Nicolae Forminte vorbește despre cercul vicios care a dus la eșecul de la Tokyo. Fostul coordonator îl atinge subtil pe Octavian Bellu: „Mă deranjează cultul personalității și grandomania”
Nicolae Forminte a fost coordonatorul lotului feminin de gimnastică din 2005 până în 2010. Împins să plece după venirea cuplului Bellu – Bitang, Forminte s-a retras în Italia, unde conduce o echipă de club și este consilierul federației naționale. Eșecul României de la Mondialele din Japonia nu l-a surprins pe cel care cucerea ultima medalie mondială cu echipa României, bronz în 2007.
Domnule Forminte, aceasta este valoarea gimnasticii feminine românești sau este o situație conjuncturală? Stați puțin. În primul rând, mai este interesat cineva de sport în România? Că am văzut că sportul a ajuns pe la ușa Guvernului…
De aici pleacă problemele gimnasticii? Și de aici. La un moment dat se va stinge lumânarea și vom fi surprinși că dispărem.
Haideți să vorbim de probleme concrete… În primul rând, baza de selecție s-a îngustat tot mai mult. Nu mai sunt copii pe care-i selecționezi, ci lucrezi cu cine îți intră în sală. Au ajuns părinții să plătească pentru performanță și nu știu câți mai au bani în situația actuală.
Gimnastica era sportul copiiÂlor săraci. Cum s-a ajuns aici? Totul se reduce la bani. Dar acesta e doar un aspect. Problema cea mare e legată de specialiști, valoarea cea mai de preț a unei națiuni. În gimnastică, la grupele avansate te lovești de nivelul de competență și de motivație al antrenorilor. Specialiștii pleacă din țară cu prima ocazie. Dispar antrenorii, dispar și copiii.
Este un cerc vicios? Da, se poate spune și așa. Copiii nu mai fac antrenamente, apar retragerile, iar unele secții rămân cu unu-doi copii talentați, dar incomplet formați. Conducătorii de cluburi sună apoi la federație și întreabă dacă nu le pot lua copiii într-un centru de pregătire, că ei nu-l pot duce mai departe. Federația acceptă astfel de copii, cu un nivel de pregătire precar, iar la lot carențele nu se pot recupera.
„M-au ținut trei săptămâni cu fundul pe bancă” Bun, dar vechii specialiști? Doar n-au dispărut toți? Au plecat mulți. Nu mai găsești antrenori cu experiență și există și o lipsă de respect. De exemplu, am intrat în sală și mi-am permis să-i dau sfaturi lui Florin Cotuțiu, care este acum la lot, iar el s-a zburlit tot. Același antrenor care a pregătit o generație la Cetate Deva, promovând-o la senioare cu mișcări însușite greșit, care nu le permit sportivelor să evolueze.
De ce ați fost îndepărtat? Mi s-a spus că nu prezint garanții că pot exploata la maximum potențialul acestei generații. Mi s-au imputat accidentările sportivelor și că am fost cel mai slab și cel mai incompetent coordonator.
Totuși, v-ați întors la lot… Da. Pentru că nu am vrut să dau satisfacție unora, m-am întors la Izvorani, unde am stat trei săptămâni cu fundul pe bancă. În fiecare zi îl întrebam pe Tavi ce să fac, iar el îmi spunea să stau liniștit, că mă solicită dacă e nevoie de mine.
Îi reproșați ceva lui Bellu? Ce să am eu cu Tavi? Pe mine nu mă interesează un nume. Mă deranjează în general o anumită trăsătură a caracterului, cultul personalității și grandomania. Sigur, nu pot să-i mulțumesc lui Tavi, așteptam o altă abordare din partea lui vizavi de mine. E însă dreptul lui. Eu nu am fost decât un slujbaș. Când nu a mai fost nevoie de mine, am fost îndepărtat.
Este vinovat Bellu? Tavi își asumă responsabilitatea pentru ce se întâmplă acum.
„Aș subvenționa doar 10-12 cluburi” Federația este vinovată pentru această situație? Nu. Ar face niște schimbări, dar cu cine? Noi nu suntem la nivelul Rusiei, ca să ne permitem să readucem în țară toți specialiștii, oferindu-le salarii mai mari decât în străinătate.
Ce e de făcut? În prima fază, nimic. Acesta este lotul de fete, nu au ce să facă până la Londra, unde pot încerca să aibă o participare onorabilă.
După Olimpiadă? Eu, personal, aș încerca să găsesc resurse financiare să-i motivez pe specialiști. Apoi, până la o mișcare de masă, aș adopta o activitate de laborator la nivel de copii, juniori și seniori. Aș alege 10-12 secții de club din țară, care au demonstrat că scot rezultate, și le-aș subvenționa. Aș face o selecție riguroasă a specialiștilor, le‑aș prezenta așteptările și răsplata. Acesta ar fi un management pe termen lung. Dar, repet, nu știu dacă mai interesează pe cineva sportul în România.
„Acest rezultat de la Mondiale este oglinda a ceea ce am spus mereu. Dar a fost mai comod să fiu considerat incompetent decât să se țină cont de spusele mele”, Nicolae Forminte.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER