Achiziționarea primei tale mașini second-hand: la ce să fii atent (P)

advertorial

Cumpărarea primei tale mașini second-hand este o experiență pe care nu o vei uita prea
curând. Este o decizie importantă, plină cu întrebări și necunoscute, mai ales că achiziționarea
unui autoturism este o investiție pe termen lung.

Cu siguranță, ai multe lucruri de luat în considerare. De la starea tehnică până la aspecte legale și financiare, trebuie să pornești informat și pregătit pe drumul către alegerea mașinii tale. Iată câteva sfaturi utile care te vor sprijini pe tot parcursul drumului.

Stabilește o listă de priorități și familiarizează-te cu piesele importante ale mașinii

Înainte de a începe căutarea propriu-zisă pentru mașina dorită, este necesar să stabilești o listă de priorități și să faci o cercetare amănunțită. Pentru că aspectul financiar este deseori hotărâtor, începe prin stabilirea unui buget realist, în care iei în considerare toate lucrurile importante: prețul de achiziție al autoturismului, costurile de reparare atunci când sunt necesare, cele de întreținere, înlocuirea pieselor stricate, asigurare, taxe și combustibil.

 

Chiar dacă nu ești pe deplin informat în ceea ce privește partea de mecanică auto, încearcă să te familiarizezi în legătură cu elementele de bază care influențează bunul mers al unei mașini. De exemplu, siguranța ta pe drum depinde, în mare măsură, de starea discurilor de frana, deoarece controlează modul în care poți să oprești mașina la timp. Mai mult, bunul mers al motorului este susținut de sistemul de ungere – aici este recomandat să folosești mereu un ulei de motor calitativ și să-l schimbi la un interval de timp specificat de producătorul mașinii.

 

Gândește-te la stilul tău de viață și sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești zilnic pentru a vedea care sunt nevoile tale de transport. Astfel, îți restrângi căutarea asupra unor modele de mașini potrivite cerințelor personale. Pentru fiecare anunț în parte, citește recenzii, compară specificațiile și informează-te despre fiabilitatea pe termen lung și costurile de întreținere pe care le presupune.

Inspectează vizual autoturismul

Crezi că ai găsit mașina care pare să corespundă dorințelor tale? Ei bine, inspectează cu atenție toate detaliile care țin de exteriorul mașinii – poate există urme de rugină, zgârieturi ori lovituri pe suprafața caroseriei. De asemenea, vezi dacă sunt diferențe de culoare între panouri (indică reparații anterioare), verifică dacă ușile, capota și portbagajul se aliniază corect. Orice nepotrivire între aceste elemente sugerează probleme structurale și este foarte posibil ca mașina să fi suferit un accident grav sau reparații de o calitate îndoielnică.

 

Nici interiorul autoturismului nu trebuie neglijat. Examinează tapițeria scaunelor din față și din spate, inclusiv volanul pentru urme de uzură excesivă. Acestea pot indica un kilometraj ridicat al mașinii, poate mai mare față de cel pe care îl știi de la potențialul vânzător. Mai mult, asigură-te că fiecare buton și element al sistemului electronic este funcțional.

Apelează la ajutorul unui dealer autorizat pentru o verificare tehnică detaliată

Un dealer autorizat este singura persoană în măsură să efectueze o verificare tehnică detaliată a viitoarei tale mașini. Acesta va efectua o evaluare completă și profesională a autoturismului, prin intermediul echipamentelor speciale de expertiză.

 

Tehnicianul auto examinează în detaliu motorul, verifică nivelul și calitatea uleiului, caută scurgeri și evaluează performanța generală. De asemenea, poate testa sistemele importante ale mașinii, precum frânele, suspensia și transmisia. Astfel, scopul acestei verificări este de a descoperi problemele ascunse, pe care tu nu ai cum să le vezi fără o pregătire specializată în domeniu.

Fă un test drive

Dacă ești mulțumit de cum se prezintă mașina până în acest punct, este momentul să faci un test drive, pentru a evalua performanța și comportamentul mașinii în condiții reale de drum. Testează stabilitatea la viteze mai mari, dar și mai mici, dacă este posibil și sigur să o faci. Fii atent la zgomotele neobișnuite care se pot auzi de la suspensie, transmisie și motor. Orice bătaie, vibrație ori sunet ciudat poate indica anumite probleme. De asemenea, dacă este o mașină manuală, vezi dacă schimbă treptele de viteză cum trebuie. În caz contrar, pot exista defecțiuni la ambreiaj ori sistemul de transmisie.

Verifică istoricul și documentele mașinii

Înainte de a semna actele de vânzare, cere-i vânzătorului toate documentele autoturismului – cartea de identitate a vehiculului, certificatul de înmatriculare cu ITP valabil și cartea service. În ceea ce privește istoricul accidentelor, acum există anumite aplicații care îți oferă informații veridice cu privire la eventualele daune suferite de mașina respectivă în trecut.

Cumpărarea unui mașini second-hand este un proces care necesită timp, răbdare și atenție la detalii. Chiar dacă ai văzut un autoturism care îndeplinește toate cerințele trecute pe lista ta, verifică în detaliu fiecare aspect înainte de a lua decizia finală.

Publicat: 23 08. 2024, 10:50