Ninsoarea abundentă și temperatura de -7 grade Celsius din Erie (Colorado) n-au oprit-o pe Constantina Diță să-și efectueze porția de antrenament și pe 1 decembrie.
Din buza unui șemineu încins de la parterul casei sale din Erie (Colorado), Constantina Diță (42 de ani) transmite un mesaj cald românilor. Tocmai s-a întors din „frigiderul” de afară, pentru că și pe 1 decembrie americanii de lângă Boulder au aplaudat sacadat fuleul siluetei pe spatele căruia erau imprimate cele șapte litere: R-O-M-A-N-I-A.
Pușa, ce face o româncă de succes pe 1 Decembrie în Statele Unite? Sunt cu gândul în țară acum, iar diseară (n.r. – aseară) voi sărbători cu două familii de români. Aici e iarnă în toată regula, ninge, dimineață au fost – 7 grade Celsius, iar în cursul nopții termometrul a coborât până la -15 grade Celsius. Dar asta nu m-a împiedicat să fac antrenamentul de dimineață, când am alergat 35 km.
Așa mult? Depinde de antrenament. Pot să fac și 20, și 30, și 40, Maratonul de la Osaka din ianuarie se apropie cu pași repezi și trebuie să fiu în cea mai bună formă, pentru că iubesc România și nu vreau s-o dezamăgesc.
De ce iubești România? Pentru că sunt născută în România și chiar dacă am plecat de mult timp din țară, inima îmi bate cu putere pentru tot ce înseamnă țară. În urmă cu o săptămână un ziarist american m-a întrebat de ce nu vreau să concurez la trialul american pentru maratonul de la Olimpiadă. Întrucât n-am concurat în ultimii trei ani pentru România la competiții mondiale, din punct de vedere legislativ aș fi putut face trecerea. Dar i-am răspuns că sufletul meu aparține României și vreau să alerg și să-mi închei cariera, la Londra, tot pentru România.
Dar au fost moment și în care țara ta te-a dezamăgit… Păcat că sportivii nu sunt respectați cum ar trebui în România, eu, spre exemplu, n-am primit nici acum de la clubul Dinamo banii cuveniți pentru medalia din China. Nu mai zic, că din luna martie, pregătirea o fac pe banii mei. Dar când mă gândesc că am întâlnit și români care izbucneau în lacrimi când mă vedeau și îmi mulțumeau pentru ce am făcut în Beijing…
Englezoaica și țiganii
La aproape un deceniu de când te-ai stabilit în SUA, îți mai amintești ce te întrebau americanii despre România? Primul lucru despre care mă întrebau era Dracula, dar încercam să le spun că povestea nu este chiar așa cum o cunosc ei, apoi realizam că știu foarte multe amănunte despre Nadia Comăneci, dar și despre Gică Hagi și despre alte personalități din sport în general. Un element comun pe care l-am întâlnit în discuțiile cu americanii care, spre exemplu, au vizitat România, a fost Ardealul! Toți au rămas impresionați de frumusețile locurilor.
Lucruri negative despre România? Prea multe n-am auzit, pentru că interlocutorii, fără doar și poate, știau că provin din România și își reprimau din start probabil orice pornire de a spune ceva de rău despre țara mea. Dar dând acum timpul înapoi, mi-amintesc că prin 2003, mă aflam la o cursă de 10 km din Puerto Rico și în preajma zilei startului o adversară din Marea Britanie m-a întrebat de unde sunt. La auzul răspunsului mi-a replicat tăios: „Aaa, cu țiganii ăia care fac rele! Imedit, am încercat să-i explic că e greșit să generalizeze. Dar Vali (n.r. fostul său antrenor, Vali Tomescu) a luat foc și s-a luat de ea!
Te-ai mai văzut cu ea? Da, da, chiar săptămâna trecută, peste drum de strada mea a avut loc o cursă pe care am câștigat-o și a venit și englezoaica despre care îți vorbeam, de data asta a fost mult mai atentă și nu a mai dus discuția în astfel de puncte.
Ce ți-ai aduce din România în Statele Unite? Pe mama aș aduce-o și întreaga familie, dar acum mă bucur că e sora mai mică, Irina, cu mine și-mi mai alină dorul de casă. Mama are 81 de ani și îi mulțumesc lui Dumnezeu că încă e sănătoasă și pot să vorbesc cu ea la telefon sau pot să-i mai ofer o îmbrățișare strânsă și un zâmbet cald atunci când mă întorc acasă.
Ce ai aduce din Statele Unite în România? Condițiile excelente de pregătire pe care le avem noi, româncele, aici. Mie mi-ar fi oferit cineva condițiile perfecte de pregătire la altitudine în România? Dacă aș avea puteri supraomenești, aș teleporta toate bazele de pregătire pentru viitoarele maratoniste și atlete tricolore pentru a beneficia de toate facilitățile.
Un coleg din redacție tocmai a alergat zilele trecute 20 km în Herăstrău… Foarte bine. Mesajul meu pentru toți românii – doctori, profesori, avocați, milionari, copii sau studenți – ar fi să facă mișcare pentru sănătate.
Ce le urezi românilor? Să fie bucuroși că sunt români, să fie alături de sportivii lor care au încercat sau au purtat tricolorul prin toate colțurile lumii și le mulțumesc pentru susținerea manifestată atât în Beijing, cât și după Jocurile Olimpice din China.
„Pușa este unul dintre cei mai buni ambasadori pe care îi are România în străinatate”, Vali Tomescu. „M-am întors din România cu câteva kilograme în plus, dar am dat rapid jos surplusul de kilograme pentru că am efectuat antrenamente grele”, Constantina Diță.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER