Există doar tu și traseul din fața ta: tu alegi sălbăticia, unul dintre numeroasele trasee pitorești sau agitația urbană de care te poți deconecta oricând dorești.
Poți să te alaturi traficului și să devii parte a comunității de bicicliști sau să experimentezi apropierea de natură. Indiferent ce alegi, ciclismul îți va face să te simți mai bine și să ai grijă de sănătatea, de forma fizică și de corpul dumneavoastră. Află ce beneficii ale ciclismului nu știi deja.
Ciclismul este cel mai popular în rândul persoanelor de peste 35 de ani, care se plimbă cu bicicleta mai ales din plăcere sau pentru a-și îmbunătăți starea de bine.
Nu e de mirare – ciclismul are o serie de beneficii pentru sănătate. Acest lucru a fost demonstrat, de exemplu, de cercetările efectuate de Universitatea din Otago, care arată că rata deceselor în rândul bicicliștilor este cu 13% mai mică decât rata standard. În plus, mersul pe bicicletă reduce riscul multor boli, inclusiv al bolilor cardiovasculare.
În același timp, ciclismul este unul dintre cele mai versatile și ușor accesibile sporturi, care poate fi practicat atât în scop recreativ, cât și de amatori și profesioniști, iar în plus, priveliștile de pe traseele de ciclism din România sunt uluitoare. Nici măcar nu trebuie să ai propriul echipament, deoarece multe orașe oferă biciclete de oraș, iar în afara zonelor urbane poți găsi magazine de închiriere de biciclete.
Mulți oameni aleg, de asemenea, să își recondiționeze vechea motocicletă. Se pare că până și 30 de minute de mers pe bicicletă în mod regulat sunt suficiente pentru a îți îmbunătăți semnificativ condiția fizică, sănătatea și silueta.
Conform celor mai recente rezultate ale cercetătorilor, se recomandă cel puțin 30-45 de minute dedicate mișcării în fiecare zi pentru adulți. Acest lucru previne apariția bolilor cronice, a supraponderabilității și a obezității și este bun pentru sănătatea mintală.
Ciclismul stimulează multe grupe musculare și ajută la arderea caloriilor, modelând astfel frumos silueta. În plus, ciclismul îți întărește mușchii (de exemplu, mușchii fesieri), pielea devine mai fermă și mai elastică. Este mai ușor să combați excesul de greutate și coaja de portocală. Merită să știi că ciclismul este deosebit de bun pentru partea inferioară a corpului, așa că, dacă vrei să îți slabești picioarele, nu uită să te plimbi.
O jumătate de oră de mers pe bicicletă poate arde aproximativ 250-300 de calorii. Prin urmare, plimbările regulate îți permit să reduci greutatea sau să îți mențini o greutate stabilă. Doar o scurtă călătorie în jurul casei sau de la serviciu pe două roți este suficientă pentru a te bucura nu doar de o siluetă modelată, ci și de o greutate corectă. În plus, această formă de exercițiu ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Cercetătorii au observat că doar 30 de minute de exerciții fizice zilnice regulate mențin organismul în formă și eficient. Ciclismul nu solicită organismul, ci crește capacitatea pulmonară și accelerează fluxul sanguin. Prin urmare, are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular și a funcției cardiace. Ciclismul vă face să arătați mai bine, iar corpul dumneavoastră mai rezistent și mai eficient.
De asemenea, este o idee bună să îți suțini corpul în timpul antrenamentului și să alegi ținuta de ciclism potrivită pentru a îți mențini temperatura corpului și siguranță pe drum. De asemenea, sunt importante pantofii confortabili și, bineînțeles, o cască, care este obligatorie pentru fiecare biciclist.
În strânsă legătură cu condiția fizică este activitatea întregului sistem cardiovascular, care, în timpul exercițiilor fizice regulate și moderate, de exemplu, în timpul unei excursii cu bicicleta, este suficient de stimulat și oxigenat. Cercetările efectuate la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au arătat că mortalitatea cardiovasculară în rândul bicicliștilor este redusă cu până la 24%. În plus, o echipă de cercetători de la Universitatea din Danemarca de Sud a arătat că riscul de atac de cord în rândul persoanelor de 50-65 de ani care merg cu bicicleta scade cu 11-18%.
Cu toate acestea, este extrem de important să respiri aer curat în timp ce conduci. Este nerecomandat să pornești la o plimbare cu bicicleta atunci când indicatorii de smog sunt alarmanți. Apoi ar trebui să se folosească o bicicletă staționară.
Motivul includerii a 30 de minute de activitate fizică în piramida alimentară s-a datorat, de asemenea, faptului că exercițiile fizice regulate ajută la menținerea sănătății mentale. Ciclismul, datorită specificității acestui sport (posibilitatea de a fi aproape de natură, de a observa viața urbană, de a crea o comunitate de cicliști, precum și intensitatea moderată și efectul optim asupra performanței), are un impact și mai puternic asupra reducerii efectelor stresului și a contracarării depresiei și anxietății.
Cicliștii își pot controla mai bine emoțiile, iar sportul devine o modalitate sănătoasă de a-și îmbunătăți starea de bine. Observarea locuitorilor din țările în care acest mijloc de transport este foarte popular a arătat, de asemenea, că bicicleta poate deveni o metodă de integrare a persoanelor în vârstă în viața activă și de creștere a sentimentului de apartenență socială.
Experții remarcă faptul că creșterea popularității transportului pe două roți are un impact semnificativ nu numai asupra sănătății publice și a economiei, ci și asupra mediului. Dacă am schimba mașina cu o bicicletă măcar de câteva ori în drumul spre serviciu, am face o diferență uriașă în ceea ce privește nivelul emisiilor nocive și al poluării cu combustibili fosili. Acest lucru ar contribui la reducerea smogului și la stoparea efectelor degradării mediului, cum ar fi efectul de seră.
De fapt, nu contează dacă alegi o bicicletă tradițională și decizi să ieși la o plimbare sau să începi să faci naveta cu ea, sau dacă alegi o bicicletă staționară și faci exerciții acasă sau la sala de sport. Semnificația pentru corpul tău va fi aceeași. Echipamentul staționar este de obicei recomandat după încheierea sezonului, în special atunci când în aer este prea mult smog pentru a merge la o plimbare care promovează sănătatea.
Atunci când aflați că standardele de curățenie (sau mai degrabă de poluare) a aerului sunt depășite, este mai bine să reduceți la minimum orice activitate fizică în aer liber. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când faceți exerciții fizice, creșteți cantitatea de poluanți pe care îi inhalați și îi determinați să își exacerbeze efectele nocive asupra organismului tău.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER