Aflată pe ultimii metri ai vacanței din România, campioana olimpică din Beijing, Constantina Diță (41 de ani, foto), demarează de luna viitoare pregătirea pentru Londra. Prezentată într-un prim episod în ediția de ieri, discuția cu Pușa nu avea cum să nu atingă și culoarul sportiv.
DOUĂ‚ ACCIDENTĂ‚RI ÎN 23 DE ANI „În timpul unei curse nimic nu e întâmplător și sunt atentă la detalii. Îmi consult cronometrul, aud încurajările de pe margine, înțeleg sfaturile antrenorului – în Beijing îl auzeam non-stop pe Vali (n.r.-antrenorul Vali Tomescu) până să fie blocat de forțele de ordine. Nu am avut decât două accidentări în toată cariera mea de 23 de ani. Prima în 2003, iar cea de-a doua în 2007 – o problemă la tendon care m-a împiedicat să merg la Campionatul Mondial de la Osaka”.
ATITUDINE LA ALTITUDINE „Ar fi fost foarte greu să iau medalie dacă m-aș fi pregătit în România. Din punct de vedere al condițiilor, aurul îl datorez americanilor. Acolo e liniște, doar trebuie să fii ambițios și să dai dovadă de seriozitate. În Colorado, vara sunt 35 de grade Celsius, ca la noi. Când fac alergări lungi, merg 25 de minute cu mașina pe un platou la 3.000 m, dar asta se întâmplă doar o dată sau de două ori pe săptămână. În rest, efectuez antrenamentele cam la 1.600 m altitudine, aproape de casă”.
NU MERGE LA CM „Nu merg la Mondialul din Daegu (n.r. 27 august – 4 septembrie), pentru că n-am avut timp de pregătire și nu pot să fac doar o plimbare până în Coreea de Sud”.
ÎNCEPE „ȘCOALA” „Am fost invitată la un maraton important în luna septembrie, dar deocamdată mă mai gândesc. Mai există câteva concursuri la care sunt invitată și, normal, mi se oferă bani pentru participare, dar nu știu dacă mă voi duce. Luna viitoare, în septembrie, voi demara deja pregătirea pentru Olimpiadă. Știu că unele adversare pot alerga maratonul și la 47 de ani, dar eu înclin să cred că pentru mine e suficient și probabil mă voi lăsa după Londra (n.r.-va avea 42 de ani). Vreau să fac și altceva și îmi doresc să am timp și mai mult pentru fiul meu, Rafael”.
CURSA NR. 12 LA JO 2012 „În atletism, campionii olimpici primesc un fel de wild-card pentru ediția următoare. Dacă ești campion olimpic, nu mai e obligatoriu să faci barem. În primăvară, voi alerga pentru a 11-a oară consecutiv la Maratonul din Londra, iar în timpul Olimpiadei, voi lua startul pentru a 12-a oară în cursa de 42,195 km. Deci a 12-a în 2012!”
ȘTIRI
ATLETISM Pistorius schimbă istoria la Mondiale Sprinterul Oscar Pistorius (24 ani), care are ambele picioare amputate și poartă proteze, a fost inclus în lotul Africii de Sud pentru Mondialul de la Daegu (Coreea de Sud) ce va avea loc la sfârșitul lunii. Pistorius va deveni primul atlet cu picioarele amputate căruia i s-a permis să concureze la Mondialele persoanelor fără dizabilități, el urmând să participe în probele de 400 m și ștafetă 4×400 metri. El s-a născut fără peronee, medicii fiind nevoiți să îi amputeze ambele picioare când avea câteva luni.
HANDBAL O primă tentativă pentru semifinale Naționala feminină de tineret va juca azi, de la ora 21:00, la Arheim, cu Olanda, în primul meci din grupa principală M1 a Campionatului European. Cele două reprezentative au intrat cu două puncte în această fază a competiției, astfel că învingătoarea se poate califica în semifinale. În celălalt meci al grupei se vor înfrunta Spania și Austria, ambele având zero puncte.
CANOTAJ Două titluri mondiale cucerite de juniori România a făcut valuri la Mondialele de canotaj academic pentru juniori de la Eton (Anglia), tricolorii cucerind cinci medalii. Astfel, echipajul masculin de două rame (V. Aicoboae și T. Gontaru) și cel de 4 rame fără cârmaci (I. Prundeanu, I. Luca, A. Cionca și C.Cuciurean) au cucerit aurul, în timp ce barca feminină de 8+1 (D. Szekely, F. Filipovici, M. Simion, A. Aftode, A. Birică, M. Buzdugan, E. Târlea, V. Bejinariu, G. Danciu) a luat argintul. La acestea se adaugă două medalii de bronz, prin echipajul de 4 vâsle fete (I. Vrânceanu, M. Solomon, M. Rusu și L. Oprea) și 4 rame băieți (D. Mariuc, V. Agafiței, B. Ivan, N. Aniculesei). POLO Naționala u17 a câștigat turneul de la Kazan Naționala Under 17 (director tehnic – Viorel Rus, antrenori – Ionuț Cismaru, Edi Orășteanu) s-a impus la turneul de la Kazan (Rusia), după 15-9 cu Kazahstan, 12-5 cu Tatarstan și 7-8 cu Rusia. Tricolorii, calificați la turneul final al CE din Croația (11-18.09), au ocupat locul întâi după ce Tatarstan a învins Rusia cu 12-8. Cătălin Alexa a primit titlul de cel mai tehnic jucător, iar Mihnea Gheorghe (Triumf) a ieșit golgheter.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER