Ochii din spatele ochelarilor de soare!** Antrenorul care i-a descoperit pe Mutu sau Coman rememorează momentele de început ale carierelor celor doi

Ochii din spatele ochelarilor de soare!** Antrenorul care i-a descoperit pe Mutu sau Coman rememorează momentele de început ale carierelor celor doi
  • Publicat:
  • Actualizat:

Piteștiul este recunoscut ca fiind una dintre principalele pepiniere de fotbaliști din România. Jucători precum Adrian Mutu, Dani Coman, Răzvan Raț, Vasile Maftei, Adrian Neaga, Bogdan Mara, Marius Bilașco și mulți alții și-au îmbogățit cărțile de vizită datorită abecedarului fotbalistic învățat în locul în care driblingul lui Dobrin a sfințit gazonul.

Inițiatorul școlii de fotbal piteștene este Leonte Ianovs­chi (86 de ani), cel care le-a predat ștafeta fiului Mihai și nepotului Mihăiță. Ultimii doi au dus mai departe tradiția orașului și a familiei, iar în prezent se ocupă de Școala de Fotbal „Dănuț Coman”, singurul centru care mai ține în viață spiritul fotbalului din Trivale.

L-am întâlnit pe Mihai Ianovs­chi pe unul dintre terenurile Complexului Sportiv „Nicolae Dobrin”. Vocea îi răsuna de la zeci de metri, într-un ecou matinal sugrumat de câte un fluier scurt, motiv pentru care nici nu a trebuit să-l caut mult cu privirea. „Hai bă Mihai, hai tată, aleargă! Acolo ți-am spus eu să stai?! Cosmine, treci la locul tău!”, își îndemna antrenorul puii de fotbaliști în stilul caracteristic, cu mâinile la spate, cu șapca pe cap și nelipsiții ochelari de soare. La finalul antrenamentului, Mihai Ianovschi a deschis cutia cu amintiri și ne-a vorbit atât despre doi dintre marii fotbaliști crescuți de el, Mutu și Coman, dar și despre noul proiect al titularului din poarta Rapidului.

Muzeul de la vestiare

Cu pași de promenadă, profesorul ne-a dus în micul său muzeu, acolo unde ne-a arătat prima cupă de golgheter pe care Adrian Mutu a câștigat-o în cariera sa. O colecție de trofee de sticlă și medalii desenate în metal greu, fără valoare de amanet, dar cu insemnătate spirituală care este de multe ori echivalentă cu puterea de muncă pe care ți-o dă o simplă privire aruncată spre vitrină. Pe pereți stau înrămate tricourile lui Coman și Mutu, nu cele croite la fabrica „Pionierul”, ci la marii producători de echipament sportiv. Este cel mai clar semn că munca omului cu ochelari de soare nu a fost în zadar!

„Mutu era dolofan, Dani foarte cuminte”

În așteptarea unui nou „Gâșcan” sau măcar a unui alt „Briliant”, Mihai Ianovschi rămâne în Pitești și caută talente în orașul lui Dobrin. Printre amintiri vorbește de jucătorul Cesenei și spune că fotbalistul monden și plin de tatuaje din ziua de azi era un copil dolofan, care batea o minge mare câte el.

Domnule Ianovschi, cum vă amintiți de vremurile în care îi învățați pe Mutu și pe Coman ce este mingea?
A trecut ceva timp… (se oprește din mers gânditor). Mutu și Coman au fost doi copii exemplari. Tocmai de-asta au ajuns mari. I-am simțit din prima că nu vor fi fotbaliști doar la juniorat. Îmi amintesc de Adi ce dolofan era și îmi vine să râd cum alerga cu mingea care era cât el. Iar Coman, fără nicio exagerare, era un copil atât de cuminte cum nu am mai întâlnit. La câțiva ani era conștiincios ca un om mare.

Cum arăta o zi din viața juniorului Dani Coman?
Dimineața avea antrenament, la ora 12:00 intra la școală, iar seara din nou antrenament. Navetist, la nici 10 ani. Când ajungea acasă, își făcea lecțiile, se odihnea, iar a doua zi o lua de la capăt.

De unde avea un copil atâta conștiință?
Din educația primită de la părinți, de la profesorii de la școală și din conduita pe care sportul i-a oferit-o. A reușit să le îmbine pe toate acestea și să le recepteze în așa fel încât și-a creat un fel de a fi. Plus că a provenit dintr-o familie de oameni simpli, muncitori. De mic copil s-a dovedit a fi un caracter adevărat.

Ați câștigat cu acea echipă două titluri ale campionatului național. I-ați obișnuit pe cei doi (n.r. – Coman și Mutu) de mici cu trofeele…
Da, în ’92 campioni naționali și Adi a primit titlul de golgheter. Apoi, în ’95, trofeul la Juniori III, în ’96 am ieșit vicecampioni după ce am luat bătaie de la Steaua în finală, iar în ’97 din nou campioni naționali după finala cu Dinamo. Finalele le jucam pe Stadionul 23 August, în deschiderea Cupei României. Era o atmosferă fantastică.

„Nu e corect ca Dani să fie înjurat de rapidiști”

Ce trebuie să învețe juniorii de azi de la Coman?
Foarte multe. Am avansat atât de mult încât intoxicația asta tehnologică îi dă peste cap pe copii. În primul rând Coman era copilul care învăța foarte bine la școală. Apoi, dăruirea extraordinară. Omul ăsta a știut întotdeauna ce vrea. El nu a avut copilărie. A fost întotdeauna pe mentalitatea: fotbal, carte și odihnă.

Cum vă simțiți acum, când Coman v-a lăsat în mâini școala de fotbal care-i poartă numele?
Sunt mândru. Când orașul nostru aproape a murit pe plan fotbalistic, Coman a venit ca o gură de aer și a reușit să resusciteze fenomenul. Este genul de om care nu uită niciodată de unde a plecat.

Ce înseamnă să investești într-un centru de copii și juniori ?
Dani a investit mult aici. Iar acesta este un proiect pe care l-a făcut din suflet, nicidecum pentru bani. N-ai ce bani să scoți din așa ceva. Copiii au toate condițiile. Echipamente, mingi… Școala lui Coman folosește mingea oficială din campionatul Franței. 100 de euro costă un astfel de model. În plus, noi, antrenorii, suntem trimiși în străinătate la diverse congrese. Eu am fost la Köln, Donețk, Londra și urmează acum Congresul Est-European al Antrenorilor, care va avea loc în Ucraina.

Cum comentați protestele suporterilor Rapidului la adresa lui Coman?
Nu e corect ce i se întâmplă lui Dani. L-am crescut de mic, îl cunosc ca pe copilul meu și știu foarte bine ce înseamnă Rapidul pentru el. Nu e corect.

„Ai grijă, viața la seniori e o junglă”

Coman și-a adus aminte cu plăcere de momentele din copilărie, dar și de sfaturile pe care „dom’ profesor” i le-a dat în trecut și care s-au adeverit când a trecut la seniori.

Pe Dani Coman l-am sunat când se afla în cantonament pentru meciul cu Mioveni. „Nu vorbesc înainte de meciuri”, ne-a spus „Robocop” imediat după ce am auzit „alo” în receptor. „Vreau să te întreb de Mihai Ianovschi”. Instant, portarul a schimbat tonul și a dat start amintirilor. „Am multe de povestit despre dom’ profesor, dar ce m-a impresionat cel mai mult s-a întâmplat la 10 ani, la un turneu la Deva, acolo unde am jucat cinci meciuri și am câștigat doar unul. La sfârșit, dom’ profesor ne-a spus: «Nu e nicio problemă, la anul ne vom întoarce și-i vom bate pe toți». Anul viitor am ieșit campioni!”

Apoi, portarul și-a adus aminte de vorbele antrenorului. Ca puști, pildele celor mari par de multe ori plictisitoare, copilăria are alte valori, dar trecerea timpului punctează de fiecare dată însemnătatea unor sfaturi. Știe și Coman: „Profesorul mi-a spus într-un moment – «Viața la seniori este ca o junglă, cine este mai puternic învinge». După mult timp, am realizat că avea dreptate.”

În fotbal contează mult șansa, tupeul și norocul. Oamenii de fotbal din țara asta să investească în copiii noștri, pentru că aceștia reprezintă un bun național. Copiii noștri sunt producătorii. Fotbaliștii aduși din străinătate sunt simpli consumatori
Dani Coman, portar Rapid

6 antrenori lucrează la Școala de Fotbal „Dănuț Coman”


Articol publicat de Marius ASAVEI și Victor STOICESCU

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales…
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×