4 accesorii de care ai nevoie, pentru un traseu montan fără neplăceri

Îți plac drumetiile lungi în natură, traseele montane care te încarcă cu energie și te ajută să te deconectezi de rutină? Este important ca înainte de a pleca într-o astfel de aventura să te pregătești corespunzător. O drumeţie montană se poate dovedi periculoasă dacă nu ai în arsenal echipamentul corespunzător, în special dacă alegi să explorezi munții în sezonul rece.

Ne-am propus ca în acest articol să enumerăm care sunt accesoriile indispensabile pentru realizarea în siguranţă a unei excursii montante memorabile.

Ce echipament îţi trebuie pentru drumeţii montate în sezonul rece?

Este important să începem cu echipamentul. Confortul termic este o constantă esenţială când vine vorba de exploatarea traseelor montante, indiferent de dificultatea acestora. Articolele termice specializate, respectiv – bluze, pantaloni, geaca de schi dama în cazul femeilor sau geacă de schi bărbătească în cazul domnilor, pantalonii termici, bocancii de munte, căciula călduroasă, mănuşile şi şosetele lungi călduroase sunt primele ce trebuie trecute pe lista de achiziţii. Acestea îţi vor asigura confort termic şi totodată îţi vor permite să te mişti în voie oferindu-ţi posibilitatea de a explora în siguranţă cărările acoperite de zăpadă şi piscurile alunecoase.

5 accesorii indispensabile din rucsac

Dacă ai completat ţinuta de aventură, a venit momentul să descoperi şi care sunt accesoriile pe care trebuie să le ai în rucsacul de drumeţie. Pentru excursiile lungi ai nevoie de un rucsac drumetie special, prevăzut cu sisteme de închidere adecvate, mare de 20-30l, cu compartimentare bine optimizată.

Bidon cu apă şi termos

Apa este un lichid esenţial, dar când mergi în drumeţie este vital. Efortul depus chiar şi pe traseele montane cu dificultate redusă este ridicat, în special când cărările sunt acoperite cu omăt sau pământ umed, fapt ce presupune hidratare periodică. Pentru o drumeţie de o zi trebuie să ai la tine cel puţin 1.5 -2 l de apă.

Când temperaturile sunt scăzute, ai nevoie de lichide calde pentru a câştiga energie. Poţi folosi un  termos în care să păstrezi lichidele la temperatura dorită.

Ochelari de soare şi vânt

Vântul poate fii aprig la munte şi poate produce iritaţii şi disconfort. Pentru a te bucura de o astfel de experiență este important să te protejezi, folosind ochelari de soare şi vânt. Aceste accesorii specializate sunt prevăzute cu filtre de protecţie UV, ce asigură protecţie nu doar împotriva vântului dar şi a radiaţiilor nocive.

Trusa medicală

Traseele montane, chiar şi cele mai simple pot fi imprevizibile. Se pot întâmpla accidente şi trebuie să ştii că nu vei avea parte de mult ajutor, de aceea este important ca din rucsac să nu lipsească o trusă medicală cu minimul de elemente pentru urgenţe în care să existe: bandaje, faşe, plasturi, spray pentru arsuri solare, spray pentru cicatrizare rapidă, betadină şi medicamente antiinflamatoare sau pentru dureri.

Cutie cu alimente

Pentru a avea energie ai nevoie de mâncare. Când vorbim de drumeţii montane, clar vorbim de cuti pentru alimente închise ermetic, astfel nu vor fi atrase animalele sălbatice. Din aceasta nu trebuie să lipsească fructe proaspete, fructe uscate, legume, ouă, sandvișuri, batoane proteice, alune sau nuci.

Fluier

Din echipamentul indispensabil pentru drumeţiile de munte nu trebuie să lipsească fluierul. Acesta te ajută să alungi animalele sălbatice şi poate fi element de semnalizare pentru echipele de salvare în cazul în care te rătăceşti sau te accidentezi şi ai nevoie de ajutor.

 

Publicat: 06 10. 2021, 13:55