Andy Roxburgh, director tehnic al UEFA din 1994, a participat în România la o Conferință a Școlii de Antrenori, a vizitat noul stadion Național Arena și a vizionat la Chiajna finala CE U19. Fostul selecționer al Scoției a vorbit despre fotbalul românesc, despre Hagi și despre doi dintre cei mai cunoscuți antrenori ai momentului: Mourinho și Mircea Lucescu. Cum vi s-a părut că s-a descurcat România cu organizarea turneului final U19? Deși nu am urmărit din tribune decât finala, eu și colaboratorii mei am monitorizat cu atenție competiția. Astfel, vă pot mărturisi că, din punctul meu de vedere, organizarea a fost una excelentă, conform așteptărilor noastre.
„România va reveni în primele echipe ale lumii!”
România a fost, cel puțin pe hârtie, cea mai slabă la acest turneu. Care considerați că este motivul? Mi-e greu să mă pronunț legat de acest subiect, din simplul motiv că nu am urmărit nicio partidă de-a echipei voastre. Totuși, fotbalul românesc a avut mereu talente, jucători foarte tehnici, așa că trebuie să aveți răbdare, fiindcă în mod sigur veți reveni la un moment dat printre primele echipe ale lumii.
La începutul anilor 90, pe vremea când erați selecționer al Scoției, ați pierdut în România, în preliminariile CE 1992… Da, îmi amintesc acea dublă manșă. Voi ne-ați învins cu 1-0, iar noi am câștigat acasă cu 2-1, dar, din fericire, Scoția a fost echipa care s-a calificat la turneul final. Performanța noastră a fost una importantă, numai când mă gândesc ce generație senzațională aveați voi atunci, cu Hagi, Popescu, Petrescu și nu numai. Acum nu mai sunteți la același nivel, dar se întâmplă adesea în fotbal ca o echipă să aibă o generație de excepție, apoi să urmeze o perioadă de recul, pentru ca la un moment dat să apară un nou grup foarte puternic.
Este vreo echipă de club din România care v-a plăcut în mod deosebit, de-a lungul anilor, în cupele europene? Noi urmărim cel mai mult echipele din G-14 sau pe cele care sunt aproape de valoarea acestora. Formațiile românești nu au fost în vizorul meu la fel de frecvent, dar, de câte ori am urmărit un meci de-al acestora, am rămas cu o impresie plăcută.
„Lucescu, unul dintre cei mai buni antrenori din lume”
Cum se văd antrenorii Gică Hagi și Mircea Lucescu prin ochii unui expert? Hagi mi se pare foarte ghinionist, fiindcă are potențialul necesar de a ajunge un antrenor de succes. Este greșită ideea conform căreia el nu a avut rezultate pentru că a ales să antreneze numai echipe cu pretenții, precum România, Galatasaray sau Steaua. Într-adevăr, nume precum Ferguson sau Lippi au ajuns mari după ce au început de jos, dar și Rijkaard este un antrenor cu performanțe, iar el a antrenat prima dată naționala Olandei. Cât despre Lucescu, nu am decât cuvinte de laudă, fiindcă este unul dintre cei mai importanți antrenori ai zilelor noastre.
Nume mari au ajuns și Mourinho sau Villas-Boas, deși nu au fost mari jucători… În opinia mea, cele două meserii nu au prea mare legătură, fiindcă mulți mari jucători au eșuat în cariera de tehnician. Un bun antrenor poate ajunge și cineva care nu a jucat la nivel înalt, dar care are o foarte bună gândire analitică și care petrece mult timp în anturajul echipelor de fotbal. Mourinho mi-a fost elev o scurtă perioadă la începutul carierei sale și am simțit de atunci că poate ajunge departe.
Din 1994, Andy Roxburgh este director tehnic al UEFA
Carte de vizită A calificat Scoția la Mondiale și la Europene Nume: Andy Roxburgh Născut: 1 august 1943, la Glasgow Post: atacant Carieră de jucător: Queen’s Park (1961-1963), East Stirlingshire (1963-1965), Patrick Thistle (1965-1969), Falkirk (1969-1972) și Clydebank (1972-1975) Carieră de antrenor: 1975-1986 (Scoția U16, U18 și U21), Scoția (1986-1993) Performanțe: titlul continental la U18 (1982); calificarea cu naționala mare la CM 1990 și CE 1992
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER