Cariera a purtat-o pe diferite meridiane ale lumii, iar revenirile acasă o regăseau mereu și mereu în același loc. Cantonamentul. Se refugia în vizuina generatoare de chinuri și performanțe, de la Felix, Piatra Arsă sau Africa de Sud, pentru ca apoi să gonească pe portativele din capătul cărora răsunau aceleași acorduri. Transpus pe diferite tonuri, „Deșteaptă-te, române!” îi revărsa instantaneu lacrimile pe obraz, acompaniindu-i apoi pasul vioi pe noi culoare. Medaliile olimpice, mondiale sau europene sunt păstrate acum doar în calendarul amintirilor, pentru că Gabi Szabo (36 de ani, actual vicepreședinte FRA) e ancorată în prezent. Face lobby țării oriunde în lume, iar o „cursă” imaginară a marilor români din sport o plasează în plutonul fruntaș. Alături de alții pe care-i veți descoperi zilele următoare sub același titlu generic: „De ce iubesc România”.
Gabi, de ce iubești România? Pentru că sunt născută în România, cresc în România, am fost educată în România, e țara pe care am reprezentat-o pe diferite stadioane ale lumii și cel mai mult m-a bucurat că sute sau mii de străini s-au ridicat în picioare și au ascultat, cu privirea pironită pe tricolor, imnul României. Sunt trăiri ce nu pot fi descrise în cuvinte, sunt trăiri care și-acum parcă îmi provoacă furnicături în suflet. Cred că numai președinții de stat și sportivii medaliați cu aur la diverse competiții pot fi cuprinși de astfel de trăiri. Acum, prin prezența mea în Biroul Executiv al Asociației Europene de Atletism, încerc să promovez imaginea țării printr‑o multitudine de metode.
De ce nu iubești România? Nu pot să afirm că nu iubesc România și nici nu pot să rostesc că nu-mi place țara. Nici nu sunt tipul de persoană care să scoată în evidență lipsurile, carențele, punctele slabe sau bilele negre ale României. Dar ca un simplu cetățean, aș încerca să îndrept foarte multe lucruri… pe care n-aș vrea însă să le enumăr în preajma zilei de 1 Decembrie.
O să subliniez eu atunci o tendință ce capătă noi dimensiuni. Emigrarea în masă a medicilor, a profesorilor. De ce? Probabil din cauza problemeleor financiare și a câștigurilor invers proporționale cu munca depusă la serviciu sau pe băncile școlii. La pregătirea pe care o au, nutresc speranța că vor fi plătiți mai bine în afară și nu-i condamn. Au ca target ameliorarea nivelului de trai pentru familii, pentru copiii copiilor lor… O fi bine, o fi rău, n-am răspuns la întrebarea asta.
Și ce e de făcut? Trebuie investit mai mult în educație, în sport, câteva dintre sectoarele primordiale ale existenței unei țări. Sportul ar trebui să fie unul dintre primele cinci priorități ale României, n-ar trebui lovit direct în temelie, pentru că e strâns legat de educație, de sănătate…
Vedere din peșteriledin Apuseni
Ce ar trebui să descopere mai întâi românii, înainte să fie seduși de ispitele turistice de peste hotare? Am întâlnit români care n-au ieșit din satul lor sau din orașul lor… Și știți de ce? Pentru că nu le permite situația financiară, de multe ori totul reducându-se la bani. Avem o țară pe care o promovează foarte mulți străini și gândiți-vă că unul dintre ei este chiar Prințul Charles! Asta înseamnă enorm, iar mesajul meu către toți românii ar fi să-și descopere țara. După ce m-am lăsat de sport, prioritățile mele au fost să-mi vizitez țara. Așa am ajuns să bat la ușa Bucovinei, Banatului, Maramureșului, ce să mai spun de Delta Dunării, în care am pătruns de mai multe ori. Percepția mea este că străinii ne invidiază pentru tot ce avem aici.
Și ce-am mai avea aici ca să le ia ochii străinilor? Munții Bucegi, Munții Apuseni, cu acele minunate peșteri ca niște comori unice pe care le posedă România, Ardealul, Delta Dunării și obiceiurile din Maramureș și din Moldova, care sunt păstrate din cele mai vechi timpuri… Mulți străini au venit speriați de ce vor găsi aici, dar pe urmă au revenit cu drag. Chiar s-au și căsătorit prin România! Aaa, era să uit, ar trebui să ne concentrăm intens pe Marea Neagră. Deși nu sunt un fan al litoralului, cred cu toată tăria că formează o parte esențială a turismului românesc, una care trebuie valorificată. Nimic din București pe lista preferințelor tale? Ca destinații turistice, Bucureștiul n-ar intra între primele cinci obiective pentru străini. Poate Sibiul, poate Timișoara, poate Brașov! Dar să-ți povestesc o întâmplare care s-a petrecut recent la Helsinki, la un congres al federației europene de atletism. Un coleg suedez și-a manifestat curiozitatea despre țara noastră, pentru că nu văzuse nimic, și i-am arătat câteva clipuri pe youtube care i-au tăiat răsuflarea. Clipuri din acelea de promovare! M-am mândrit și eu cu ceva! Urmarea? M-a întrebat, de fapt mi-a sugerat să organizăm, spre exemplu, un Campionat European de atletism pe Arena din Cluj, dar i-am spus că trebuie să ne redresăm economic mai întâi și să avem garanția Guvernului și a municipalității pentru a marșa apoi pe această idee. Dacă se va materializa vreodată ideea, doar timpul va decide… Până atunci, „La mulți ani, România!”
3 medalii la JO are Gabi Szabo: aur în 2000 (5.000 m), argint în 1996 (1.500 m) și bronz în 2000 (1.500 m)
Gabriela Szabo a fost antrenată de Zsolt Gyongyossy
1988 este anul în care Szabo a participat la primul cros școlar
În clasa a șasea a câștigat o cursă de 600 m dintr-un parc din orașul Bistrița
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER