Incidentul de la selecționata Under 16, petrecut pe 1 Decembrie, la Miercurea‑Ciuc, a aruncat hocheiul românesc în haos. Un puști din București, Cosmin Marinescu (15 ani), singurul jucător de naționalitate română din lot, a fost umilit și lovit de colegii lui de etnie maghiară. Cazul, prezentat în exclusivitate de ProSport, a explodat ieri în toate mediile.
Războiul hocheiului: „ei” și „noi” PREAMBUL. Hocheiul românesc a fost dintotdeauna un câmp de luptă între „ei” și „noi”, în funcție din ce parte a fost privită problema, cea română sau cea maghiară. Disputele se consumau de obicei în etapele campionatului intern și mai rar în loturile naționale, unde pacea era dictată de echilibrul numeric dintre „unii și alții”. De câțiva ani, balanța s-a înclinat atât de tare înspre partea maghiară, încât a dat cu talerul de pământ! Fiecare parte are versiunea ei: „În București și Galați nu se mai investește în hochei. Antrenorii sunt leneși, jucătorii sunt slabi”, respectiv „atât timp cât sunt antrenori maghiari la toate loturile, selecția merge într-o singură direcție. Cine să-i tragă la răspundere?”. Adevărul e, probabil, undeva la mijloc.
Visul unui copil, miniolimpiada din 2013 FOTE 2013. România organizează peste doi ani, la Brașov, Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), o miniolimpiadă la sporturile de iarnă pentru sportivi de 17 ani. Pentru a avea o națională de hochei competitivă la acest regal, COSR și Federația de Hochei au decis să finanțeze un program special pentru o națională Under 16, care să se pregătească în sistem centralizat la Miercurea-Ciuc. Pe rețeta gimnasticii, de pildă, cu școală, cazare, masă, antrenamente în același loc.
Din București, patru juniori au fost selecționați, toți de la Steaua. Trei au renunțat însă la cantonamentul prelungit de la Ciuc (unele voci susțin că au fost împinși să plece), în lot rămânând doar Cosmin Marinescu. „Acest copil s-a mutat la Ciuc pentru a-și urma visul. Își dorește să joace la FOTE 2013, unde are poate o șansă unică în viață, să întâlnească Rusia, Finlanda, Cehia sau Suedia”, spune antrenorul juniorilor steliști, Răzvan Lupașcu. „Înjurați-mă în românește, dacă tot e Ziua României!” TREI VINOVAȚI. Pe 1 Decembrie, după antrenamentul de seară al lotului, Cosmin Marinescu, singurul român rămas în lot, a avut o altercație cu unul dintre colegi, Antal Alfred. „M-a înjurat în maghiară, iar eu i-am spus ca măcar să o facă în română, că tot e 1 Decembrie, și că ei sunt tot români. Atunci, mai mulți au început să strige că ei nu sunt români și au spus cuvinte urâte la adresa României. Mai apoi, la duș, au stins lumina și m-au lovit din toate părțile cu prosoape ude”, spune jucătorul într-un memoriu depus la COSR. La Ciuc, lumea vorbește de un „botez mai dur”, la București, de o corecție mai dură decât câteva prosoape ude pe spate… Umilit, Cosmin l-a chemat la Ciuc pe tatăl său chiar a doua zi pentru a-l lua la București. Dintre cei care au lovit, trei și-au recunoscut vinovăția: Antal Alfred, Geren Istvan și Molnar Akos. „Eu sunt convins că nu sunt singurii vinovați. Până acum doar ei au recunoscut, dar mai sunt și alții”, susține președintele FRHG, Tanczos Barna.
ANST, o instituție anchilozată TĂ‚CERE SUSPECTĂ‚. La întoarcerea la București, Petruț Marinescu, tatăl jucătorului, a încercat să-și strige durerea și să‑și caute dreptatea. A fost nevoie însă de aproape două săptămâni pentru ca incidentul să devină public, grație Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Până atunci, federația și ANST, cele două instituții care ar fi trebuit să ia imediat poziție, au tăcut, dezinteresat sau complice. În plus, mai există o informație, neconfirmată până aseară, că Petruț Marinescu ar fi depus o sesizare inclusiv la Poliția din Miercurea-Ciuc.
În autocar, spre Budapesta ANCHETĂ‚ DE LA COSR. Comitetul Olimpic a reacționat imediat, dovedind că este singura instituție sportivă din România care mai poate gestiona problemele sportului. Astăzi, secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, se va deplasa la Brașov, unde vor fi audiați cei trei jucători care și-au recunoscut vinovăția. Rezultatele anchetei vor fi anunțate președintelui COSR, Octavian Morariu, iar măsurile vor fi stabilite de Comisia de Etică. „Ne implicăm în acest caz pentru că este vorba de un lot olimpic. Altfel, ar fi fost strict problema federației și a ANST”, spune Dobrescu. În timp ce agresorii vor fi audiați la Brașov, victima, Cosmin Marinescu, se va afla la Budapesta alături de lotul Under 16, la un cantonament de pregătire. Aceasta este știrea zilei! Explozia cazului său în media l-a prins pe jucător în autocar, în timp ce se deplasa spre Ungaria. „Niciun jucător nu are voie să dea declarații înainte de anchetă”, este informația primită de la managerul naționalei U16, Attila Nagy, fostul portar al Stelei.
„Sancțiuni educative, nu distructive!” CE URMEAZĂ‚. Tanczos Barna va propune excluderea din lot a celor trei jucători de etnie maghiară care l-au agresat pe Marinescu. De la COSR, poziția e fermă, dar cu anumite nuanțe. „Este un incident grav, dar vorbim de copii de 15 ani și nu trebuie să uităm că noi suntem adulții, iar ei copiii și trebuie să-i educăm. Să nu se aștepte nimeni la măsuri dure. Vor fi sancțiuni educative, nu distructive. Spiritul olimpic înseamnă toleranță, respect, fairplay. Acești adolescenți trebuie să învețe ceva, pentru că din copilării exagerate se pot naște monștri. Facem un apel la mult calm, pentru că am auzit tot felul de voci incitate pe marginea acestui caz”, a mai punctat Ioan Dobrescu. Mai vinovate sunt portavocile inconștienței ÎN LOC DE CONCLUZIE. Cazul este extrem de grav, iar hocheiul trebuie să-l neutralizeze așa cum face sistemul imunitar cu un microb infiltrat în organism. Iar măsura trebuie să funcționeze indiferent cine e victima, maghiar sau român, pentru că altfel s-ar pune în discuție rostul acestui sport. Sunt vinovați copiii? Da, dar mai de condamnat sunt cei din jurul lor, portavoci ale inconștienței. Ce să le pretinzi unor puști de 15 ani, când Laszlo Tökes își permite să spună, fără să pățească nimic, că 1 Decembrie este zi de doliu pentru maghiari!?
Ce s-a întâmplat la Miercurea-Ciuc este o excludere tacită a unui copil, și nu numai a lui, de la lotul național Răzvan Lupașcu, antrenor Steaua
Desființarea lotului Under 16 ar fi o sancțiune majoră, nu cred că se va ajunge până acolo Ioan Dobrescu, secretar general COSR
Singura soluție este împărțirea lotului în două. O parte să se pregătească la Ciuc, iar alta, la București. Mai sunt jucători de la Steaua sau de la Galați care ar merita să fie convocați. Astfel s-ar oferi tuturor condiții egale de pregătire Răzvan Lupașcu, antrenor Steaua
Nu trebuie să ne gândim la excluderea pe viață a celor trei jucători. Până la urmă sunt copii de 15 ani și nu ar fi normal. Nu s-au drogat, nu trebuie să le distrugem cariera Tanczos Barna, președinte FRHG
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER