Usain a furat startul și nici n-a mai așteptat cartonașul roșu. A câștigat partenerul său de antrenament, Yohan Blake (9,92). Usain Bolt a produs aseară, în ziua a doua a Mondialului de la Daegu, poate cea mai mare surpriză pe plan sportiv a anului.
În finala de la 100 m, jamaicanul a plecat înainte de pocnet, fiind descalificat, conform regulii falsului start. Nou campion mondial a devenit partenerul de antrenament al celui mai rapid om al planetei, Yohan Blake (9,92), de 21 de ani.
Fiecare pasăre pe limba ei piere, așa s-a întâmplat și cu recordmenul mondial Usain Bolt (9,58), omul care în serii și semifinale s-ar fi impus și dacă ar fi alergat cu șireturile descheiate. A plătit tribut însă lipsei de concentrare, înfumurării și atitudinii de superioritate. Din tribune, accidentați, Asafa Powell și Tyson Gay n-aveau cum să-l mai motiveze.
Grasu a presimțit greșeala lui Bolt
Din Satul Olimpic, Usain demarează într-un BMW X5 albastru. Pentru el, cei 15 pași de la poartă spre parcare sunt o nouă ocazie pentru a ieși la rampă. Fredonează un hit celebru, merge în pași Genesis și pare că funcționează la turație maximă. Știe că cererea de bilete pentru secundele ce aveau să urmeze s-a cifrat la 5 milioane de oameni… Așa că vrea să-i răsplătească pe cei 45.000 cu o cursă ruptă din Rai. Și feed-back-ul survine natural: întreg stadionul începe să huruie, polițiștii uită de savuroasa supă coreeană și nimeni nu mai clipește!
Din tribună, Nicoleta Grasu ne spune că are o premoniție, că Usain va fura startul! Bolt se cabrează în blockstart, face un semn discret spre cer, și liniștea n-o mai perturbă nimeni. Sunt momentele în care frisoanele ne furnică pe șira spinării, secundele în care atleții se transformă în stană de piatră. Pocnetul de start vine ca o lovitură din iad pentru Usain! Emoție, lipsă de concentrare, teamă de eșec? Nu se știe, cert e că Bolt a țâșnit prea devreme. Cu fața schimonosită de durere, Bolt își rupe maioul și parcă vrea să revină în matca de fier. Pare lovit de o tornadă și aruncă tot stadionul în aer. Un sfert din el chiar pleacă! Pe bune! Ori se îngrămădește la ultimul autobuz, ori cursa nu mai prezintă interes!
Că a câștigat Blake sau că Lemaitre a fost aproape de podium… sunt detalii ce parcă țin doar de statistică. Pentru că tot Bolt a reușit să captiveze o lume întreagă chiar și așa. Cu ce am rămas după dublul-pocnet? Cu ideea că în sport nimeni nu e imbatabil.
La Naționalele României indoor din 2009, în finala de la 60 m, toată lumea aștepta să vadă un duel Florin Suciu – Cătălin Câmpeanu. Primul a furat startul, a fost eliminat, iar în sală era rumoare. Nici atleții nu știau de noua regulă!
Celebrul Maurice Grene avea starturi fantastice, după o pregătire uluitoare. Antrenorul său stătea în spate, arunca o frunză în sus și americanul trebuia să simtă sau să audă când frunza era la nivelul pieptului. Atunci pornea pe culoar!
Nu am nimic de spus, am nevoie de timp. Vom vedea vineri la 200 m Usain Bolt Variante pentru eroarea nepermisă a lui Bolt
1. A vrut să-și bată recordul mondial și a plecat devastator. Culmea, Bolt e recunoscut ca un sprinter care în trecut n-a furat niciodată startul
2. L-au copleșit emoțiile! Și așa însă, el tot nu a plecat pe pocnet (tot procedeu nepermis), ci cu multe fracțiuni înainte! Oricum, ar fi recuperat pe final
3. Câștigătorul de ieri este unul dintre cei mai buni prieteni ai lui. Amândoi se pregătesc cu același antrenor
4. A intrat în vâltoarea pariurilor. O variantă puțin probabilă, căci jamaicanul are bani pentru șapte vieți din contractele de publicitate 5. Lipsă de concentrare și tratare cu superficialitate a finalei, generate de siguranța de sine. Disprețuirea adversarilor prin show-ul etalat pentru public la fiecare cursă De ce a apărut regula eliminării după primul start furat
Pusă în practică cu titlul de experiment spre finele lui 2008 și debutul lui 2009, regula eliminării sprinterului la primul start furat, introdusă oficial la 1 ianuarie 2010, a născut zeci de controverse. Au urlat ca din gură de șarpe sportivii, dar și fanii atletismului care pierd, în dese ocazii, dueluri teribile, din cauza deciziei IAAF.
Forul mondial s-a apărat explicând că prevederea a fost implementată din rațiuni de televiziune. În trecut existau o mie de timpi morți pentru că fiecare sprinter putea fura startul o dată. Erau eliminați abia la al doilea. Cu sabia deasupra capului, se presupune că atleții nu mai fac nicio mișcare greșită.
Cine îi „citește”: senzori și microfoane în blocstart Dacă în trecut, arbitrii stăteau să observe cine fură startul, progresul tehnologiei le-a ușurat munca. „Blocstartul posedă acum senzori pentru fiecare talpă sau microfoane. Îți arată timpul de reacție. Ce e peste 99 de sutimi e furat! Dar nu se poate vorbi de un start furat voit, pentru că există varianta presiunii exercitate de emoții, atunci când apeși prea tare cu pingeaua. Unii par că ar fi furat, chiar dacă nici măcar nu s-au mișcat în blocstart”, a declarat pentru ProSport un specialist român.
CLASAMENT FINALA 100 m
1. Y. Blake (foto, Jam)9,92 SB 2. W. Dix (SUA)10,08 3. K. Collins (SKN)10,09 4. C. Lemaitre (Fra)10,19 5. D. Bailey (Ant)10,26
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER