unilateral contractul, care e pe o perioadă nedeterminată. Conform surselor ProSport, președintele CS Dinamo, fosta campioană olimpică Elisabeta Lipă, a demarat acțiunea de a anula HG din 2000, pentru ca mai apoi să poată rupe și asocierea din 2002. După ce acestea vor fi realizate, FC Dinamo va ajunge în situația Stelei și a Rapidului! Ori plătește o chirie actualizată, ori își caută alt stadion.
articol scris de Daniel Vlad și Cristi Voinea
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER