Ion Țiriac vorbește despre contractul de sublicențiere dintre TVR și Dolce, unul normal în viziunea celui care deține turneul Masters de la Madrid. Fostul mare tenisman susține că oamenii care acuză fără motiv trebuie să fie trași la răspundere.
Ion Țiriac (73 de ani) cunoaște mai bine ca oricine, în România, valoarea unei transmisii sportive. Patronul Mastersului de la Madrid, regal de tenis pe care l-a adus la un vârf de expunere comparabil cu un turneu de Mare Șlem, atinge un subiect fierbinte: contractul dintre TVR și Dolce, legat de sublicențierea unor felii din Europeanul de fotbal 2012, Jocurile Olimpice de la Londra și Mondialul de fotbal din 2014.
Domnule Țiriac, contractul dintre TVR și Dolce a creat o adevărată controversă… Într-o controversă sunt întotdeauna două părți. Pe mine nu mă interesează ce se spune, ci, rețineți nuanța, cine spune. Dacă îmi dați două nume din țara asta care știu despre ce este vorba atunci accept orice. Dar în momentul în care niște funcționari vin și spun că nu e bine, ba mai vorbesc și de penal, atunci…
Cât de normale sunt astfel de tranzacții? Drepturile tv se cumpără ca orice altă marfă, iar acesta este un subiect care mă interesează, pentru că fac meseria asta de vreo 30 de ani. Am produs televiziune, am cumpărat și vândut drepturi și știu despre ce este vorba. Îi știu pe toți cei mari care vând și cumpără.
Haideți să vorbim concret de cazul TVR… Poate că e greu de înțeles, dar în realitate este foarte simplu. Eu, TVR, cumpăr niște drepturi, iar aceste drepturi sunt prea multe în același timp. Ba se mai și dublează, iar eu ar trebui să am 4-5 canale pentru a le transmite pe toate. Atunci încerc să refinanțez, spunând că sunt drepturi neuzabile. Asta am făcut eu acum 30 de ani, nu este o invenție nouă. Acele drepturi le vinzi altui canal dacă postul principal este de acord.
Lucru acesta s-a și întâmplat, dar a plouat cu acuze… Cine începe să judece să-și ia un specialist. Să vadă cu cât ai cumpărat drepturile, cât merită. Dar cineva care știe sport, știe televiziune. Nu poți să blamezi pe unul, care a avut și niște calități de manager și a obținut un preț bun. TVR are un mare avantaj, este membru al EBU. Această adunare de canale oarecum statale, în afară de TF 1, care s-a privatizat, cumpără drepturi în bloc, pe care mai apoi le dă frățiorilor mai mici, ca România, Bulgaria, Ungaria și iau cât pot lua, de milă, cum era pe vremuri. Cât vrei să le dai…
„Sportul se vinde acum la secundă”
Există doar motivația suprapunerii transmisiilor sportive? Nu. Pe de altă parte, pe mine, producător de eveniment sportiv, mă interesează să am expunere cât mai mare. Pentru că prin expunere eu îmi iau banii de la sponsori. Sponsorul te întrebă la sfârșitul zilei câte milioane s-au uitat, între ce ore. Nu mai vinzi sportul cu ora, nici măcar cu minutul. Sportul se vinde acum cu secunda. Iar cel care cumpără trebuie să-și facă o socoteală cu cât poate să finanțeze aceste drepturi. Și atunci în această socoteală intră partea care eventual o plătești tu, partea pe care o ai în plus din drepturi și o dai altuia.
În Germania sublicențierea se făcea prin licitație? La nemți nu era vorba de licitație. Vorbeai cu unul, cu altul. Când tu, companie statală, ai pus pe unul manager acolo, înseamnă că știe mai mult ca altul. Și îi dai frâul în mână. Dacă de fiecare dată trebuie să se ducă la mama, la tata, întrebând dacă poate să meargă la toaletă, înseamnă că suntem ori hoți, ori corupți. Și nu e cazul, sunt și oameni cinstiți în țara asta. Sunt mulți care plătesc taxe și au făcut mulți bani, dar în mod cinstit și la locul lor.
Au fost discuții legate de faptul că s-au dat bani puțini… Nu prinde orbul și-i scoate ochii. În momentul în care ai prins un hoț sau un corupt sunt de acord ca acesta să plătească oalele sparte, pentru că trebuie să devenim o țară normală. Dar să avem grijă și la justiție, pentru că la noi sunt foarte multe interpretări. Legea e lege, un judecător trebuie numai să o aplice. Dacă eu învârtesc legea pe partea care-mi convine de fiecare dată se nasc discuții… Când o companie ca TVR se duce la o companie privată, banii ăia ies de la Romtelecom pe o formă legală și intră la TVR pe altă formă legală. A plătit Romtelecom pe sub masă, lui Cosmin, lui Gheorghe, sau cum se numește el? Nu-l au pe Soros sau pe Bin Laden acționar să umble cu banii în geamantan. Nu văd cum se face asta, iar treaba asta mă deranjează. Este o treabă să nu respecți legea, însă e o altă treabă ca să ai toate beneficiile care ți se pot returna după o analiză în care iei oferta cea mai bună și plătești taxele care sunt de plătit. Iar restul, trebuie ca acel cineva care te acuză să mai fie și tras la răspundere din când în când. Dacă nu, ajungem o țară numai de procurori, numai de justițiari, ceea ce nu e corect.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER