Calificarea naționalei României la Jocurile Olimpice de la Londra poate fi percepută drept o performanță similară cu o medalie obținută la o ediție a Mondialului sau a Campionatului European. Băieții lui Istvan Kovacs au adus un adevărat tub de oxigen sportului intern, iar evoluția lor la preolimpicul din Edmonton (astă-noapte au jucat finala mică împotriva Greciei) și modul în care au ales să sărbătorească victoria cu Brazilia (cu tricolorul în apă) îi transformă în ambasadorii pe care orice șef din fruntea Ministerului Turismului și i-ar dori.
„Nu suntem o țară de înotatori”, afirmația premierului Mihai Răzvan Ungureanu poate fi încă o dată combătută cu argumente solide construite de poloiști în Canada. Cea mai bună națională masculină din România e formată din acei băieți care primesc indemnizație olimpică lunară de 500 de lei (italienii, ungurii sau sârbii iau și 5.000 de euro) și sunt sportivii care se pregătesc în maximum cinci bazine moderne (99 în Ungaria, 250 în Italia).
Porțile ni se închid Accederea la JO de la Londra reprezintă însă rodul unei munci începute cu mult timp în urmă, iar drumul tricolorilor către elită n-a fost pavat cu roze. Din 2005 povestea naționalei și-a modificat traiectoria ca un râu care-și schimbă cursul apei, iar miracolele au început să apară. Dacă jucători precum Iosep sau Radu se aflau în apă și la ratarea Olimpiadei de la Sydney, Stoenescu, Matei, Kadar și Bușilă s-au alăturat lanțului de disperare provocat de încă un insucces. Porțile se închideau pentru Atena 2004 chiar la preolimpicul de la Rio, iar România plonja într-o nouă eră. Timona corabiei tricolore era încredințată de președintele George Gaiță fostului star al naționalei, Vlad Hagiu, și România avea să urce rapid pe creasta valului. Locul 6 la Mondialul din 2005 și un loc patru la Europeanul programat un an mai târziu, la Belgrad, ancorau reprezentativa în portul speranțelor jocurilor de echipă de la noi. Un super antrenor și o echipă formidabilă!
Vreau o minune! Oarecum o minune! Pentru că antrenamentele se desfășurau iarna în „clor-apa” de la Floreasca, iar vara în ciorba fiartă din Ștefan cel Mare. După doi ani de real progres, drumul s-a estompat chiar când părea că navigăm pe mare liniștită. A survenit o alunecare neprevăzută, loc 11 la CM din Melbourne (2007) și ratarea JO 2008. Hagiu și-a dat demisia de onoare și după ce Corneliu Rusu i-a succedat în funcție la Europeanul din Malaga, naționala intra în era ungurului Istvan Kovacs. Președintele Gaiță tocmai mizase pe un tertip: pusese lacătul pe bazinul Floreasca.
Istvan, ce român! „Un maghiar să conducă România?”, primeau vestea cu aer de îndoială oamenii din polo. Și după un loc 7 fantastic obținut la CM de la Roma 2009, naționala plonja la Europeanul din Zagreb (loc 7) cu eticheta unei echipe în care experiența veteranilor făcea sincron cu dorința de afirmare a noilor „delfini”. Dar din susul apei, băieții au ajuns în doar un an pe locul 12 al Mondialului de la Shanghai și drumul spre JO părea anevoios. Însă criticile aveau să-l alimenteze cu o nouă doză de ambiție pe ungurul Kovacs, iar Europeanul de la Eindhoven (2012, loc 8) avea să fie doar anticamera unui succes de proporții: calificarea la Londra.
500 de poloiști sunt legitimați în România
5 mii de poloiști sunt legitimați în Ungaria și șapte mii în Italia
SEMIFINALE | Am pierdut cu Spania, scor 6-11 Calificată deja la Jocurile Olimpice, naționala lui Istvan Kovacs a jucat sâmbătă noaptea semifinala turneului preolimpic de la Edmonton cu Spania. Tricolorii au cedat, scor 6-11 (1-3, 1-4, 3-3, 1-1) și astă-noapte urmau să joace meciul pentru locurile 3-4 cu Grecia, selecționată pe care au răpus-o în faza grupelor (scor 10-9). Elenii au cedat în cealaltă semifinală cu Muntenegru (12-13, după prelungiri), astfel că partida pentru locurile 1-2 (desfășurată astă-noapte) a adus față în față campioana europeană din 2008 și Spania.
JOCURILE OLIMPICE | Ne aflăm adversarele de la londra pe 5 mai România își va afla adversarele din grupă pentru Jocurile Olimpice de la Londra pe data de 5 mai. Pentru competiția celor cinci cercuri s-au calificat, înaintea turneului preolimpic de la Edmonton, Marea Britanie (țară organizatoare), Italia, Ungaria, Serbia, Croația, Australia, Kazahstan și SUA. În urma preolimpicului, au mai obținut biletele Muntenegru, Spania, România și Grecia. Ultima oară, naționala a participat la ediția din 1996 de la Atlanta.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER