După două zile de curse pe mare, Regatta Beneteau Nautic Life (în parteneriat cu Ziarul Financiar) s-a terminat cu un clasament final care urmează ierarhiile generale din sportul cu vele românesc
Cea mai rapidă barcă a fost, la clasa Racer (veliere de curse, optimizate pentru întreceri) Simina, urmată de Indigo și Farffallina (cu echipaj mixt, româno-italian).
Racerele sunt puține în România, pentru că o astfel de ambarcațiune e preferată doar de cei care nu vor aproape nimic de la o barcă decât curse: confortul în interior e minimal, departe de ce vedeți în pliantele cu yachturi încărcate cu inox si mahon. Gândiți-vă la o mașină de curse, cu scaune de plastic dur și câteva instrumente. Un racer începe la 100.000 de euro și se poate duce, cu viteză, spre un milion, în funcție de ambiția proprietarului! Clasa Cruiser a fost și cea mai bogată în participanți, podiumul fiind ocupat însă tot de cei care au sacrificat confortul pentru o barcă mai ușoară și cu vele mai bine profilate pentru întrecere. Aici a câștigat Teodora (un velier lucrat artizanal în România), urmat de Benga și Luna. La această categorie nu mai vorbim de echipaje semi-profesioniste, ca la racere, ci la oameni pasionați, care navighează și concurează împreună cu familiile lor, cum e cazul cu Luna. În fine, pentru prima oară în România a fost organizată o competiție monotip, cu cinci veliere identice care au dat și numele clasei: First 21.7. Bărcile sunt închiriate de promotorul ideii, Ovidiu Drugan, către diverse echipaje de corporatiști cuminți, care își fac însă o viață secretă, de marinar, în week-end. Aici a câștigat Manitou, urmat de Ulyse și Morgana. Favoritul meu era însă echipajul M.A.C, al cărui acronim, spune legenda între marinara, vine de la un sindrom medical: Criza Vârstei de Mijloc. Nu același lucru putem spune și despre yachting: deși se practică de mai bine de 100 de ani în România, pare un sport veșnic adolescent!
Articol scris de Lucian MÎNDRUȚĂ‚ lucian.mî[email protected]
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER