Serialul ProSport dedicat istoriei Universității Craiova a ajuns la ultimul episod, anii 2000. Deceniul care s-a încheiat a fost unul de coșmar pentru suporteri, care în loc de trofee s-au ales cu umilințe, retrogradări și promisiuni deșarte.
Anii 2000 aveau să păteze iremediabil blazonul glorios al Universității, construit cu trudă de generațiile de aur ale celei mai iubite echipe a provinciei. Știința a schimbat trei patroni, a retrogradat de două ori și și-a obișnuit suporterii cu umilințe și neîmpliniri. Față de anii 70, 80 și 90, Universitatea a „reușit” în deceniul trecut să adune cele mai puține victorii, cele mai multe înfrângeri și cel mai slab golaveraj. Toate acestea zugrăvesc un tablou al rușinii, cu care Știința a fost nevoită să trăiască în ultimii ani. Și ca totul să fie complet, din această vară, Universitatea a fost scoasă din toate competițiile, fapt unic în istoria fotbalului românesc.
„Satelit” pentru Dinamo
Universitatea a început cea mai neagră perioadă din istoria sa cu o finală de Cupa României, pierdută în Capitală, în fața lui Dinamo. Oltenii aveau să se obișnuiască apoi să piardă în fața lui Dinamo. Noul patron al Științei, Gigi Nețoiu, sosit la Craiova în vara lui 2000, avea să transforme Știința tocmai în ceea ce suporterii și generațiile anterioare luptaseră să evite: o echipă subordonată lui Dinamo. Patru înfrângeri din patru cu Dinamo în campionat, cedarea lui Niculescu în „Ștefan cel Mare” sau decizii ostentative de genul celei care transforma culorile predominante ale echipamentului clubului în alb-roșu au dus fanii la limita răbdării.
Înjurați de propriii fani
Frustrările fanilor au atins punctul culminant în ultima etapă a sezonului 2001-2002, pe 1 iunie 2002. După doi ani de umilințe, fanii olteni au recurs la un gest de neconceput, unic în fotbalul românesc și poate chiar în lume. Timp de 90 de minute, 30.000 de oameni și-au huiduit propria echipă pe tot parcursul jocului cu FC Național, grupare care, dacă ar fi câștigat acel joc ar fi devenit campioană. La acea dată, se știa deja că cei mai importanți jucători ai Universității, ca Stoican, Bărcăuan, Domocoș, Alexa, Burcă, Crăciunescu, Frăsineanu, Danciu sau Grigorie erau deja transferați în bloc la Dinamo, cu tot cu patronul Gigi Nețoiu. În ciuda opoziției propriilor fani, Știința s-a impus cu 2-1, „servind” încă o dată pe Dinamo, care a câștigat titlul grație înfrângerii Naționalului din Bănie.
Un nou patron, alte speranțe deșarte Scăpați de „coșmarul” Nețoiu, fanii olteni au sperat din nou că echipa ar putea reveni în prim-planul fotbalului românesc cu un nou patron: Dinel Staicu. Sub conducerea lui Dinel, Știința a început fulminant sezonul 2002-2003, cu trei victorii consecutive, una dintre ele cu Steaua, pe un stadion „Ion Oblemenco” plin până la refuz, rezultate ce au plasat Știința pe primul loc după patru etape. A fost însă doar un foc de paie, oltenii terminând sezonul pe poziția a șaptea. Campionatul următor avea să aducă Științei cea mai bună clasare din ultimii ani, un loc patru, în spatele tripletei Dinamo – Steaua – Rapid. Din păcate, aceasta avea să fie ultima clasare decentă a Craiovei.
Retrogradarea care a șocat Oltenia
Campionatul 2004-2005 avea să fie cel mai negru din istoria clubului până în acel moment. După nu mai puțin de 41 de ani neîntrerupți în prima divizie, Universitatea avea să retrogradeze, pentru prima dată în istorie. Cu doar patru victorii în tot sezonul, Știința s-a clasat pe un uluitor loc 16, terminând sezonul în postura de lanternă roșie a campionatului. S-a vorbit atunci și în anii care au urmat chiar de o retrogradare deliberată a echipei. „Acum mi se par mai multe ciudate la Craiova, dar nu am spus nimic, pentru că am venit cu dragoste și am înghițit gălușca. Probabil a fost ceva programat, dar nu am cum să demonstrez și lumea ar spune că sunt nebun. Dar orice e posibil”, spunea în 2005 antrenorul Marian Bondrea, într-un interviu acordat ProSport.
Și ca suferința fanilor să fie și mai mare, un nou contingent de jucători a „trădat”, alegând Dinamo: Guso, Moți, Daouda, Pleșan, Ilie Iordache și Murgan. În plus, restul fotbaliștilor au fost dați afară, la Știința rămânând doar o mână de jucători. După Staicu, potopul!
10 ani se împlinesc în februarie 2012 de la una dintre marile tragedii cu care s-a confruntat Universitatea: decesul portarului Cristi Neamțu, la doar 22 de ani, după un accident nefericit în Cipru, la unul dintre antrenamentele Științei Cum a pus Mititelu mâna pe club
După mai multe tentative eșuate și pe fondul antipatiei pe care Staicu și-o atrăsese după retrogradare, Adrian Mititelu a reușit până la urmă să-l convingă să-i vândă echipa.
„Nu voi cumpăra loc în Divizia A. Mai bine stăm un an în Divizia B, creștem câțiva jucători valoroși și apoi venim în «A» și vă garantez că nu ne mai facem de râs atâta vreme cât voi fi eu la conducere”, declara noul patron. Timpul avea însă să-l contrazică și pe Mititelu, deși mandatul său a început cum nu se poate mai bine: cu o promovare încă din primul sezon și cu investiții importante. Cu un lot refăcut, Știința a revenit în Liga I cu gânduri mari, dar fără rezultate pe măsură. Au urmat două sezoane mediocre, cu clasări identice, locul 9, departe de pretențiile suporterilor.
Europa, ratată pe final
Sezonul 2008-2009 a părut a fi cel al relansării Științei. Oltenii s-au luptat până la final pentru un loc în cupele europene, însă au ratat inexplicabil îndeplinirea obiectivului în ultimele două etape. Chiar dacă aveau nevoie doar de un singur punct în ultimele două etape, Știința a pierdut cu Steaua și FC Vaslui, cedând astfel Stelei locul 6, ultimul care ducea în Europa. Nu puține au fost vocile, inclusiv cele ale suporterilor, care au afirmat că oltenii s-au predat deliberat, din cauza problemelor pe care le-au întâmpinat cu obținerea licenței.
Se mută echipa, încep problemele
Ratarea calificării în Europa a reprezentat începutul sf]rșitului pentru Știința. Mititelu intră în conflict deschis cu suporterii, vechiul scandal cu autoritățile capătă dimensiuni de neconceput, iar patronul clubului ia o decizie fără precedent în istorie, care avea să arunce o nouă pată pe blazonul clubului: mută echipa la Severin pentru o jumătate de an. Consecințele se văd și Știința scapă în ultima etapă a sezonului 2009-2010 de la retrogradare.
În trei-patru ani, Universitatea Craiova va fi o echipă așa cum o visează adevărații ei suporteri, care sunt alături de ea la bine și la greu Adrian Mititelu, în iunie 2005
3 patroni a avut Universitatea în ultimul deceniu: Gigi Nețoiu, Dinel Staicu și Adrian Mititelu
Speranța Piți și a doua retrogradare
Sezonul 2010-2011 aduce noi speranțe suporterilor olteni. După cinci etape cu Aurel Țicleanu pe bancă, Mititelu reușește să îl convingă pe Victor Pițurcă să preia echipa.
Suporterii reacționează imediat, iar în jurul echipei se creează o emulație cum Bănia nu mai trăise de peste zece ani. Minunea nu a durat însă. După doar patru luni cu Pițurcă manager general, perioadă în care Știința evolua meci de meci cu stadionul plin și avea un joc cu mult peste ceea ce erau obișnuiți fanii, Mititelu a ales să-i închidă la propriu poarta în nas lui Pițurcă.
Pe seama tensiunii create după îndepărtarea fostului manager și a lipsei banilor a urmat o nouă perioadă neagră, care, în mod logic, a dus Știința din nou pe culmile rușinii, clubul retrogradând pentru a doua oară în istorie. Dacă nu „reușea” asta pe plan sportiv, ar fi făcut-o oricum pe plan administrativ, din cauza datoriilor neachitate către stat, care ar fi făcut imposibilă obținerea licenței.
Știința, victimă colaterală
Și ca și cum o a doua retrogradare nu ar fi fost suficientă, Știința a căzut la mijloc și în războiul dintre Mititelu, Victor Pițurcă și Federație. Ca urmare, pe 20 iulie, Comitetul Executiv al FRF a decis excluderea temporară a Universității din toate competițiile. Altădată mândria fotbalistică a țării, Știința era de ani buni doar un subiect de glumă. Acum e în moarte clinică și așteaptă resuscitarea.
19 antrenori a schimbat Universitatea cu Adrian Mititelu patron, unii având două sau chiar trei mandate
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER