Naționala României de polo debutează luni la Campionatul European de la Eindhoven cu un meci împotriva Croației (ora 15:30), în tentativa sa de a se clasa pe locul 9 la final, o poziție care i-ar propulsa pe băieții lui Istvan Kovacs la turneul preolimpic de la Edmonton (1-8 aprilie). ProSport vă prezintă mai jos traseul celei mai bune reprezentative masculine din România la ultimele trei ediții ale CE.
2006 Belgrad – ROMÂNIA, loc 4 (Aur: Serbia, argint: Ungaria, bronz: Spania) Naționala lui Vlad Hagiu obținea în 2006 cea mai bună performanță a poloului românesc în ultimul deceniu, iar barajul pentru semifinale cu Italia, pe atunci una dintre favoritele la titlu, rămâne antologic.
Meciul n-a fost televizat în țară, însă iubitorii poloului au putut urmări fabuloasa partidă pe Rai 3 sau pe internet. Conduși de Calccaterra & Co cu 9-6 la pauza mare, tricolorii au întors miraculos, datorită unei defensive formidabile și a unui joc precis în atac. Hagiu l-a înlocuit pe Robert Dinu cu Berttini Nenciu și portarul de-atunci al Stelei a avut intervenții providențiale.
Berti n-a mai scos mingea din plasă timp de 16 minute (10-9, scor final), iar golul uluitorului succes a venit în ultimele secunde din dreapta lui Alex Matei. În disputa pentru bronz însă, Spania ne-a scufundat toate speranțele pentru un loc pe podium. „Am luat toate ziarele apărute în țară și le-am dus băieților! S-au bucurat enorm când au văzut ce spațiu le-a fost dedicat. I-a motivate mult și au simțit că pot pune poloul în fruntea sportului românesc”, declara George Gaiță, președintele de atunci.
LOTUL ROMÂNIEI: 1 NENCIU Berttini , 2 RADU, 3 MUSAT , 4 BONCA, 5 IOSEP, 6 BUSILA, 7 DUNCA, 8 GEORGESCU Ramiro, 9 GHIBAN, 10 GEORGESCU George, 11 Al. MATEI, 12 KADAR, 13 Edi ANDREI, 14 NEGREAN, 15 DINU
2008 Malaga – ROMÂNIA, loc 9 (1. Muntenegru, 2. Serbia, 3. Ungaria) Debusolată după ratarea Jocurilor Olimpice de la Londra, naționala României naviga în derivă înaintea Europeanului din Andaluzia. Selecționerul Corneliu Rusu părea o manta de vreme rea, după plecarea lui Vlad Hagiu, dar prima reprezentativă marșa pe omogenitatea unei echipe contruită și călită în bătăliile cu super-puterile lumii. Cu toate aceastea, la Malaga, prestația tricolorilor s-a dovedit un fiasco.
România a debutat cu eșec în fața Macedoniei (6-10), a cedat cu Italia (7-12), a reușit un egal magic cu Serbia (6-6), s-a înclinat în fața Germaniei (4-8) și obținea primul succes abia în ultimul meci al grupei, cu Rusia (14-10). După un succes cu Slovacia (7-6) și o înfrângere în fața vechiului coșmar, Spania (7-9), România ocupa la final un loc 9 (11-6 cu Rusia), care avea darul doar să-i ambiționeze pe băieți în viitor. Cosmin Radu era recunoscut de toți specialiștii sportului cu mingea pe apă drept unul dintre cei mai buni centri ai lumii. LOTUL ROMÂNIEI: 1. NENCIU Berttini, 2. RADU, 3. RIDZIK, 4. GHIBAN, 5. IOSEP, 6. BUȘILĂ‚, 7. DUNCA, 8. NEGREAN, 9. EDI ANDREI, 10. Ramiro GEORGESCU, 11. Al. MATEI, 12. KADAR, 13. DINU
2010 Zagreb – ROMÂNIA, loc 7 (1. Croatia, 2. Italia, 3.Serbia) Intrată deja în era Istvan Kovacs, naționala plonja la Zagreb cu eticheta unei echipe care, cu un an înainte, terminase pe locul 7 Campionatul Mondial de la Roma. Lumea sportului românesc era deja la picioarele selecționerului maghiar, iar băieții din națională apreciau munca fostului tehnician de la Honved. La Zagreb, lotul nu mai includea jucători valoroși precum Berttini Nenciu, Edi Andrei sau Gheorghe Dunca, iar Kovacs marșa pe un mix de experiență cu tinerețe. Repartizată într-o grupă groaznică, alături de coloși precum Muntenegru, Spania, Croația, Italia și Turcia, trupa lui Cosmin Radu avea să încheie un turneu de succes pe poziția a 7-a, memorabile rămânând victoriile în fața Spaniei (11-10 și 8-7) și remiza cu Muntenegru (9-9).
LOTUL ROMÂNIEI. 1. STOENESCU, 2. RADU, 3. NEGREAN, 4. DIACONU, 5. IOSEP, 6. BUȘILĂ‚, 7. CHIOVEANU, 8. AL. MATEI, 9, CREȚU, 10. Ramiro GEORGESCU, 11. GHIBAN, 12. KADAR, 13. DRĂ‚GUȘIN
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER