În apariția și, ulterior, în dispariția Cupei Intertoto există o notă de auto-ironie involuntară. Creată pentru a-i ține pe pariori ocupați și în timpul verii, când aproape toate campionatele europene sunt în pauză, a treia competiție continentală a fost desființată tocmai din cauza pariurilor. „Meciurile dintre aceste echipe obscure atrag mai multe pariuri decât în mod obișnuit, pentru că în perioada iunie-iulie nu există alte partide la nivel înalt în Europa”, explica jurnalistul Declan Hill în cartea The Fix.
„Până și arbitrul a scris că a fost blat!”
Cu participante din țări „cu tradiție în fotbal, dar în care 10 mii de euro îți pot cumpăra foarte multă influență”, cum a caracterizat-o un oficial al unui club european, Intertoto a devenit rapid climatul perfect pentru mafia pariurilor. Cu un an înainte ca turneul să fie șters din calendarul UEFA, mai mulți oficiali europeni au cerut ca Europol să investigheze 26 de meciuri suspecte.
Sârbii, bulgarii, estonienii și noi…
În lunia iulie din 2007, un banal meci dintre JK Trans Narva din Estonia și Helsin-borg din Suedia aducea câștiguri de 1,5 milioane de euro la casele de pariuri. În minutul 65, partida părea să curgă spre o remiză fără gol. Brusc, au început să fie mizate sume mari că formația din Estonia va pierde la o diferență de trei goluri. Suedezii au marcat de șase ori în 25 de minute! Și exemplele pot continua cu FK Bezanija (Serbia) – KS Besa Kavaje (Albania), FC Egaleo (Grecia) – FK Zalgiris Vilnius (Lituania) sau Cherno More Varna (Bulgaria) – FK Makedonija Gorce (Macedonia). Toate aceste partide sunt suspectate că ar fi fost aranjate de mafia pariurilor!
Povestea de la Bistrița și mărturia lui „Pinalti”
Românii nu sunt deloc străini de aranjamentele din Intertoto. Duminică, la Sport.ro, Gheorghe Ștefan de la Ceahlăul recunoștea: „Acum 10-15 ani mi s-a propus să trântesc meciuri în Cupa Intertoto. Am citit și eu presa în ultima vreme și tind să cred că există o mafie a pariurilor”. Un conducător de club din țară își aduce aminte de o altă întâmplare: „Tot în urmă cu mulți ani, în Intertoto, cineva a venit la Jean Pădureanu să-i propună un aranjament. După ce câștigase în tur, trebuia să facă egal în returul din deplasare. «Lordul» a refuzat, dar meciul tot egal s-a terminat”. Singura „dublă” jucată de Bistrița care se potrivește descrierii este cea cu US Luxemburg din 2002. Jean Pădureanu, ajuns între timp în Liga a II-a cu Gloria, nu-și mai amintește: „Astea-s povești vânătorești, domnule. N-am avut nicio experiență neplăcută în Intertoto”.
CFR-ul, blocat la pariuri
Zalgiris Vilnius, echipă bănuită că ar fi aranjat meciuri pentru pariuri, a intrat în contact și cu o formație din România în Cupa Intertoto. CFR Cluj a jucat cu formația din Lituania în semifinalele competiției, după ce Zalgiris îmbogățise câțiva pariori în sferturi, în „dubla” cu grecii de la Egaleo. Atunci, lituanienii au câștigat în turul jucat în Grecia cu 3-1, iar în retur au cedat cu 3-2, toate golurile elenilor fiind marcate în ultimele zece minute. Clujenii au câștigat în Lituania (2-1), dar înaintea returului din Ardeal, casele de pariuri din țară au scos meciul din ofertă, temându-se de un blat. Echipa lui Dorinel Munteanu a câștigat cu 5-1 și a mers mai departe în finala Intertoto, după o victorie cu cotă bună pentru pariori.
13 ani a rezistat Cupa Intertoto sub patronajul UEFA. Competiția a fost preluată de forul european în 1995 și desființată în 2008
32 de meciuri a jucat Gloria Bistrița în Cupa Intertoto, prima ei participare fiind în sezonul 1993-1994, împotriva slovenilor de la Branik Maribor
7 meciuri din 12 a câștigat CFR Cluj în ediția 2005-2006 a Cupei Intertoto
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER