Sven-Goran Eriksson (63 de ani) a venit în România pentru a sta pe banca Italiei ’83, în reeditarea meciului cu naționala lui Mircea Lucescu de acum 28 de ani. Antrenorul care a cucerit de-a lungul carierei 18 trofee majore își aduce aminte cu plăcere că în anii 80 le-a eliminat din cupele europene pe toate cele trei formații românești aflate atunci pe val: Dinamo, Craiova și Steaua.
Cum vi s-a părut meciul organizat la Iași? A fost un eveniment încântător. M-am simțit ca și cum aș fi călătorit înapoi în timp. Au fost norocoși că s-a jucat pe teren de minifotbal, altfel cred că ar fi avut ceva dificultăți (râde). L-am remarcat în special pe portarul vostru (n.r. – Prunea). A prins o zi excelentă.
V-a adus aminte de meciul România – Suedia, de la CM 1994? Prunea a greșit la acel gol de 2-2, care a împins meciul la penalty-uri, dar asta nu înseamnă că nu a fost unul dintre marii portari pe care i-a dat România.
Ați eliminat toate echipele românești împotriva cărora ați jucat… Da, îmi amintesc perfect, deși au trecut aproape trei decenii. „Dublele” cu Dinamo, Craiova și Steaua s-au consumat la începutul anilor 80, atunci când fotbalul românesc se prezenta la un nivel foarte ridicat. Satisfacția mea a fost cu atât mai mare, cu cât am reușit să elimin cele trei echipe cu trei formații diferite (n.r. – GoteÂborg, Benfica și Roma).
Cum vi se pare acum fotbalul românesc? Vă place vreun jucător anume? Fotbalul vostru a fost, este și va rămâne unul de bună calitate, fiindcă se bazează foarte mult pe tehnică și fantezie. Azi (n.r. – vineri) i-am revăzut pe câțiva dintre jucătorii care mi-au pus atâtea probleme în semifinala Cupei UEFA din 1983: Cămătaru, Beldeanu, Ungureanu, Cîrțu și Geolgău. Și acum aveți jucători foarte buni, dar nu îmi stă în fire să pronunț nume.
Ați antrenat atât echipe de club, cât și naționale. Unde este mai greu? Sunt experiențe care nu se aseamănă, ci se completează. La o echipă de club lucrezi mai mult timp cu jucătorii, ceea ce reprezintă un factor foarte important. Pe de altă parte, să antrenezi naționala Angliei este una dintre culmile fotbalului, mai ales că am avut onoarea să fiu primul tehnician din afara spațiului britanic care a pregătit Albionul.
Nu ați câștigat nimic cu Anglia, dar după ce ați plecat, echipa a mers tot mai prost… Am antrenat acolo cinci ani, timp suficient pentru a face performanță, dar, din păcate, am ajuns mereu doar în sferturile turneelor finale. Într-adevăr, Anglia nici măcar în această fază nu s-a mai calificat apoi. Îmi pare bine că acest recul nu m-a prins pe banca lor!
În 1997 ați preluat-o pe Lazio, după ce cu un deceniu mai devreme ați pregătit-o pe AS Roma. Cum ați fost primit de suporteri? Din fericire, pauza dintre cele două mandate a fost suficient de mare pentru a nu crea tensiuni. Fanii Romei cred că m-au iertat, iar cei de la Lazio m-au primit foarte bine, fără niciun resentiment.
Milan v-a bătut în 1990, în finala Cupei Campionilor, când antrenați Benfica. Era o echipă de netrecut? Foarte puternici erau italienii. Acum regret mult că am pierdut cu 1-0 acea finală, fiindcă este singurul trofeu european care-mi lipsește din palmares, dar n-am avut ce să le fac. Pe atunci, numai când pronunțai numele lui Gullit, Van Basten și Rijkaard știai că pornești cu un complex de inferioritate, într-un duel direct.
Ați cucerit multe trofee. Aveți unul care vă este cel mai drag? Chiar două! În primul rând, Cupa UEFA câștigată în 1982 cu Göteborg, fiindcă acela a fost momentul în care m-am lansat cu adevărat în fotbalul mare. Apoi, titlul pe care l-am cucerit cu Lazio în 2000. Să câștigi Serie A fără să antrenezi Milan, Inter sau Juventus este, din punctul meu de vedere, o mare performanță.
Sven-Goran Eriksson Data și locul nașterii: 5 februarie 1948, Sunne (Suedia) A antrenat: Degerfors, Goteborg, Benfica, Roma, Fiorentina, Sampdoria, Lazio, Anglia, Manchester City, Mexic, Notts County, Coasta de Fildeș, Leicester City Palmares: campion al Suediei (1982), Cupa Suediei (1979 și 1982), campion al Portugaliei (1983, 1984 și 1991), Cupa Portugaliei (1983), Supercupa Portugaliei (1989), campion al Italiei (2000), Cupa Italiei (1986, 1994, 1998 și 2000), Supercupa Italiei (1998 și 2000), Cupa UEFA (1982), Cupa Cupelor (1999), Supercupa Europei (1999)
29 de ani avea suedezul când s-a apucat de antrenorat, la doi ani după ce renunțase să mai joace fotbal din cauza unor probleme medicale
905 meciuri a strâns Eriksson ca antrenor în întreaga carieră
SPANIA – Cristiano Ronaldo trimite poze sexy pe mail Vedeta lui Real Madrid, Cristiano Ronaldo, a trimis din greșeală tuturor persoanelor din agenda sa, inclusiv logodnicei Irina Shayk, cu care este împreună din aprilie 2010, un email cu fotografiile sexy ale unei admiratoare din Olanda. Portughezul a vrut să șteargă mesajul, dar în loc să apese „delete”, a selectat butonul „forward”. „Este stânjenit și foarte afectat că i-a trimis emailul și Irinei. Dar nu a făcut nimic greșit și din fericire Irina nu s-a supărat”, a declarat un prieten al portughezului pentru Daily Mail. ITALIA – Cassano, spitalizat de urgență Antonio Cassano (29 de ani), atacantul lui AC Milan, a fost spitalizat de urgență sâmbătă seara, la doar o oră după ce delegația „diavolilor” a aterizat la Milano după deplasarea de la Roma, unde elevii lui Allegri au învins cu 3-2. Cassano, care a jucat în ultimul sfert de oră și a creat golul trei, a acuzat după meci o stare generală de rău, având dificultăți de vorbire și de mișcare. Cauza afecțiunii lui Cassano este încă necunoscută, iar internaționalul italian se află în continuare în spital pentru teste amănunțite.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER