Sinkovec a câștigat cu record al trambulinei K64 Românul Remus Tudor a sărit cât Morgenstern
Un deal și o vale de la marginea orașului Râșnov au fost transformate în decursul a trei ani într-o adevărată bijuterie pentru sporturile de iarnă. Trei trambuline pentru sărituri cu schiurile ridicate de la zero, plus încă una aflată în execuție, și un poligon de biatlon, au devenit deja o a doua Cetate pentru micuța localitate brașoveană.
Sâmbătă, la Râșnov s-a sărit pentru prima dată într-un concurs al Federației Internaționale de Schi (FIS), secvență pe care publicul român a suprins-o până acum doar la Eurosport. Cupa FIS este a doua ca valoare după Cupa Mondială, atmosfera este parcă desprinsă din întrecerile prezentate în România de canalul de la Paris, cu același comentator, Sorin Hobana, cu mii de spectatori cocoțați pe dealurile din împrejurimi care vibrează la fiecare zbor, cu artiști care iarnă de iarnă reușesc să ia fața unor personaje mult mai sonore în sportul mondial. Din întregul tablou lipsește doar zăpada, la ora startului sunt aproximativ 30 de grade Celsius (!), dar un covor verde artificial asigură alunecarea „icarilor” ca și cum s-ar concura la câteva grade minus. Sporturile de iarnă încep să câștige teren și în perioada estivală.
72,5 metri, recordul trambulinei Thomas Morgenstern (Austria), Robert Kranjec (Slovenia) sau Roman Koudelka (Cehia) au decis să-și înceapă sezonul în competițiile de vară la Râșnov, pe o trambulină cu punctul de construcție K64 de metri, deși ei sunt obișnuiți să zboare și după ce își iau elan pe distanțe de trei ori mai mari. Viteza pe care o ating acum la desprindere se apropie de 80 de km / h, iar aterizările lor se fac în jurul zonei de 65-70 metri. Cei peste 3.500 de spectatori însoțesc fiecare săritură în urale și încearcă să-i „conducă” pe „icari” către un zbor cât mai lung. Ca și la marilegale de box, main-eventul este păstrat însă pentru sfârșit, când se stabilește și recordul trambulinei. Opera îi aparține unui sportiv din linia a doua a Cupei Mondiale, Jure Sinkovec (27 ani), singurul care reușește să aterizeze dincolo de linia de 70 de metri. Cu o săritură de 72,5 metri, slovenul își asigură un succes clar (n.r. 259.1 puncte după cele două manșe), dar și un loc în istoria trambulinei de la Râșnov, ca prim câștigător într-un concurs FIS de vară.
Minunea, un puști de 13 ani Alături de numele mari din lumea „săritorilor”, pe lista de start ți-au făcut loc și nouă reprezentanți ai României, toți încă la stadiul de juniori. În „focurile” întrecerii a fost aruncat și „mezinul” Sorin Mitrofan, care la cei 13 ani a reușit să prindă și manșa secundă . Progresul românilor făcut în ultimii ani cu proiectul „Move & Jump”, implementat de federație și OMV, a fost evidențiat în concursul de la Râșnov PR. Remus Tudor, cel mai bine clasat dintre români, locul 12, a sărit în prima manșă cât Thomas Morgenstern (62, 5 metri), diferența fiind făcută doar de stilul de execuție.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER