Odată cu partida Benfica – Oțelul 1-0, de miercuri, s-au încheiat cei șase ani de prezențe constante ale reprezentantelor Ligii I în grupele Ligii Campionilor, perioadă care a consemnat, paradoxal, un regres consistent al fotbalului românesc. Deși în conturile echipelor noastre au intrat peste 80 de milioane de euro, Liga I este, la finalul lui 2011, mai slabă, mai săracă, mai dezorganizată, mai coruptă și mai violentă decât în toamna lui 2006, atunci când începea aventura Champions League.
Patru echipe – Steaua, CFR, Urziceni și Oțelul – au jucat în Liga Campionilor între 2006 și 2011. Dintre aceste șase sezoane, doar în primele două românii au evoluat datorită propriilor merite. În 2006 și 2007, Steaua s-a calificat venind din preliminarii. Apoi, în ianuarie 2007, puterea la UEFA a fost luată de Michel Platini. Francezul și-a răsplătit susținătorii cu o reformă prin care o parte dintre locurile ocupate de occidentali au fost direcționate către Est. Așa a primit România un bonus de patru ani de prezență directă în grupele Ligii.
Banii la UEFA, deturnați Întâmpinat cu mare bucurie în țara noastră, cadoul s-a dovedit unul otrăvit. Fotbalul a regresat, iar mirajul banilor le-a luat mințile tuturor. „Nici 30 la sută din banii veniți de la UEFA n-au intrat în fotbal”, explică Adrian Porumboiu.
România iese din Ligă, în 2011, cu un singur stadion construit cu ajutorul banilor de la UEFA (făcut de CFR Cluj). Urziceni s-a desființat, Steaua s-a prăbușit, Oțelul n-a investit niciun ban. Dinamo nu și-a revenit financiar nici acum după ce a ratat titlul în 2009.
Aruncați cu opt ani înapoi În 2006, atunci când inaugura seria participărilor în Ligă, România avea în spate ani de creștere constantă. Steaua, Rapid și Dinamo obținuseră rezultate importante, iar România reușea cel mai bun coeficient UEFA. Calificarea în grupele Ligii a sistat însă planurile de a construi echipe puternice. Toate resursele au fost direcționate către câștigarea titlului cu orice preț.
Efectul a fost dezastruos. Banii negri și corupția au luat amploare. Au intrat zeci de milioane de euro, dar efectul asupra Ligii I a fost de sărăcire, pentru că, dintre cele cinci-șase echipe care cheltuiau sume uriașe pentru a lua titlul, una singură își amortiza, în final, investiția.
Odată cu pierderea locului direct în grupele Ligii Campionilor, începând din acest sezon cluburile importante ale României au revenit, practic, la situația din 2003-2004: aceea de a încerca să reconstruiască niște echipe competitive.
După acești șase ani de Liga Campionilor, ar trebui să înțelegem că trebuie să fim mai atenți cum construim echipe și că e nevoie de continuitate și bani ca să revenim aici Dan Petrescu
Fotbalul românesc s-a ales cu experiența participării în Ligă. Dar la nivel general noi am bătut pasul pe loc, pe când ceilalți au crescut an de an Marius Lăcătuș
18,25 la sută din punctele puse în joc au câștigat echipele din Liga I în 42 de meciuri în Liga Campionilor. Fără Urziceni, eficiența ar fi scăzut la 13,9%
10 era locul ocupat de România în clasamentul coeficienților UEFA în 2006
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER