Triplusaltista Cristina Toma (22 de ani), medaliată cu argint (13,92 m) la Europenele de tineret, își croiește încet, dar sigur, drumul spre Olimpiada de la Londra. Legitimată la Farul Constanța, club condus de Ilie Floroiu, eleva bulgarului George Pomaski a făcut din șotron un adevărat joc al vieții.
În primii ani de după Revoluție, Constanța își consolida renumele de centru sportiv prolific al României, rezultatele simțindu-se și în prezent pe o paletă largă de discipline, de la handbal la înot sau de la de tenis la atletism. Secțiile sportive își deschideau larg porțile, iar părinții, în vânzoleala specifică sezonului de vară, își purtau mogâldețele în palmă spre marea performanță. Un trend adoptat și de părinții protagonistei noastre. „Tatăl meu a cochetat un pic cu luptele, iar mama, câțiva ani cu înotul, dar s-au oprit, pentru că părinții lor i-au obligat să învețe. De asta ei mă susțin și își doresc să fac eu ce nu au putut face ei”, deschide Toma cutia cu amintiri.
O fată energică Când a bătut la ușa sălii de gimnastică, Cristina avea doar 4 ani, dar și-a întreținut pasiunea nu mai puțin de șapte ani! „Când m-am lăsat, pe la 11 ani, aveam foarte multă energie, iar antrenoarea de la gimnastică m-a trimis la Lenuța Dragomir, cu care m-am pregătit la atletism. Dar să nu credeți că am făcut din prima triplusalt, pentru că prima diplomă am luat-o la 600 m. Am făcut și garduri, și lungime, iar primii pași în triplusalt i-am efectuat prin 2005. Cred că am ajuns să concurez la groapa cu nisip pentru că am făcut prea multe castele din nisip când eram mică”, aterizează Cristina în trecut.
Poreclă de la siluetă De fapt Cristinuța, pentru că așa era alintată până acum câțiva ani. „Pentru că eram mereu cea mai mică din grupă”, susține ea. Dar odată cu trecerea anilor, apelativul s-a modificat. „Mi s-a zis «Țânțarul», după felul în care sar și pentru că eram slabă. Dar să știți că nu țin regim niciodată, mă gândesc înainte să mănânc, dar nu m-am înfometat niciodată”, explică sportiva de la Farul dieta adoptată pentru a-și menține tonusul. Care ar fi secretele probei în care atleții își paradesc genunchii sau coloana vertebrală de la șocurile provocate de „bătăi” sau aterizare? „Nu consider că este foarte importantă înălțimea, ceea ce inițial toată lumea crede. Este important să ai mobilitate, forță și viteză, dar aceste trăsături se pot dezvolta pe parcurs prin antrenamente. Riscuri sunt foarte multe, pentru că este o probă dură, dar fiecare își asumă riscurile”.
Psihic bun Iar pregătirea fizică i-a servit mereu ca propulsor pentru a întinde ruleta cât mai mult. „Eram de mult pregătită pentru medalia asta, mai ales psihic, și este prima la un concurs atât de mare, dar nu sunt mulțumită de lungimea săriturii. Sper să-mi îmbunătățesc rezultatul. Toți ne gândim să ajungem la Olimpiadă, pentru că e împlinirea supremă. Financiar? Poți face bani din atletism și te poți întreține singur chiar și la 22 de ani, dar susținerea mea principală tot de la părinți vine”. În triplusaltul mondial, Cristina pare că abia acum și-a spus primul cuvânt.
Când depășești pragul, nu e e neapărat ghinion la triplusalt.Trebuie să fii foarte concentrat Cristina Toma, argint la CE de tineret
Cristina Toma 14,29 – metri e cel mai bun rezultat al Cristinei (2009) 15,16 – metri e recordul României la triplusalt – Rodica Mateescu (1997) 14,30 – metri e baremul A pentru JO 2012 14,10 – metri reprezintă standardul B pentru JO 2012
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER