BRD Năstase-Țiriac Trophy e competiția care deține în titulatură unicul dublu ce ar putea pune probleme tandemului Horia Tecău – Robert Lindstedt, principali favoriți la Arenele BNR. Desigur, la capitolul imagine, căci pe teren, duo-ul româno-suedez pare invincibil săptămâna aceasta. Și cum Robert (34 de ani) se află în premieră în România, trebuie să facă și o impresie bună.
Pentru început, jucătorul din patria concernului Volvo descinde în fața Players Lounge dintr-un Mercedes ștanțat cu Țiriac auto. Degajă un aer de luptător nordic, are brațe de inter scandinav, dar renunță la masca de dur odată ce-și scoate ochelarii fumurii Ray Ban. E atent supravegheat de domnișoara de la ATP, fără de care nu poți scoate nicio vorbă vedetelor de la București, și alege ca loc de discuție tribuna terenului 1.
… Salut! Ce faci?
Vorbești bine românește, mai știi și altceva? Știu, m-a învățat Horia, dar nu cred c-ar trebui să le spun…
Chiar, unde e Horia? Dar ce nevoie avem de el!?
Unde-s rachetele!? Ce nevoie avem de rachete!?
Dau bine în poză… Nu-s eu de ajuns?
Ba da… dar zi-ne cum ți se pare România față de Suedia… Sunt două țări diferite, nu le pot compara, dar pot să zic că Centrul Vechi din București seamănă cu cel din Stockholm. Mi-a plăcut, am fost aseară (n.r. – luni seara), am auzit și muzica mea preferată, cea house, iar străduțele înguste cu clădiri vechi și felinare înalte au avut rolul de a-mi induce o stare de bine înaintea turneului. În rest, fiecare țară cu economia ei…
Ce te-a mai impresionat în puținele ore petrecute aici? Clădirea aceea imensă albă. E incredibilă, Horia mi-a spus că e a doua din lume ca mărime. Cum eu locuiesc la Marriott, din cameră mi se deschide o panoramă uimitoare și azi, cum m-am trezit, am stat și am admirat-o. Horia mi-a istorisit și contextul în care a fost construită, dar am rămas consternat când am auzit că sub ea practic există un minioraș! Dacă voi avea timp, mă voi duce să o vizitez. Doar e la doi pași de mine.
Să înțeleg că urmează o fugă la Constanța? Nu, nu pentru că nu am timp. Trebuie să mă întâlnesc cu familia și prietena mea în Suedia, apoi trebuie să ajung de joi în Asia, la Beijing și Shanghai, unde vom juca din nou.
Chiar, cine e șeful în echipă? ….. (ridică sprâncenele)
Un meci tu, unul Horia? (zâmbește) Da, da, poți să scrii așa, e un răspuns bun…
Faci parte dintr-o țară care a dat mereu superjucători. Te-au motivat rezultatele unor tenismeni ca Borg, Wilander, Edberg… Când Bjorn era în vogă, eu eram prea tânăr, dar l-am admirat mereu pe Mats sau serviciul-vole jucat de Stefan Edberg. În același timp, am fost fascinat mereu de John McEnroe și pot să afirm că am o fire temperamentală la fel ca John. De multe ori, devin furios pe teren, mă exteriorizez, exact ca el, dar Horia e cel care-mi redă echilibrul. Eu sunt calm doar în afara terenului, el e mereu calm.
Afectat de drama din Rusia Există și momente în care te cerți cu Horia… Oarecum. Petrecem mult timp împreună, 2011 a fost cel mai bun al nostru în ATP, de multe ori avem aceleași percepții despre unele lucruri, dar alteori avem opinii diferite despre tenis. Venim fiecare cu argumente, când nu suntem de acord unul cu celălalt și discutăm până ajungem la o soluție.
O soluție pentru calificarea la Turneul Campionilor (n.r. – 20 noiembrie) ar fi să bifați sferturile la București? Nu, nu, nu e îndeajuns. Chiar dacă vom lua titlul aici, tot nu este suficient pentru a fi siguri că ne vom duce la Londra. Dar, avem tot timpul. Cât timp mă voi simți bine din punct de vedere fizic, voi juca. Un an sau poate șase. Și să știi că sunt motivat și de Jocurile Olimpice de la Londra.
O ultimă întrebare, ce sentiment te încearcă atunci când te gândești la Stefan Liv (hocheistul suedez care s-a stins în tragedia aviatică din Rusia)… Drama a cuprins toată suflarea sportivă din Suedia. Am pierdut un mare portar, pentru că soarta uneori e nedreaptă. E trist că acea aeronavă nu a fost retrasă mai de mult… Atunci când mă urc într-un avion, încerc să nu mă gândesc la așa ceva.
Ce întâlnire! Mergea – Tecău!
Meciul-vedetă de azi (19:30, Central), din runda inaugurală a tabloului de dublu, Tecău-Lindstedt vs Mergea-Anagnastopol, aduce față în față puștii care erau percepuți în urmă cu aproape un deceniu drept viitoarele vedete ale tenisului românesc. Campioni de juniori la Wimbledon (2002) și artizani ai succesului din 2003 cu Ecuador, cei doi au cunoscut ulterior traiectorii opuse. Tecău (26 de ani) a ajuns în vârful clasamentului mondial de dublu, în timp ce Florin (26 de ani) se situează în prezent pe 447 ATP.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER