SUPER REPORTAJ ProSport** Aikido – lupta cu tine însuți!** De ce merită să ne apucăm de acest sport

SUPER REPORTAJ ProSport** Aikido - lupta cu tine însuți!** De ce merită să ne apucăm de acest sport
  • Publicat:
  • Actualizat:

Luni seară, ora 19:30, curtea Colegiului Național „Matei Basarab” din București. O mână de oameni adunată lângă zăpada strânsă cu grijă la baza gardului așteaptă ceva, pe cineva. Vorbesc în șoaptă, de parcă ar vrea să nu deranjeze cursurile liceenilor, deși ultimii elevi tocmai se despărțiseră gălăgios de școală. „Osss!!!” (se scrie „Osu” și se pronunță exact așa cum am scris) se aude la un moment dat, toți se salută, după care pleacă în șir indian către sala de sport. Sunt oameni de vârste diferite, ocupații diverse, dar cu o pasiune comună: aikido! Scena se petrece în fiecare seară de luni, miercuri și vineri, atunci când sunt programate cele două ore de antrenament. Dar ce înseamnă, de fapt, a practica Aikido? Și de ce l-ar practica cineva?

Siluetele albe cu centuri de diferite culori se duc una câte una către sală (dojo). O aplecare ușoară în față, același salut „Osu”, înainte de a intra în încăpere. Ca într-un ritual bine știut, practicanții încep să așeze saltelele. În câteva minute podeaua sălii de sport e acoperită în totalitate. Oamenii cu kimonouri albe intră pe saltele (tatami), nu înainte de a saluta din nou și de a se descălța de papuci. Se discută în șoaptă, se mișcă șolduri, picioare și mâini după exerciții bine întipărite în memoria colectivă. Mai e puțin și începe antrenamentul. „Osu”!

De ce să mergi la Aikido și nu la sală
Clubul Yoshinkan Aikido activează de mai bine de 10 ani și a început să strângă tot mai mulți practicanți. Într-o lume nesigură din multe puncte de vedere, ai nevoie de repere. Pe care Aikido ți le poate oferi dacă îi acorzi cel puțin două ore la trei zile.
A început antrenamentul. 40 de minute de stretching. Nu, nu vă imaginați exercițiile pe care le vedeți la Tv ori pe diverse site-uri! Sau pe la sălile de fitness! Nu, ce fac oamenii ăștia aici aduce a un soi de „cum să-ți întinzi toate oasele și toți mușchii în câteva minute”. Asta e ceea ce percepe un profan de pe margine. Când încep procedeele, înțelegi și de ce e nevoie să-ți încălzești fiecare colțișor din corp, fiecare încheietură, fiecare ligament. Sincer, a trecut aproape o oră, iar abonamentul plătit la sala de forță din cartier mi se pare o afacere proastă.

Hai la Aikido! Sau mai bine lasă…
În pauzele scurte dintre exerciții, ai timp să te gândești la multe. Dacă stai pe margine, bineînțeles. Vrei să scapi de sedentarism? Vrei să te lași de fumat? Vrei un tonus mai bun? Hai la sală! Hai la Aikido! Când vezi ce fac oamenii ăia acolo te imaginezi imediat Steven Seagal, te-ai băga imediat pe tatami. Se produce ceva în interior și nu mai ai stare. Pericolul cel mare e acasă, vă spun eu! Când ajungi acasă, când te așezi în fața televizorului și când îți aprinzi o țigară. Când lenevești efectiv, fără a gândi prea mult. Atunci trebuie să iei DECIZIA! Dar e greu, extrem de greu, pentru că e mult mai ușor să nu faci nimic, să stai degeaba. Să fumezi în continuare, să te îngrași, să mergi cocoșat!

Lupta cu tine
Te trezești brusc când auzi cum kimonourile albe cad pe saltea. E un sunet puternic, dur, cu care te obișnuiești greu. Minune, nimeni nu țipă, nu urlă, nu se plânge. Se șterg frunțile și se merge înainte. De pe margine pare greu, infernal. De pe tatami se respiră sănătate! Antrenamentul se termină, siluetele albe strâng saltelele, se salută între ele și părăsesc sala. Sensei dă semnalul și se pleacă la vestiare. Pe mine m-au convins, deși îmi e teamă de momentul când voi ajunge acasă, când voi da drumul la televizor…


Ce înseamnă AIKIDO
Morihei Ueshiba (1883-1969) este cunoscut în toată lumea ca fiind cel care a inventat Aikido-ul. Printre cei pasionați e cunoscută imaginea maestrului care dobora fără nicio problemă un sportiv masiv, grație procedeelor pe care le-a inventat. În lumea artelor marțiale e cunoscut sub numele de O-Sensei (Marele Învățător).

Gozo Shioda (1915-1994)
Shioda a înființat Aikido Yoshinkan în 1955. În prezent, Aikido Yoshinkan se diferențiază nu atât prin tehnici sau procedee de luptă (acestea fiind aceleași în toate ramurile Aikido), ci prin modalitatea de predare, bazată pe elemente pedagogice riguroase, specifice mediului milităresc în care Gozo Shioda a trăit și lucrat mulți ani

Yoshinkan în România
Aikido Yoshinkan a apărut la noi în țară la inițiativa lui Sensei George Ilie (foto, centură neagră 5 dan), care a înființat clubul Yoshinkan Aikido (www.yoshinkan-aikido.ro) la mijlocul anilor 2000 și federația de specialitate (FRAY). În București, clubul activează în două locații, Colegiul „Matei Basarab” și Complexul „Lia Manoliu”, iar în țară mai există cluburi în Galați și Piatra Neamț.


ProSport a cerut părerea lui Radu Niță, vicepreședintele clubului Yoshinkan Aikido București (centura neagră 2 dan, foto dreapta) legată de utilitatea Aikido-ului!

De ce este mai bine să mergi la Aikido, în loc să mergi la sala de fitness?
La fitness mergi pentru a scăpa de kilogramele în plus, pentru a scăpa de sedentarism sau pentru menținerea unui tonus bun. Aikido înglobează toate aceste lucruri dar, în același timp, adaugă multe altele: echilibru, disciplină, abilități de autoapărare, armonie… În Aikido se mai studiază și școala căderilor – înveți la propriu cum să cazi pentru a nu te răni și a te putea ridica ușor!

Cum te ajută efectiv Aikido în viața de zi cu zi?
Morihei Ueshiba spunea – „Aikido nu se practică. El se trăiește.” Și avea dreptate. Aikido te învață când să faci o eschivă (să cedezi, să lași de la tine) și când să intri (sau să rămâi ferm pe poziție). Principii care te ajută nu doar într-o luptă, ci în orice situație din viață (în comunitate, în relațiile cu colegii de muncă sau acasă cu soțul/soția). Aikido te ajută să te cunoști și să te controlezi mai bine.
Pentru mine, Aikido este arta desăvârșirii. Dușmanii cotidieni ai omului sunt deseori pe cât de banali, pe atât de periculoși: lenea, comoditatea, orgoliul, frica, lipsa concentrării, egoismul, invidia. Acestea sunt elemente cu care ne luptăm zilnic. Competiția supremă (mult mai grea decât orice competiție sportivă) este cea cu tine însuți.

Cât costă să practici Aikido?
Costurile sunt similare cu mersul la sala de fitness. Concret, în prezent, dojo-urile noastre din București practică un abonament lunar în valoare de 100 lei pentru copii și 120 lei pentru adulți. La acestea se mai adaugă costul unui kimonou (între 100 și 200 lei) și eventual mai târziu armele de antrenament (bastonul, cuțitul de lemn și sabia de lemn – setul complet poate fi găsit, în funcție de magazin, între 100 și 200 lei).


Aikido este o artă marțială preponderent defensivă, care se bazează pe folosirea forței adversarului prin tehnici de imobilizare, proiectare și eschive. În plus, practicanții vor învăța cum să mânuiască și să se apere de loviturile de sabie, cuțit și baston

Aikido se poate practica până la orice vârstă


Sursa foto: bogdanparaschiv.com

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Lucruri mai puţin cunoscute despre Călin Georgescu, candidatul care a produs şocul la alegerile prezidenţiale. Ce obicei are:
Lucruri mai puţin cunoscute despre Călin Georgescu, candidatul care a produs şocul la alegerile prezidenţiale. Ce obicei are: "Sunt campion"
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante! Un candidat vine tare pe turnantă, răsturnare de situaţie. EXIT POLL la ora 18
Rezultate şocante! Un candidat vine tare pe turnantă, răsturnare de situaţie. EXIT POLL la ora 18
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Călin Georgescu, prima reacție: Poporul român a ales să nu mai fie umilit
Călin Georgescu, prima reacție: Poporul român a ales să nu mai fie umilit
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×