România a debutat la Cupa Mondială cu o înfrângere, 24-34 cu Scoția, însă a făcut cel mai bun meci din ultimii ani. Marius Tincu a fost ales omul meciului. Și-a îndemnat continuu colegii la luptă, iar înlocuirea lui a însemnat și prăbușirea „stejarilor”, care nu au mai avut forță să reziste.
„Nu cred că eu am fost omul meciului, ci echipa României. Nimeni nu se aștepta să jucăm la nivelul acesta, iar rezultatul și aprecierea se datorează tuturor jucătorilor, nu doar mie”, explică modest acesta. ProSport îți spune cinci lucruri pe care nu le știai despre căpitanul Marius Tincu. 1. Munca la Vânători Marius este originar dintr-un sat aflat la 20 de kilometri de Pașcani, Vânători. Primii pași în rugby i-a făcut la echipa liceului din localitate, luând exemplul surorii mijlocii, Rodica, ea practicând canotajul. De altfel, multe dintre calitățile fizice pe care le posedă le atribuie copilăriei frumoase pe care a avut-o, ajutându-și părinții la toate muncile: „Până la 15 ani mi-am ajutat familia, acasă, la țară. Nu m-am dat niciodată înapoi de la muncile pământului și tot ce era prin bătătură, iar toate astea m-au ajutat în felul în care m-am dezvoltat”. 2. Însurat cu o fostă rugbistă! Marius este căsătorit cu Julie Campet, pe care a cunoscut-o pe când juca la Rouen, ea evoluând în echipa de rugby feminin a localității. Cei doi au trei fetițe, Ana-Marie (7 ani), Maia (5 ani) și mezina, Fanny Eleonore, care a venit pe lume exact în ziua în care România învingea Uruguay în barajul pentru Cupa Mondială și obținea biletul pentru Noua Zeelandă. 3. Infiltrații cu lichid sinovial Accidentat la genunchiul drept în debutul acestui an într-un meci din campionatul Franței, Perpignan – Biarritz, Tincu a stat pe tușă patru luni. El a revenit oficial pe teren în meciul România – Namibia, de la IRB Nations Cup, însă odată cu primul joc au reapărut și problemele la genunchi. Pentru a evita o nouă operație, jucătorul a recurs la infiltrațiile cu lichid sinovial, ce ar fi trebuit să ajute cartilagiul distrus. Tincu a mai urmat o lună de recuperare în Franța, apoi s-a alăturat lotului în cantonamentul de la mare. 4. „I-a înnegrit” pe All Blacks În pole-position pentru ultimele trei ediții ale CM, Tincu a ajuns doar la cea din 2007. Marius a marcat trei eseuri, cu Italia și Portugalia, cel mai valoros fiind însă cel din partida cu Noua Zeelandă. „A fost o reușită frumoasă, dar în sport nu trăiești din amintiri. Fiecare meci are altă istorie, iar eu de fiecare dată îmi propun mai mult”, spune el. Ediția din 1999 a Cupei Mondiale a ratat-o după ce a suferit o entorsă în meciul de pregătire cu Scoția, iar în 2003 s-a operat la menisc exact înainte de plecarea în Australia.
5. De ce e Marius un rugbist complet Declarat cel mai bun taloneur din campionatul Franței în 2006, Marius Tincu a debutat ca jucător de linia a treia. Trecerea în prima linie a grămezii s-a produs odată cu transferul în Franța, la Rouen, acolo jucând în premieră taloneur, încercând și alte posturi precum cel de pilier și mijlocaș la grămadă!!! Mobilitatea, viteza și tehnica dobândită în linia a treia au fost atuuri care fac să se vorbească despre Marius ca unul dintre cei mai buni taloneuri din lume.
Campion al Franței în 2010 cu Perpignan, club unde evoluează de cinci sezoane, Tincu a jucat și anul trecut finala în Hexagon. „E o satisfacție, dar nu sunt genul care trăiește în trecut, contează ce va fi acum. E o satisfacție să iei titlul în Franța, dar e mai frumos să fii campion în țară la tine, cu ai tăi”, spune el.
Marius Tincu Născut: 7 aprilie 1978, Vânători (Iași) Înălțime: 1,81m / Greutate: 115 kg Echipe: „U” Cluj, Rouen, La Teste, Pau, Perpignan Are 48 de selecții pentru România
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER